Nivustyräleikkaus

Oletko huomannut nivusalueellasi pullistumaa tai paineen, jomotuksen tai muun epämukavuuden tunnetta? Kyseessä voi olla varsinkin miehillä yleinen nivustyrä. Vaivan kanssa ei kannata jäädä yksin. Nivustyrä on mahdollista leikata, mikäli se aiheuttaa oireita ja haittaa elämää. Aavassa nivustyräleikkaukset tekee kokenut gastrokirurgi Lea Kyhälä.

Mikä nivustyrä on?

Nivustyrä on yleinen vaiva. Nivustyriä esiintyy huomattavasti enemmän miehillä kuin naisilla. Nivustyrä syntyy nivusalueelle rakenteellisesti heikkoon kohtaan nivusalueen lihaskalvoston pettäessä ja vatsaontelon sisällön työntyessä ihon alle.

Nivustyrään liittyy pieni, mutta vakava kureutumisen mahdollisuus. Tällöin vatsaontelon sisältö jää ”nalkkiin” tyrän sisälle, jolloin alueen verenkierto häiriintyy.

Nivustyrän oireet

Yleensä tyrät ilmenevät: 

  • paineen, jomotuksen ja epämukavuuden tunteena nivusalueella.
  • näkyvänä pullistumana nivusessa. Miehillä kookkaampi tyrä voi työntyä kivespussiin. 

Ajoittain voi esiintyä myös voimakkaampaa kipua. Oireilu liittyy tyypillisimmin ponnisteluihin. Pieni nivustyrä voi olla myös oireeton.

Nivustyrän toteaminen

Yleislääkäri tai gastrokirurgi toteaa nivustyrän vastaanotolla kliinisen tutkimuksen avulla. Kuvantamista tarvitaan harvoin. Jos nivustyrä oireilee tai rajoittaa tekemistä, harkitaan nivustyräleikkausta. Tyrät eivät parane itsekseen. Leikkauspäätöksen tekee aina kirurgi.

Nivustyräleikkauksen kulku ja toimenpiteestä toipuminen

Nivustyräleikkauksessa tyrän sisältö palautetaan vatsaontelon puolelle ja heikko kohta vahvistetaan verkolla. Nivustyräleikkaus tehdään joko avoleikkauksena tai tähystyksessä. Toimenpide on pääsääntöisesti päiväkirurginen, jolloin potilas kotiutuu saman päivän aikana.

Avoleikkauksessa tyrä korjataan tyrän päälle tehtävän haavan kautta. Tähystysleikkauksessa tyrä puolestaan korjataan kamera-avusteisella tekniikalla ”sisäkautta”. Tähystysleikkaukset tehdään aina nukutuksessa. Avoleikkaukset tehdään joskus paikallispuudutuksessa.

Leikkaustavan valinta riippuu muun muassa tyrän koosta, potilaan perussairauksista sekä siitä onko kyseessä uusiutunut tai molemminpuolinen tyrä. Kirurgi arvioi parhaan leikkausmenetelmän yhdessä potilaan kanssa.

Toipuminen tyräleikkauksesta vaihtelee potilaittain. Kipuja on vaihtelevasti ja ainakin alkupäivinä kipulääkitys on tarpeellinen. Sairaslomaa tarvitaan yleensä vähintään viikko.

Ajanvaraus

Varaa aika nivustyräleikkauksen tarpeen arviointiin soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta. Aavassa nivustyräleikkauksia tekee gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Prislista

Nivustyrän korjaus puudutuksessa
från
2342.00 €

Experter

Visa specialister som erbjuder denna tjänst.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: