Napatyräleikkaus

Oletko huomannut navan seudullasi pullistumaa sekä paineen ja mahdollisesti kivun tunnetta? Kyseessä voi olla napatyrä. Vaivan kanssa ei kannata jäädä yksin. Napatyrä voidaan leikata, mikäli se aiheuttaa oireita ja haittaa elämää. Aavassa napatyräleikkaukset tekee kokenut gastrokirurgi Lea Kyhälä.

Mikä napatyrä on?

Napatyrä syntyy navan kohdalle rakenteellisesti heikkoon kohtaan vatsanpeitteiden lihaskalvoston pettäessä ja vatsaontelon sisällön työntyessä navan ihon alle. Yleensä napatyrään työntyy rasvakudosta. Kookkaampaan tyrään voi työntyä myös suolta. Napatyriä esiintyy kaiken ikäisillä henkilöillä sukupuoleen katsomatta. Usein napatyriä esiintyy raskauden jälkeen.

Napatyrään, kuten muihinkin tyriin, liittyy pieni, mutta vakava kureutumisriski. Kureutumisessa tyrän sisältö jää ”nalkkiin” tyrän sisälle, jolloin verenkierto alueella häiriintyy.

Napatyrän oireet

Napatyrään voi liittyä seuraavia oireita:

  • Pullistuma ja paineen tunne navan seudulla.
  • Joskus navan seudun kivut, erityisesti ponnisteluiden jälkeen.
  • Kookkaammissa tyrissä navan seudun iho voi mennä joskus rikki.

Napatyrän toteaminen

Yleislääkäri tai gastrokirurgi toteaa napatyrän vastaanotolla kliinisen tutkimuksen avulla. Kuvantamista tarvitaan harvoin. Jos napatyrä oireilee tai rajoittaa tekemistä, harkitaan napatyräleikkausta. Tyrät eivät parane itsekseen. Leikkauspäätöksen tekee aina kirurgi.

Napatyräleikkaus

Napatyräleikkauksessa tyrän sisältö palautetaan vatsaontelon puolelle ja heikko kohta vahvistetaan verkolla. Pienemmät napatyrät korjataan yleensä avoleikkauksessa ja isommat tähystysleikkauksessa. Kirurgi arvioi parhaan leikkausmenetelmän yhdessä potilaan kanssa. Toimenpide on pääsääntöisesti päiväkirurginen, jolloin potilas kotiutuu saman päivän aikana.

Avoleikkauksessa napatyrän korjaus tapahtuu navan vierelle tehtävän ihoavauksen kautta. Tähystysleikkauksessa tyrä puolestaan korjataan kamera-avusteisella tekniikalla ”sisäkautta”. Tähystysleikkaukset tehdään aina nukutuksessa. Avoleikkaukset tehdään joskus paikallispuudutuksessa.

Toipuminen tyräleikkauksesta vaihtelee potilaittain. Kipuja on vaihtelevasti ja ainakin alkupäivinä kipulääkitys on tarpeellinen. Sairaslomaa tarvitaan yleensä vähintään viikko.

Ajanvaraus

Varaa aika napatyräleikkauksen tarpeen arviointiin soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta. Aavassa napatyräleikkauksia tekee gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Prislista

Napatyrän korjaus puudutuksessa
från
3437.00 €

Experter

Visa specialister som erbjuder denna tjänst.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: