Kohdun tähystys eli hysteroskopia

Kohdussa voi esiintyä muutoksia, jotka ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Hysteroskopian eli kohdun tähystyksen avulla lääkäri pääsee muutosten jäljille ja pystyy samalla kertaa poistamaan muutokset nopeasti ja vaivattomasti. Toimenpiteen jälkeen ei esiinny juurikaan kipuja. Voit tulla tähystykseen rauhallisin mielin, kokeneet asiantuntijamme pitävät sinusta hyvää huolta.

Mitä hysteroskopia tarkoittaa?

Hysteroskopialla eli kohdun tähystyksellä on mahdollista nähdä kohtuontelon ja kohdun limakalvon rakenne. Kohdun tähystyksessä käytetään pientä tähystyskameraa.

Milloin hysteroskopiaan päädytään?

Yleisimpiä syitä kohdun tähystykselle eli hysteroskopialle ovat vuotohäiriöt ja ultraäänessä esiin tulleet kohtuontelon muutosepäilyt, kuten limakalvokasvaimet eli polyypit.

Tähystyksen yhteydessä mahdolliset kohdun muutokset voidaan poistaa. Valtaosa näistä muutoksista on hyvänlaatuisia, mutta niiden poistaminen voi olla tarpeen esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä edesauttamaan raskauden alkamista.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Toimenpide pyritään tekemään kuukautisten jälkeen ennen kuukautiskierron puolta väliä. Toimenpidepäivä sovitaan yhdessä lääkärin kanssa. Sama hoitava lääkäri huolehtii sinusta koko hoitojakson ajan.

Kaksi tuntia ennen toimenpidettä otetaan esilääkkeenä 800 mg ibuprofeiinia ja 1 g parasetamolia. Toimenpiteeseen voi tulla omalla autolla tai julkisilla kulkuvälineillä.

Toimenpiteen kulku

Toimenpiteessä ohut tähystin viedään emättimen ja kohdunkaulan kautta kohtuonteloon. Kameran avulla lääkäri näkee onko kohdussa muutoksia, ja tarvittaessa poistaa muutokset vaivattomasti ja nopeasti. Kaikki poistetut muutokset lähetetään patologille tutkittavaksi.

Toimenpide kestää tyypillisesti noin 15 minuuttia, ja nukutusta ei yleensä tarvita. Kohdunsuu voidaan tarvittaessa puuduttaa.

Toimenpiteen jälkeen

Voit kotiutua pian toimenpiteen jälkeen, jos vointisi on hyvä. Toimenpiteen jälkeiset kivut ovat yleensä vähäiset ja vuoto niukkaa. Sairauslomaa kirjoitetaan tarvittaessa toimenpidepäivän ajan. Kotiutuessasi saat mukaasi myös jälkihoito-ohjeet. Lääkäri sopii kanssasi tarvittaessa jälkitarkastuksen tai puhelinajan kudosnäytevastausten kuulemiseksi.

Ajanvaraus

Varaa ensimmäinen vastaanottoaika kohdun tähystyksiä tekevälle lääkärille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Aavassa kohdun tähystyksiä tekevät kokeneet gynekologian erikoislääkärit Anne KolehmainenSari Mattila ja Nina Mattsson. Itse toimenpide tehdään Aava Sairaala Kampissa, mutta voit tulla ensimmäiselle vastaanottokäynnille kaikkiin toimipisteisiin, joissa asiantuntijat pitävät vastaanottoa. Ensimmäinen vastaanotto voidaan toteuttaa myös etänä.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Prislista

Kohdun tähystys (hysteroskopia) nukutuksessa
från
Kohdun tähystys (hysteroskopia) paikallispuudutuksessa
från
2967.00 €

Experter

Visa specialister som erbjuder denna tjänst.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: