Antikroppstest för coronavirus

På Läkarcentralen Aava utförs antikroppstest med vilka det går att ta reda på om en person har haft en coronavirusinfektion tidigare. Vi utför testningen utifrån en medicinsk bedömning och därför behövs alltid en remiss av läkare för antikroppstestet.

Om du misstänker att du har insjuknat i coronavirusinfektion och vill utreda detta med ett antikroppstest för coronavirus, ska du boka tid till distansmottagning hos läkare eller vid behov till mottagningen på ett verksamhetsställe.

Det antikroppstest som används hos Aava håller mycket hög kvalitet. Testets känslighet är 100 % och dess exakthet är >99,6 %.

Antikroppstesten görs vid alla Aavas verksamhetsställen.

På vem och när kan antikroppstest göras?

För att få göra ett antikroppstest för coronavirus hos Aava behöver du en elektronisk remiss av Aavas läkare. Läkaren bedömer om testet är nödvändigt. Det är möjligt att göra ett antikroppstest, om det finns skäl att anta att en person redan har haft den sjukdom som coronaviruset orsakar.

Vi rekommenderar att provet tas tidigast cirka tre veckor efter att symtomen har börjat. Antikropparna hålls positiva i flera månader, och därmed kan testet göras långt efter att symtomen har upphört.

Obs. Med coronavirustest kan man utreda om du har sjukdomen för närvarande. Läs mer om test för coronavirus.

Hur bokar jag tid till ett antikroppstest för coronavirus?

Efter att läkaren har intervjuat patienten och konstaterat att det finns ett behov av testning, skriver läkaren en elektronisk remiss till provtagning. Samtidigt kommer man även överens om på vilket sätt testresultatet kommer att delges patienten.

Härefter får patienten ett samtal från Aavas laboratorium som bokar en tid för testet. Uppgifter om tid och plats för provtagningen sänds även till patienten per textmeddelande (SMS).

Provtagningen sker i Aavas laboratorium i form av ett blodprov.

Resultatet av antikroppstestet

Resultatet av antikroppstestet blir färdigt inom cirka ett dygn. När resultatet är klart kontaktar Aavas läkare dig på överenskommet sätt och talar om testresultatet för dig. Svaret läggs även in i Kanta-tjänsten och i Aavas egna hälsouppgifter.

Antikroppstestets pris och betalning

Priset för ett antikroppstest hos Aava är 92,30 euro (FPA-ersättning 15 euro).

Du kan betala testet vid verksamhetsställets kassa. Om du på grund av infektionssymtom har hänvisats till test i de lokaler som är avsedda för personer med infektionssymtom, undviker vi onödiga kontakter och skickar fakturan per post.

Observera att även distansmottagningen eller telefontiden, under vilken läkaren talar om resultatet, är ett mottagningsbesök som faktureras separat.

FacebookTwitterLinkedIn