Valfrihetsförsöket

Valfriheten inom social- och hälsovårdsreformen innebär att du som finländare får välja vem som tar hand om din primärvård. Läkarcentralen Aava är med om att utveckla den finländska hälso- och sjukvården genom att delta i försöket med valfrihet i mellersta Nyland.

Aava Hyvinge, Tusby och Träskända är med i försöket!

Valfrihetsförsöket inleds på Aavas verksamhetsställen i Hyvinge, Tusby och Träskända i maj 2017.

Välj en 100 % finländsk serviceproducent – registrera dig som Aavas kund

Om du vill välja Aava som din serviceproducent i valfrihetsförsöket ska du registrera dig som Aavas kund. Länken till registreringen börjar fungera när kommunen öppnar tjänsten.

Tre alternativa sätt att registrera sig

1. På internet. Gå till adressen valinta.keski-uudenmaansote.fi. För registreringen behöver du nätbankskoder, mobil id eller ett elektroniskt identitetskort.

2. På Aavas verksamhetsställe. Besök det verksamhetsställe (i Hyvinge, Tusby eller Träskända) där du vill registrera dig. Välkommen!

3. På hälsovårdscentralen. Besök hälsovårdscentralens patientbyrå. Även kommunernas serviceställen hjälper till med valet.

Bedömning av vårdbehovet och tidsbeställning

Vi betjänar registrerade kunder på numret 010 380 5622 mån.–tors. kl. 8–16 och fre. kl. 8–15. Det är inte möjligt att registrera sig per telefon.

På servicenumret för valfrihetsförsöket svarar en sjukskötare eller hälsovårdare, som bedömer vårdbehovet. Om din situation kräver ett besök på Aava, reseverar vi en tid för dig.

Vi använder ett återuppringningssystem, så vi ringer tillbaka till dig om numret är upptaget. Vänligen observera att Aavas allmänna tidsbeställning inte har befogenheter att betjäna registrerade kunder.

Du har väl redan bekantat dig med Mina Kanta-sidor?

För att du ska kunna delta i valfrihetsförsöket ska du ha loggat in på Mina Kanta-sidor och godkänt utlämningen av dina uppgifter. Då har även Aavas vårdpersonal tillgång till dina hälsouppgifter. Logga in på Mina Kanta-sidor här.

Vanliga frågor

Vilka tjänster omfattas av valfrihetsförsöket? Kan jag välja en serviceproducent för mitt minderåriga barn? Vad ska jag göra om jag blir akut sjuk under veckoslutet? Läs svaren på de vanligaste frågorna här.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: