Tietoa vaihdevuosista ja hormonihoidosta

Vaihdevuodet on ajanjakso naisen elämässä, jolloin nainen siirtyy hedelmällisestä iästä hedelmättömään elämänvaiheeseen. Vaihdevuodet alkavat kuukautiskierron muuttuessa epäsäännölliseksi ja jatkuvat vielä vuosia menopaussin, eli kuukautisten loppumisen, jälkeen. Menopaussi johtuu munasarjojen hormonitoiminnan hiipumisesta, joka tapahtuu suomalaisella naisella keskimäärin 51-vuotiaana, mutta 10 %:lla jo ennen 45 ikävuotta.

Hormonihoidosta helpotusta vaihdevuosioireisiin

Estrogeenin eli naissukupuolihormonin puute aiheuttaa kahdelle kolmasosaa naisista vaihdevuosioireita, joita ovat muun muassa kuumat aallot, lisääntynyt hikoilu, emätinoireet, väsymys,lihas- ja niveloireet, mielialavaihtelut ja unihäiriöt. Kolmanneksella oireet kestävät yli 5 vuotta ja viidesosalla yli 15 vuotta. Oireiden voimakkuudessa on suuria yksilöllisiä eroja.

Vaihdevuosien hormonihoidolla voidaan korvata omien munasarjojen hiipunutta hormonitoimintaa. Vaihdevuosien hormonihoidon terveysvaikutuksista on keskusteltu kiivaasti julkisuudessa viime vuosina. Hormonihoidon tärkein ja kiistaton hyötyvaikutus on vaihdevuosioireiden lievittyminen ja siten elämänlaadun parantuminen.

Vaihdevuosien hormonihoidolla on muitakin edullisia terveysvaikutuksia, mutta myös potentiaalisia riskejä. Etujen ja riskien puntarointi tehdään jokaisen naisen kohdalla yksilöllisesti. Asiantunteva gynekologin arvio kokonaistilanteesta on avuksi. Päätöksen hormonihoidon käytöstä tekee kuitenkin aina nainen itse.

Hormonihoidon toteuttaminen

Vaihdevuosien hormonihoidossa käytetään estrogeenia eli naissukupuolihormonia yksin tai yhdessä keltarauhashormonin kanssa. Jos naiselta on poistettu kohtu, käytetään hormonihoidossa pelkkää estrogeenia. Mikäli kohtu on tallella, tulee hoitoon aina liittää keltarauhashormoni eli progesteroni. Keltarauhashormonia annetaan joko jaksoittain eli syklisenä hoitona tai jatkuvana annosteluna.

Hormonien annostelutapoja on useita:

  • estrogeeni pillerinä
  • estrogeeni ihon kautta laastarina tai geelinä
  • keltarauhashormoni pillerinä
  • keltarauhashormoni ihon kautta laastarina
  • keltarauhashormoni kohdunsisäisenä hormonikierukkana.

Hormonien annoskoko määräytyy oireiden mukaan. Tavoitteena on pyrkiä käyttämään matalinta annosta, joka pitää oireet tehokkaasti poissa. Hormonihoidon kestolle ei ole ylärajaa. Jokaisen naisen kohdalla on hyvä tehdä henkilökohtainen tilannearvio vuosittain, esimerkiksi gynekologikäynnin ja reseptin uusinnan yhteydessä.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838  tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.