Tippuri

Tippuria esiintyy yhä enemmän

Suomessa on 2000-luvulla Tippuritartuntojen määrä lisääntynyt voimakkaasti, sitä on alkanut esiintyä myös nuorilla ja naisilla, sekä yhdessä klamydiatartuntojen kanssa. Vuonna 2017 ilmoitettujen tippuritartuntojen määrä oli lähes 600.

Tippuri voi olla täysin oireeton

Tippuri on Neisseria gonorrhea – bakteerin aiheuttama seksiteitse leviävä tulehdus. Tippuri voi aiheuttaa kohdunkaulan, peräsuolen, nielun tai silmän sidekalvon tulehduksen. Tippuri tarttuu suojaamattoman seksin välityksellä. Käsien välityksellä voi tartunnan saada silmiin. 

Kuten muutkin sukupuolitaudit, tippuri on usein täysin oireeton. Jos oireita esiintyy, ovat muutaman päivän tai viikon päästä tartunnasta alkavat virtsavaivat kaikkein tyypillisimmät. Myös valkovuotoa, alavatsakipuja, peräsuolen kirvelyä, kurkkukipua ja silmien punoitusta ja rähmimistä esiintyy, tartuntapaikasta riippuen.

Miten tippuri testataan?

Tippuri seulotaan oireettomilta ensivirtsanäytteestä tai tikkutestillä helposti samanaikaisesti klamydiatestin kanssa. Tikkunäyte voidaan ottaa kaikista mahdollisista tartuntakohdista. Mikäli epäillään tippuritartuntaa oireiden tai muiden tietojen perusteella on syytä ottaa suoraan tarkempi tippuriviljely. Naisilta tarvittavat näytteet voidaan ottaa gynekologin vastaanotolla.

Miten tippuria hoidetaan?

Tippuri hoidetaan antibiootein. Jos tippuri todetaan, otetaan ennen hoidon aloittamista ottaa vielä viljelynäyte. vastustuskykyisten bakteerikantojen löytämiseksi ja hoidon onnistumisen varmistamiseksi.

Ajanvaraus

Lähetteen testeihin saa lääkäriltä. Varaa aika esimerkiksi yleislääkärille tai gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Klamydia-tippuri testiin, sekä HIV-testiin voi hakeutua Aavassa myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä. Mikäli testi on positiivinen tarvitaan lääkärin hoitoa.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.