Aava Matkailuklinikka

Usein kysytyt kysymykset

Milloin matkailuhoitajan vastaanotolle?

Matkailuhoitajan vastaanotolla hoidetaan mm. seuraavia asioita:

 • yleinen matkailijan terveysneuvonta ja ohjaus
 • rokotusten voimassaolon tarkistus
 • rokotussarjojen jatkorokotukset
 • henkilökohtainen suunnitelma tarvittavista rokotuksista, mikäli matkan kesto on alle kuukauden, eikä matkakohteessa tarvita malarianestolääkitystä, TAI matka suuntautuu Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan tai Japaniin. Immuunipuutteisille (esim. HIV potilaat) ja immuunipuolustusta heikentäviä lääkkeitä käyttäville (esim. eräät reumalääkkeet, syöpälääkkeet, korkeat kortisoniannokset) suositellaan kuitenkin matkailulääkärin vastaanottoa.
  Lue lisää.

Milloin matkailulääkärin vastaanotolle?

Matkailulääkärin vastaanotolla tehdään henkilökohtainen suunnitelma asiakkaan tarvitsemista rokotuksista ja mahdollisista lääkityksistä,

 • kun matka suuntautuu muualle kuin Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan tai Japaniin ja kestää yli kuukauden. (ensimmäinen aika varataan matkailulääkärille, tehosterokotukset voi tulla ottamaan matkailuhoitajan vastaanotolle.)
 • kun matkakohteeseen suositaan malarianestolääkitystä tai asiakas tarvitsee muita reseptilääkkeitä.
 • jos asiakas on immuunipuutteinen, hänellä on vakava perussairaus tai hän käyttää immuunipuolustusta heikentäviä lääkkeitä (esim. eräät reumalääkkeet, syöpälääkkeet, korkeat kortisoniannokset) suositellaan kuitenkin matkailulääkärin vastaanottoa.
 • jos asiakas on yli 60-vuotias ja tarvitsee keltakuumerokotuksen. Keltakuumetta esiintyy tietyissä Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa.
 • matkalla tai heti matkan jälkeen sairastuneen hoito, matkalta hankitut sairaudet kuten ripulitauti.
  Lue lisää.

Mistä tiedän mitä rokotuksia tarvitsen matkalle?

Ulkomailla voi altistua terveysriskeille, joita ei tavata kotimaassa. Rokotukset ovat tärkeä turva suojaamaan kohdemaassa esiintyviltä sairauksilta. Mitä kauemmas matka suuntautuu, sitä tärkeämpää on, että rokotukset ovat kunnossa ja ne on otettu hyvissä ajoin. Myös aiemmin matkarokotteita ottaneiden kannattaa selvittää 1-2 kuukautta ennen matkaa mahdollisten lisärokotusten ja tehosteannosten tarve. Hyvissä ajoin otettu rokote antaa suojan myös matkan alkupäivinä.

Matkailuklinikka ei määritä rokotustarvetta puhelimitse, vaan asiakkaan tulee varata aika vastaanotolle joko soittamalla puh. 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Miten rokotustarve määräytyy?

Rokotustarve määräytyy matkakohteen lisäksi matkustustavan mukaan. Maaseudulla liikkuvan, junalla matkustavan ja retkeilymajoissa yöpyvän reilaajaan terveysriskit ovat erilaiset kuin viiden tähden hotellissa yöpyvän.

Perusrokotusten antama suoja riittää hyvin Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Japanissa. Perusrokotuksia ovat muun muassa MRP-, polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset. Jos matka suuntautuu kehitysmaihin, Välimeren etelä- tai itäpuolelle tai jos matkustaa toistuvasti ja pitkäaikaisesti Itä-Eurooppaan tai Baltiaan, suositellaan erilaisia lisärokotuksia kuten hepatiitti A-rokotusta. Kaukomatkailijan kannattaa selvittää 1-2 kuukautta ennen matkaa, mitä muita rokotuksia hän tarvitsee. Ajoissa otetut rokotukset suojaavat myös matkan alkupäivinä.

Miten pienten lasten rokotukset hoidetaan?

Pienten lasten rokotusohjelma laaditaan aina neuvolaohjelman kanssa yhteensopivaksi. Aavan Matkailuklinikalla saa yhdellä käynnillä rokotukset koko perheelle.

Olen ottanut yhden pistoksen A-hepatiittirokotetta viisi vuotta sitten. Toinen jäi ottamatta. Pitääkö rokotussarja aloittaa alusta?

Rokotussarjaa ei tarvitse aloittaa alusta. Sitä voidaan jatkaa siitä mihin jääty. Lisätietoa löytyy THL:n sivuilta tästä linkistä.

Voiko samaan aikaan ottaa useamman rokotteen?

Kyllä, kaikkia rokotteita voidaan antaa samanaikaisesti. Elävät rokotteet tulisi antaa kaikki samalla kertaa. Lisätietoa löytyy THL:n sivuilta tästä linkistä.

Saako malariarokotuksen hoitajalta?

Malariaan ei ole tällä hetkellä rokotetta. Malarian ennaltaehkäisyyn käytettävästä lääkkeestä saa reseptin matkailulääkärin vastaanotolta.

Minulla on antibioottikuuri meneillään? Voinko silti ottaa rokotuksia?

Antibioottikuuri ei ole este pistettävien rokotteiden antamiselle. Kuume on este rokottamiselle. Lisätietoa löytyy THL:n sivuilta tästä linkistä.

Mitä rokotuksia tarvitsen Thaimaan matkalle?

Rokotustarve arvioidaan yksilöllisesti Matkailuklinikan sairaanhoitajan tai matkailulääkärin vastaanotolla. Rokotustarpeeseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. aikaisemmin saadut rokotukset, matka kohde, matkan kesto, matkan luonne, matkalle lähtijän mahdolliset sairaudet/lääkitys.

Lyhyeen oleskeluun Thaimaan turistikohteessa tulee tarkistaa perusrokotteiden voimassaolo. Viimeisin tehoste jäykkäkouristusrokotukseen tulee olla otettu 10 vuoden sisällä. MPR rokotuksen tulee olla voimassa ellet ole sairastanut sikotautia, vihuri- ja tuhkarokkoa. Perusrokotteiden lisäksi A-hepatiittirokotus tulee olla voimassa.

Lisätietoa maakohtaisista rokotus suosituksista löydät matkailijan terveysoppaasta.