Ripuli on yleisin matkailijan vaiva

Syynä ovat yleensä ripulia aiheuttavat bakteerit, joskus virukset tai alkueläimet. Ripuli kestää yleensä 3-5vrk, oireiden pitkittyessä ota yhteys lääkäriin.

Ripulin ehkäisy

  • Huolellinen käsihygienia (käsidesinfektioaine).
  • Siisti ruokapaikka, kuuma ja kypsä ruoka.
  • Pese ja kuori itse hedelmät ja vihannekset.
  • Juo ainoastaan pullotettuja (hiilihapollisia) juomia.
  • Vesijohtovettä ei pitäisi käyttää juomavetenä eikä hampaiden pesuun.

Hygieniatason ollessa heikko, turvallisesti voi syödä kuivia viljatuotteita, sekä kypsennyksen jäljiltä kuumana tarjoiltavaa ruokaa ja juomaa.

Pullottamatonta vettä voi puhdistaa mm.

  • keittämällä niin, että vesi kiehuu 1-3 minuuttia
  • kemiallisesti vedenpuhdistustableteilla
  • puhdistukseen tarkoitetulla vedensuodattimella.

Vältä seuraavia

  • automaatti- ja kioskiruokia, huoneen lämmössä seisoneita ruokia, jääkuutioita
  • puutteellisesti kypsennettyjä ruokia: äyriäiset, lihat, kananmunat
  • majooneesia, kermavaahtoa, jäätelöä, vanukkaita, pastöroimattomia maitotuotteita.

Ripulin hoito

  • Runsaasti nestettä, suolatasapainosta huolehtiminen (keittoja, ripulijuomaa).
  • Aikuisen kuumeettomaan ripuliin saa reseptittä ripulilääkkeitä (loperamidi).
  • Hiilitabletteja ei pidä käyttää.