Tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes

Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee kohonneena veren sokeripitoisuutena. Diabetes on seurausta joko insuliinin puutteesta ja/tai insuliinin heikentyneestä toiminnasta. Diabetes voidaan karkeasti jakaa kahteen tyyppiin. Tyypin 1 diabetesta, jota aiemmin kutsuttiin nuoruustyypin diabetekseksi, sairastavat tarvitsevat pysyvästi insuliinihoitoa, koska heidän haimansa ei enää kykene tuottamaan insuliinia. Tyypin 2 diabetes, jota aiemmin kutsuttiin aikuistyypin diabetekseksi on tavallisimmin ylipainoon ja keskivartalolihavuuteen liittyvä sairaus, ja sitä hoidetaan ruokavaliolla, tableteilla tai insuliinilla.

Maailmanlaajuinen lihavuusepidemia on johtanut tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyden räjähdysmäiseen kasvuun myös Suomessa. Diabeetikoita on kansastamme jo noin 500 000. Joka toinen heistä sairastaa diabetesta tietämättään. Tyypin 2 diabetes on erittäin merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Tämän vuoksi taudin varhainen toteaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes syntyy autoimmuunitulehduksen seurauksena. Se johtaa täydelliseen insuliinin puutteeseen, minkä vuoksi tyypin 1 diabeetikon elämä onkin täysin riippuvainen pistoksina annettavasta insuliinista. Tyypin 1 diabeteksen aiheuttaa perimä yhdessä ympäristötekijöiden kanssa.

Tyypin 1 diabeteksen hoidossa insuliinin monipistoshoidolla pyritään jäljittelemään elimistön omaa insuliinin eritystä. Myös liikunta, ravinnon määrä ja koostumus on huomioitava toteutettaessa insuliinihoitoa. Verensokerin omamittauksilla ja tehokkaalla omahoidolla pystytään saavuttamaan hyvä sokeritasapaino.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabetekseen liittyy insuliinin heikentynyt vaikutus eli insuliiniresistenssi ja insuliinin puute. Tyypin 2 diabeteksen synty voidaan estää tai lykätä elämäntapamuutoksilla: painonlaskulla, säännöllisellä liikunnalla ja terveellisellä ravitsemuksella. Elämäntapamuutokset kuuluvat aina diabeteksen hoitoon lääkityksen (tabletit tai/ja insuliinin) rinnalla.

Koska sydän- ja verisuonisairauksien riski on tyypin 2 diabeteksessa lisääntynyt voimakkaasti, pyritään koholla oleva verenpaine, kolesteroliaineenvaihdunnan häiriö sekä veren hyytymistaipumus hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti. Hoitava lääkäri laatii aina yksilöllisen hoito-ohjelman.