Uutiset

Näin naisen keho muuttuu 50 vuoden jälkeen

Iän karttuessa naisen keho muuttuu. Muutokset ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja geenien lisäksi myös elämäntavat vaikuttavat niihin.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja vähitellen loppuu. Samalla naisen aineenvaihdunta hidastuu ja rasvakudosta alkaa kertyä helpommin elimistöön. Vaihdevuodet alkavat naisilla yleensä 45-55-vuoden iässä. Vaihdevuosien keskimääräinen alkamisikä on Suomessa 51 vuotta.

Pitkittyneen stressin vaikutukset ovat fyysisiä

Stressikokemus on psykologinen, mutta sen monet vaikutukset ovat fyysisiä. Stressinhallintaa tulisi kaikkien opetella, sillä jokainen meistä kärsii aika ajoin stressistä. Joskus stressistä voi olla hyötyäkin ‒ se voi siivittää meidät esimerkiksi työssä tai harrastuksissa yhä parempiin suorituksiin ja selviämme sen avulla tilanteista, joista emme uskoneet selviämme. Sen sijaan pitkittynyt, krooninen stressi on aina vakava terveysuhka.

Nainen ja vaihdevuodet: näin saat seksistä kaiken ilon irti

Vaihdevuodet vaikuttavat emättimen limakalvojen ohenemisen ja kuivumisen myötä naisen seksielämään. Onneksi apua on saatavilla.

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä päällystää melko paksu limakalvo, joka suojaa muun muassa tulehduksilta. Vaihdevuodet saavat aikaan muutoksen. Estrogeenin vähetessä limakalvo ohenee ja on alttiimpi tulehduksille, kun emätintä suojaavien maitohappobakteerienkin määrä vähenee.

Migreeni vai lihasperäinen jännityspäänsärky?

Päänsärky on yleinen oire, josta lähes jokainen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Pahimmillaan päänsärky voi rajoittaa elämää todella paljon.

Yleisimpiä päänsäryn aiheuttajia ovat migreenityyppiset säryt sekä lihasperäiset jännityspäänsäryt. Särky voi johtua esimerkiksi tulehdussairaudesta tai purentaviasta.

Lamaannuttava migreeni

Joka kymmenes suomalainen kärsii migreenistä. Naisilla migreeni on jopa kolme kertaa yleisempää kuin miehillä, ja se ilmenee usein kuukautisten yhteydessä.

Työterveyshammashoito – arvostettu henkilöstöetu

Yhteistyö PlusTerveyden kanssa mahdollistaa asiakkaillemme laadukasta hoitoa valtakunnallisesti.

Terve työntekijä on motivoitunut ja tekee tulosta

Yleisimmät suun sairaudet, hampaiden reikiintyminen ja ientulehdus ovat infektiotauteja, joista voi hoitamattomina seurata vakavia tulehduksia. Suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää ja sairauksia voi ennaltaehkäistä hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä käynneillä hammaslääkärin luona.

Tiedote: Suun terveyden tarkastaminen ei ole vain hammaslääkärin velvollisuus

”Mitä tuo mun hampaista kyselee”, saattaa olla asiakkaan ensimmäinen ajatus, kun lääkäri tiedustelee edellisen hammaslääkärikäynnin ajankohtaa. Suun terveydentilan selvittäminen on kuitenkin tärkeää myös yleisessä terveydenhuollossa, sillä ientulehduksilla voi olla vakavat seuraukset yleiselle terveydelle.  

Tiesitkö että suun tulehdus voi aiheuttaa vakavan sairauden?

Oireeton ientulehdus muhii salakavalasti jopa 70 % suomalaisista suussa, ja vaikuttaa koko kehon yleiskuntoon. Uudella sylkitestillä voidaan helposti selvittää suun terveydentila. Nyt testin voi tehdä myös Aavassa.

Harva tietää tai tulee ajatelleeksi, miten suuri merkitys suun terveydellä on. Se, että lääkäri kyselee edellisestä hammaslääkärikäynnistä voi tuntua oudolta tai jopa ahdistavalta. Hampaiden ja ikenien kunnon tiedustelu kuuluu kuitenkin yleiseen terveydentilan kartoitukseen. Suusta voi löytyä syy moneen pitkittyneeseen vaivaan.

Tunnista miten stressi voi vaikuttaa syömiseen ja painonhallintaan

Stressin vaikutukset painoon ovat väestötasolla varsin pienet, ja reagointi stressiin on hyvin yksilöllistä. Toinen saattaa lihoa ja toinen laihtua.

– Jos katsotaan lihomisen keskiarvoa, stressi ei vaikuta nostavan painoa. Jo pidempään on kuitenkin tiedetty, että osalla ihmisistä stressi vaikuttaa selvästi painoon. Toiset, usein lähtökohtaisesti hoikat ihmiset laihtuvat stressin lisääntyessä, kun taas ylipainoiset saattavat lihoa stressin myötä selvästi, lääketieteen ja kirurgian tohtori, työterveyshuollon erikoislääkäri Eira Roos kertoo.

Naisen hormonitoiminta alkaa muuttua 40 ikävuoden jälkeen

Neljänkympin jälkeen lähestyvät vaihdevuodet voivat horjuttaa naisen normaalia hormonitasapainoa. Onneksi apua on saatavilla.

Hormonit kuuluvat luonnollisena osana naisen elämään.  Ne ovat elimistön itse valmistamia kemiallisia välittäjäaineita, jotka kulkevat elimistössä pääosin verenkierron välityksellä. Hormonit osallistuvat lähes kaikkiin elimistön aineenvaihduntaprosesseihin. Sana hormoni on peräisin kreikankielisestä sanasta hormao, joka tarkoittaa kiihdyttää ja herättää.