Uutiset

Miksi lupaus liikunnallisemmasta arjesta ei pidä? 10 vinkkiä liikunnan aloittamiseen pysyvästi

Hurjat rakkauskilot -ohjelmassa ei nähdä vauhtistartteja. Sille on syynsä: liikunnan pitää olla sopivan kevyttä, jotta sitä jaksaa tehdä. Jos treenin aloittaa liian raskaasti, on vaara, että projekti tyssää heti alkuunsa.

Tahdonvoima ei riitä tekemään pysyviä muutoksia elämäntapoihin. Siksi lenkiltä palatessa pitäisi olla sellainen olo, että voisi mennä heti takaisin. Hyvinvointivalmentaja Samuli Mäenpää kertoo vinkit, joilla liikunnalliseen arkeen pääsee kiinni pysyvästi.

Hurjat rakkauskilot -Reijo pääsi pyörätuolista takaisin töihin

Joulukuu 2015. 46-vuotias Reijo istuu sairaalan pyörätuolissa. Neljä alinta nikamaa painavat hermoa ja aiheuttavat sietämättömät kivut. Reijo syö jatkuviin kipuihin seitsemää eri lääkettä.

Selkää ei leikata, koska siinä on omat riskinsä. Kahden kuukauden sairaalajakson jälkeen hän saa lähetteen fysioterapiaan. Se ei kuitenkaan tuo helpotusta kipuihin. Vakuutusyhtiö tarjoaa osa-aikaista eläkettä.

”Pyörätuolissa istuessa mietin, että tätäkö loppuelämäni on. En saa sitä apua mitä tarvitsen. Elämässä ei ole seuraavaksi muuta kuin eläke”, Reijo kertoo.

Työntekijä, pidä kiinni työkyvystäsi – ylipaino merkittävä riski

Työkyky tarkoittaa yksilön kykyä suoriutua työtehtävistään. Työnantajat ovat luonnollisesti kiinnostuneita henkilöstönsä työkyvystä, mutta työkyvyn säilyttäminen on äärimmäisen tärkeää myös yksilölle itselleen.

”Työkyky on meidän jokaisen tärkeä ominaisuus. Herkästi ajatellaan, että työkyvystä huolehtiminen olisi ainoastaan työnantajan huoli”, sanoo työterveyslääkäri Eira Roos.

IBS on yleinen vatsavaivojen aiheuttaja

Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaa noin 300 000 suomalaista. Tyypillisiä oireita ovat vatsan turvotus, tukala olo tai kipu vatsassa sekä ummetus- tai ripulioireet. Kaikki kokevat näitä oireita joskus, mutta IBS voidaan diagnosoida, jos oireet ovat kroonisia ja kipu jatkuvaa.

"IBS on kymmenen kertaa todennäköisempi kuin keliakia. Ihmiset epäilevät usein gluteeni- ja maitoherkkyyksiä, mutta tämähän se yleisin vaiva on", sanoo Aavan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Ilta-Sanomien haastattelussa.

”Olenko rakastettava?” Riittämättömyyden tunne vaivaa kaikenkokoisia

Hurjat rakkauskilot -ohjelmassa pariskunnat erotetaan toisistaan viiden kuukauden ajaksi. Yksin asuminen ei tietenkään ole välttämätöntä terveellisempien elämäntapojen opettelulle, mutta psykologi Jari Aho näkee siinä myös paljon hyvää.

Monelle pariskunnalle erossa olo toi kaivattua tilaa pohdiskella tärkeitä asioita, kuten erillisyyttä, yhteisyyttä, vastuunjakoa ja yhteistä tulevaisuutta.

”Välimatka sai miettimään, miltä toinen tuntuu eron jälkeen. Moni mietti, välitänkö minä hänestä ja välittääkö hän minusta”, Aho kuvailee.

Vastoinkäymisten kautta voittoon – sairaushaasteet eivät pidätelleet Miiaa

Harva aloittaa painonpudotuksen ideaalitilanteesta. Perussairaudet, kivut tai stressi voi hankaloittaa projektin aloitusta. Jokaiseen elämäntilanteeseen löytyy kuitenkin sopivat keinot tavoitella terveellisempiä elämäntapoja.

Hurjat rakkauskilot -Miia kamppaili kahden sairauden kanssa, mutta onnistui silti mallikkaasti. Painoa tippui viiden kuukauden aikana 16 kiloa. Tahti oli juuri sopiva, eli reilu puoli kiloa viikossa. Nopeampi laihdutus voi tuoda kilot herkästi takaisin.

Energiavaje voi kääntää elimistön säästöliekille - mikä avuksi, kun paino ei putoa?

Oikein tehtynä laihduttaminen ei vie voimavaroja, vaan tuo niitä lisää. Kun tahti on maltillinen, projekti ei vaadi kohtuutonta puristusta. Sopiva painonpudotusvauhti on noin puoli kiloa viikossa.

Aina paino ei kuitenkaan lähde odotetusti laskuun. Näin kävi Hurjat rakkauskilot –ohjelmassa Suville, joka laihtui vain muutaman kilon ensimmäisten kuukausien aikana.

Made by Finland - Aava mukana juhlavuoden kampanjassa!

Suomalaisena perheyrityksenä olemme mukana Suomalaisen Työn Liiton Made by Finland –kampanjassa. Tänä päivänä teot ratkaisevat, ja yksilöiden ja yritysten valinnat vaikuttavat ympäristöömme ja yhteiskuntaamme. Aavassa olemme erittäin ylpeitä yli 50-vuotisesta historiasta ja perheyrityksen arvoista, jotka ovat toimintamme perusta tänäkin päivänä.

Umpikuja on monesti omassa päässä – lääkärin teesit painonpudotukseen

Työterveyslääkäri ja lihavuustutkija Eira Roos tuntee suomalaisen lihavuuden. Aihe on tuttu, sillä hän tapaa päivittäin vastaanotollaan painonsa kanssa kamppailevia potilaita.

”Monet heistä kokevat, että peli on menetetty. Ajatellaan, että koska minulla on tällaisia ja tällaisia esteitä, niin en voi tehdä asialle mitään. Aina kuitenkin voi!”

Näillä neuvoilla monisairas Elina teki elämänmuutoksen

Aluksi Hurjat rakkauskilot -Elinan treeniä määritteli neljän P:n sääntö: pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta.

Matalalla sykkeellä tehty liikunta nosti surkeaksi vajunutta peruskuntoa. Lisäksi hän teki kevyitä lihaskuntoliikkeitä 2-3 kertaa viikossa Aava Hyvinvointi- ja urheiluklinikalla.

”Alkuun kävelykin oli haasteellista, kun massaa kuljetti mukana. Nyt tekee jo mieli hölkätä”, Elina riemuitsee.