Uutiset

Yrittäjä, hallitse hyvinvointiasi

Yrittäjän arki vaatii paljon jaksamista. Työt on hoidettava, ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitys korostuu selviytymisessä välillä läpi hyvinkin tiukkojen jaksojen. Henkisten ja sosiaalisten voimavarojen riittämiseksi ihmisen oltava myös fyysisesti hyvässä kunnossa, että hän pystyy palautumaan.

Sohvaperunasta personal traineriksi: Hurjat rakkauskilot -Hannu innostui valmentamisesta

Hurjat rakkauskilot -sarjassa nähdään huikeita elämänmuutoksia, mutta yhden suurimmista käännöksistä teki ensimmäisen jakson Hannu. Projektin aikana hän innostui terveellisistä elämäntavoista niin paljon, että päätti kouluttautua personal traineriksi.

”Kynnys oli melko korkea, mutta valmentajani Samulin rohkaisemana uskalsin lähteä. Tiedän kuinka hankalaa painonpudotus voi olla. Olisi hienoa, jos voisin auttaa jotakuta toista samassa tilanteessa olevaa”, Hannu sanoo.

Hurjat rakkauskilot -Kirsi ja Hannu olivat ihan tavallinen pariskunta, joka repsahti: ”Elämä on nyt taas hallussa”

Kun Hurjat rakkauskilot -pariskunta Kirsi ja Hannu tapasivat 15 vuotta sitten, yhteiseksi harrastuksesi muodostui television katselu. Liikunnallisten harrastusten puute johti hyvinvoinnin rapistumiseen.

”Ajauduimme tilanteeseen, jossa kyhnötimme vain kotona. En ollut tottunut istumaan sohvalla ja katsomaan telkkaria, mutta se tapahtui jotenkin automaattisesti”, Kirsi ihmettelee.

Näin lunastat lupauksen terveellisemmästä elämästä

Taas on se aika vuodesta, jolloin lupauksia liikunnan lisäämisen suhteen tehdään, vietetään tipatonta tammikuuta tai muutetaan ruokavaliota. Osa lupauksista saattaa myös tähdätä sisäisen rauhan tunteen säilyttämiseen, kun arki meinaa imaista mukaansa.

Keho ja mieli tarvitsevat päivittäistä huoltoa

Haasteellinen työ ja toiminnantäyteinen arki kaipaavat valmistellun koneiston jaksaakseen sekä joustavan ja vakaan kehon ja mielen. Omat toimintosi voivat olla joko kunnianosoitusta tai mielenosoitusta itsellesi!  

Jos et rakasta itseäsi, painokaan ei putoa – 3 vinkkiä itsensä hyväksymiseen

Rakasta itseäsi niin muutkin voivat rakastaa sinua. Vanha sanonta on rautaa, mutta itsensä rakastamisesta seuraa paljon muutakin hyvää. Se luo kestävän pohjan painonpudotukselle.

”Positiivisen kehonkuvan rakentaminen on äärimmäisen oleellista pysyvien tulosten kannalta. Tulokset ovat todennäkäisesti huonoja, jos ne syntyvät vihasta”, kertoo Hurjat rakkauskilot -psykologi Jari Aho.

Tapaturmia voi ehkäistä hyvällä kehonhallinnalla

Kiire lisää työtapaturmien riskiä. Tapaturmapäivänä perjantaina 13. tammikuuta kiinnitetään huomiota kiireeseen ja sen aiheuttamiin tapaturmiin.

Työkiireessä saatetaan oikaista turvallisuudesta ja valita toimintatapa, joka ei ole turvallisuuden kannalta suositeltavin. Kiireessä voi myös jotain oleellista esimerkiksi ympäristössä jäädä huomaamatta, ja seurauksena on pahimmillaan työtapaturma.

Asiakkaiden kokemuksia kolonoskopiasta: "Turhaan jännitin!"

”Lupaatko ettei satu”, vanhempi naispotilas varmistelee ennen kolonoskopiaa, eli paksusuolen tähystystä.

Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato rauhoittelee potilasta. Sairaanhoitaja Laura Lehtonen antaa potilaalle suonensisäisen kipulääkityksen. Nainen vaipuu tyytyväiseen tokkuraan, ja parinkymmenen minuutin operaatio voidaan aloittaa.

10 kysymystä paksusuolen tähystyksestä – Aavan gastroenterologi vastaa

Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys jännittää useimpia potilaita. Todellisuudessa tutkimus ei ole ollenkaan niin epämiellyttävä, kuin monet luulevat.

Tässä jutussa vastataan kymmeneen kysymykseen, joita potilaat usein pohtivat ennen toimenpidettä. Teksti on laadittu Aavan vastaavan gastroenterologin Jari Koskenpadon, sairaanhoitaja Laura Lehtosen ja kahden Aavassa paksusuolen tähystyksessä käyneen potilaan haastattelujen perusteella.

Kaamosoireet kuriin päivärytmillä, kirkasvalolla ja liikunnalla

Syksyyn ja talveen liittyy paljon jaksamisen haasteita. Loppuvuotta kohti valo vähenee, mutta työtahti saattaa vain kiristyä. Päivisin väsyttää ja öisin nukuttaa normaalia enemmän.

Pimeänä vuodenaikana ruokahalu voi voimistua ja paino nousta. Varsinkin iltapäivisin ja iltaisin saattaa iskeä makeannälkä. Joillekin kaamosoireina tulee ärtymystä, toimintatarmon hiipumista ja sosiaalista vetäytymistä.