Experternas tips inför det nya året: människorelationer och arbete

Published on 20.12.2017

Vi utmanade Aavas experter att ge färska och fungerande råd för det nya året. Fyra av våra sakkunniga ger råd i anknytning till sina egna områden som det lönar sig att prova på.

I den här artikeln får du någonting nytt att fundera på när det gäller människorelationer och arbetsdagar. I det första avsnittet handlar tipsen om sömn och kostvanor. Läs och dela vidare till personer som du tror att tipsen lämpar sig för!

 

Sexualterapeut Mari Päiväniemi:

Utmana din partner eller vän till ett dagligt utbyte av beröm

Nyårslöften måste inte gälla stora förändringar. Även genom små handlingar kan du få överraskande och goda slutresultat. Berätta tillsammans med din partner dagligen en bra sak för varandra som ni är tacksamma för i den andra eller som gör er glada i den andras beteende. Det låter enkelt, men vi glömmer det alla. När vardagen snurrar på lägger vi ofta bara märke till den andras fel och brister.

För att inte glömma dagens beröm kan ni komma överens om en återkommande tidpunkt: utbyte av beröm alltid vid frukosten eller på kvällen när ni borstar tänderna. I början kan utmaningen att berömma varandra kännas onaturlig, men ge inte upp. Småningom blir det en naturlig vana.

Utmaningen kan också genomföras med andra familjemedlemmar, vänner eller exempelvis arbetskamrater. Var och en gläder sig över en fin eller trevlig kommentar mitt i dagen. Och det bästa är att det gör också en själv gott.

 

Överläkaren inom företagshälsovården Timo Vänttinen:

Glöm engångstricken – arbetsiver behövs året om

Vintermörkret och den tunga julmaten gör att många av oss känner ett behov av att ömsa skinn och förnya sig. Samtidigt varnar experter för stress vid återgången till arbetet efter semestern och berättar hur vi kan undvika stressen. Tro inte på engångstrick inför årsskiftet! Årets första dag är en dag liksom alla andra av årets dagar. Arbetsmotivationen uppstår i arbetet och förändras ständigt med tiden. Vi behöver inspiration året om.

Arbetsklimatet är finländska företags största kraftresurs. Varje leende och blänk av inspiration som glittrar i ögonen höjer samhörighetskänslan. Fundera på vad du själv blir inspirerad av och hjälp andra att inspireras av sitt arbete. När du hjälper en arbetskamrat i vardagen skapar det en företagskultur som består.

Alla som arbetar borde regelbundet fundera på de här frågorna: Varför utför jag mitt arbete? Varför arbetar jag på den arbetsplatsen och med de uppgifter som jag gör? Genom att besvara de här frågorna hittar du meningen i ditt arbete. Om du inte kan besvara frågorna eller om du inte är nöjd med svaren ska du fundera på om arbetsplatsen är den rätta för dig.

 

Dela med dina vänner

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.