Potilasohje – Gynekologinen laserhoito

Hiilidioksidilaserillamme Kampin Naisten Aavassa (CO2-laser, Sharplan 1030) voidaan käsitellä ulkosynnyttimien, emättimen tai kohdunsuun muutoksia paikallispuudutuksessa.  

Miten laserhoito tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?  

Gynekologisen laserhoidon tekee laserhoitoihin ja mikroskooppitutkimuksiin perehtynyt gynekologi.  

Hoitoon hakeudutaan toimenpiteitä tekevän lääkärin suunnitteluvastaanoton kautta. Vastaanotolla varmistetaan oikea diagnoosi ja arvioidaan, onko laser vai joku muu mahdollinen hoitovaihtoehto tilanteessasi paras. Suunnittelukäynnin yhteydessä käydään läpi toimenpide ja mahdolliset valmistautumisohjeet sekä varataan toimenpideaika laserhoitoon. Varattavan ajan pituus riippuu tehtävän toimenpiteen laajuudesta.  

Laserhoito ei yleensä aiheuta kipua, ainoastaan pientä polttavaa tunnetta. Hoidossa käytetään paikallispuudutusta, joten mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä.  

 Jatkohoito

Toimenpiteen jälkeen ei yleensä ole estettä normaalille työskentelylle eikä hoito yleensä vaadi sairaslomaa. Sukupuoliyhdyntää tulisi välttää 3 viikon ajan. Jälkivuoto on yleensä vähäistä ja kestää alle kaksi viikkoa. Tänä aikana kylvyt ja uiminen ovat kiellettyjä. Myös alapään ihoa hankaavaa urheilua (esim.  spinning, pyöräily ja ratsastus) kannattaa välttää 2-3 viikkoa. Alapesuun riittää juokseva vesi.  

Mikäli ilmaantuu tulehduksen merkkejä, kuten hoidetun alueen runsasta eritystä, kipua tai kuumetta, ota yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin.