Näin asioit Aavassa

Lääkärissä käynti on huoletonta, kun pidät muutaman asian mielessä. Näitä askelia seuraamalla saat eniten irti käynnistäsi Aavassa.

1. Ajan varaaminen

Tiedätkö jo, mille asiantuntijalle tahdot ajan? Hienoa! Verkkoajanvaraukseen pääset tästä. Voit varata ajan myös Aava-sovelluksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Puhelut 010-alkuisiin yritysnumeroihin maksaa kotimaan lanka- ja matkapuhelinliittymistä 0,08 €/puhelu + 0,17 €/minuutti. Jonotus on maksullinen.

Oma Aava

Kannustamme tutustumaan palveluihimme ja asiantuntijoihimme nettisivuillamme. Oma Aavasta näet koko käyntihistoriasi Aavassa sekä omat tietosi. Voit myös ladata palveluun kuvan Kela-kortistasi asioinnin helpottamiseksi ja Kelan suorakorvausten saamiseksi. Jos tarvitset apua esimerkiksi asiantuntijan valitsemisessa, voit kysyä neuvoa myös asiakaspalvelustamme.

Etävastaanotto

Voit valita joko perinteisen vastaanottoajan Aavan toimipisteessä tai etävastaanoton. Etävastaanotolla asiantuntija soittaa sinulle varaamallasi ajalla.

Ajan peruminen tai siirtäminen

Vastaanotto- tai tutkimuskäynnin voi perua tai siirtää veloituksetta 24 tuntia ennen varattua aikaa Aava-sovelluksessa, puhelimitse, Oma Aavassa tai tekstiviestinä lähetetyn varausvahvistuksen linkin kautta. Mikäli vahvistusviesti ei saavuta asiakasta, tulee peruutus tehdä Aava-sovelluksessa, puhelimitse 010 380 3838 tai Oma Aavassa.

Leikkausten peruutukset ja siirrot tulee tehdä 1.1.24 alkaen 48 tuntia ennen varattua aikaa numeroon 010 380 5300 (arkena klo 9-15) tai sähköpostitse sairaala.kamppi@aava.fi.

Peruuttamattomasta tai liian myöhään perutusta tai siirretystä ajasta perimme hinnaston mukaisen maksun.

2. Valmistautuminen

Jos asioit Aavan toimipisteessä, ota mukaan henkilötodistus ja Kela-kortti tai henkilökortti, johon on liitetty sairausvakuutustiedot. Kela-kortti on syytä olla mukana, sillä sitä näyttämällä saat hoidostasi saman tien Kela-korvaukset. Voit myös ladata Kela-kortistasi kuvan Oma Aava -palveluun.

Jos mielessäsi on kysymyksiä lääkärille, ne kannattaa kirjoittaa ylös, jotta muistat varmasti selvittää sinua askarruttavat asiat.

Omakanta

Lääkärilläsi on käytössään tiedot aiemmista käynneistäsi Aavassa. Hoitosi paranee entisestään, kun hyväksyt tietojen luovutuksen Omakanta-palvelussa. Tietojen katseluoikeus rajautuu vain niihin Aavan työntekijöihin, joihin olet hoitosuhteessa. Luvallasi voimme pyytää sinua koskevia tietoja muilta terveyspalveluiden tuottajilta myös vastaanottokäyntisi jälkeen.

3. Ilmoittautuminen

Lääkärikäynti alkaa ilmoittautumalla vastaanotolle. Ilmoittautuminen tapahtuu kätevimmin Aava-sovelluksen kautta tai tekstiviestillä, osassa toimipisteistämme käytössä ovat lisäksi itseilmoittautumisautomaatit. Halutessasi voit aina asioida myös palveluneuvojamme kanssa. Puhelimitse tapahtuva etävastaanotto on siellä missä sinäkin, eli sitä varten ei tarvitse saapua toimipisteeseen.

Itseilmoittautuminen Aava-sovelluksessa tai tekstiviestillä

Voit ilmoittautua vastaanotolle kätevästi Aava-sovelluksen kautta.

Saat noin 2 tuntia ennen vastaanottoaikaa myös tekstiviestin, joka sisältää linkin itseilmoittautumiseen.

Avaa linkki vasta, kun olet saapunut toimipisteeseen. Linkistä aukeaa verkkosivu, jossa on ilmoittautumispainike. Huomaathan, että ilmoittautumisen voi tehdä aikaisintaan puoli tuntia ennen vastaanoton alkua.

Tekstiviestitse ilmoittautuminen ei ole käytössä etävastaanotoilla.

Ylimääräistä aikaa

Suosittelemme, että saavut toimipisteeseen noin 10 minuuttia ennen varatun vastaanottoajan alkua. Vältä myöskin menojen sopimista sille kellonlyömälle, kun vastaanottoajan on tarkoitus loppua. Lääkärimme pyrkivät pysymään aikataulussa, mutta pieneen myöhästymiseen kannattaa varautua. Myös oma vastaanottokäyntisi saattaa venyä esimerkiksi jatkotutkimusten vuoksi.

Jätäthän lemmikkisi kotiin

Huomioithan eläinallergikot ja jätät lemmikkisi kotiin Aavassa asioinnin ajaksi. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita lääkärikeskustemme tiloihin.

4. Lääkärissä

Lääkäri kutsuu sinut vastaanottohuoneeseen nimelläsi. Lääkäri kartoittaa tilanteesi keskustelemalla ja tutkimalla, minkä jälkeen hän tekee jatkohoitosuunnitelman.

Teemme parhaamme, että Aavassa hoitosi on sujuvaa ja sinulla on aina selkeä tieto siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vastaanoton jälkeen lääkäri kirjaa tapaamisen tiedot Aavan potilastietojärjestelmään tiedoksi seuraavaa käyntiä varten.

Jatkotutkimukset

Tarvittaviin jatkotutkimuksiin pääset Aavassa yleensä samantien. Laboratoriossa ja röntgenissä voit asioida ilman ajanvarausta niiden aukioloaikoina. Ajanvarausta vaativiin jatkotutkimuksiin saat apua vastaanoton hoitajilta. Voit myös jättää puhelinnumerosi, niin hoidonjärjestelijämme ottaa sinuun yhteyttä.

Hoitosi nopeutuu, kun tarvittavat jatkotutkimukset tehdään Aavassa, sillä tulokset välittyvät suoraan hoitavalle lääkärille. Aavassa tehdyt tutkimukset ovat aina korkealaatuisia ja vertailukelpoisia keskenään.

Tulosten kuuleminen

Lääkäri kertoo tutkimusten tulokset puhelimitse, testiviestillä, Omakanta-palvelussa tai uudella vastaanottokäynnillä sovitusti. Näet muutamia poikkeuksia lukuunottamatta laboratorio- ja kuvantamistutkimusten tulokset heti niiden valmistuttua myös Oma Aavassa tai Aava-sovelluksessa. Poikkeuksen tekevät koepala- ja kudosnäytevastaukset sekä muut lausunnolliset laboratoriovastaukset, jotka näkyvät osana sairaskertomustasi vasta, kun lääkärisi on ne sinne kirjannut. Jatkohoito voidaan toteuttaa myös etävastaanotolla, jos lääkärisi on mukana palvelussa.

5. Maksaminen

Voit maksaa käyntisi toimipisteen vastaanotossa pankki- ja luottokorteilla, Aava-tilillä tai Aavan lahjakortilla. Lasku muodostuu asiantuntijan palkkiosta, tutkimusten ja toimenpiteiden kustannuksista, hinnaston mukaisesta palvelumaksusta sekä Kanta-maksusta, joka kattaa kansallisen potilasarkiston ja e-reseptin kustannukset.

Kelakorvaus

Muista ottaa Kela-korttisi mukaan vastaanotolle, sillä korttia näyttämällä saat hoidostasi saman tien Kela-korvaukset. Voit myös ladata Kela-kortistasi kuvan Oma Aava -palveluun.

Kela korvaa osan kustannuksista, kun käyt sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi yksityisellä lääkärillä tai käytät etävastaanottoa. Aavassa on käytössä Kelan suorakorvaus.

Lue lisää korvausperusteista Kelan sivuilta.

Etkö jaksanut lukea? Tässä lyhyesti tärkeimmät kohdat:

Varaa aika

Varaa aika verkosta, sovelluksesta tai puhelimitse numerosta
010 380 3838.

Saavu paikalle

Saavu 10 minuuttia ennen vastaanottoaikaa. Varaa vähän aikaa myös vastaanoton jälkeen.

Tapaa lääkäri

Pyrimme siihen, että saat kaiken tarvitsemasi hoidon yhdellä käynnillä.

Kuittaa käyntisi

Kun otat mukaan Kela-kortin tai olet tallentanut sen Oma Aavaan, saat korvaukset heti.