Raskauslaskuri
Raskauslaskurimme avulla voit seurata raskauden kulkua raskausviikoittain. Syötä tietoja laskuriin ja matka raskauteen voi alkaa.
Yksilöllinen vaihtelu on suurta jo raskauden alusta. Laskurin antamat viikkokohtaiset painot ja pituudet (alkuraskaudessa crl eli pääperämitta, myöhemmin sikiön pituus) ovat suuntaa antavia esimerkkejä keskiarvoista. Poikasikiöt ovat keskimäärin hiukan kookkaampia kuin tyttösikiöt ja yksilöiden välinen ero korostuu sitä enemmän mitä pidemmällä raskaus on.
Kun raskaus tai toive siitä on ajankohtainen, Aavasta löytyy kaikki raskauteen ja sen seurantaan liittyvät palvelut joustavasti ja nopeasti. Kaikilla gynekologeillamme on vastaanotoillaan ultraäänilaitteisto ja esimerkiksi varhaisraskauden ultraääneen ja rakenneultraäänitutkimukseen pääsee aina viiveettä.
Varhaisultrasta 50 € alennus
Etu on voimassa 31.12.2024 asti kaikkien Aava Raskausklinikan gynekologien ja perinatologien vastaanotoilla.
Valitse miten raskautesi kesto määritetään
Viikko 1
Toivotko raskautta? Miten Raskauslaskurimme toimii?
Tervetuloa seuraamaan raskauden kulkua Aava Raskausklinikan raskauslaskuriin.
Raskaus lasketaan alkavaksi viimeisten kuukautisten alkaessa. Todellisuudessa tämän ensimmäisen raskausviikon aikana nainen ei vielä ole raskaana. Hedelmöitys tapahtuu ja raskaus biologisesti alkaa yleensä pari viikkoa myöhemmin.
Kuukautiskiertoa voi käyttää tarkan raskaudenkeston arvioinnissa vain kun kierto on säännöllinen.
Täysiaikaisen raskauden lasketaan kestävän keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa. Raskauden kestoa mitataan täysinä viikkoina ja päivinä (esim. 7+1 tai H7+1; raskaus on laskennallisesti kestänyt 7 viikkoa ja yhden päivän). Jatkossa raskauslaskurimme jokaisen viikon alussa kerromme monesko raskausviikko on kyseessä. Jokaisen viikon otsikko kertoo täysien raskausviikkojen määrän ja päivämäärän kyseisen viikon alkaessa. Esimerkiksi 40 on itseasiassa 41. raskausviikko, jonka ensimmäisenä päivänä raskaus on kestänyt tasan 40 viikkoa (40+0 tai H40+0) ja viikon viimeisenä päivänä 40 viikkoa ja 6 päivää (40+6 tai H40+6).
Toivottuun raskauteen kannattaa varautua seuraavasti:
- Lopeta tupakointi ja minimoi alkoholin käyttö.
- Vältä tarpeettomien lääkkeiden tai vitamiini ja luontaisvalmisteiden käyttöä.
- Syö monipuolisesti, lisäksi aloita lisävitamiinit jo hyvissä ajoin ennen raskautta: D-vitamiinia (suositeltu lisä kolekalsiferolia eli D3-vitamiinia 10 ug/vrk) ja foolihappoa (suositeltu lisä 400ug/vrk). Raskausajan monivitamiinivalmisteissa on tarvittavat vitamiinit ja löydät niitä apteekeista.
- Jos sinulla on perussairauksia, säännöllisiä lääkityksiä tai raskauteen tai hedelmällisyyteen liittyviä huolia hakeudu keskustelemaan asiantuntevan lääkärin kanssa.
- Rokottaudu kausi-influenssaa vastaan ja varmistu että rokotussuojasi muutenkin on kunnossa.
- Huolehdi, että saat riittävästi unta ja että huomioit itsesi ja parisuhteesi hyvinvoinnin arjessasi
Aava Raskausklinikan lääkärit ovat käytettävissäsi myös raskauden suunnitteluun liittyvissä tilanteissa. Asiantuntevia lääkäreitämme tavoitat halutessasi myös puhelimitse etävastaanotolta.
Tutustu raskausklinikkamme palveluihin ja asiantuntijoihin.
Viikko 2
Hedelmöittyminen
Kolmannen raskausviikon alkaessa munasolu irtoaa ja hedelmöittyy. Säännöllinen 28 vuorokauden kuukautiskierto on nyt puolivälissä.
Kaikkein todennäköisintä raskauden alkaminen on kun yhdyntä tapahtuu juuri ennen ovulaatiota eli munasolun irtoamista. Raskaus voi alkaa yhdynnästä, joka on tapahtunut useamman päivän ennen ovulaatiota tai päivän ovulaation jälkeen. Raskautta toivottaessa riittää, että yhdyntöjä on ovulaation tietämillä päivän tai parin välein.
Hedelmöidyttyään munasolu alkaa jakautua yhä useammiksi soluiksi vuorokauden kuluttua hedelmöittymisestä. Noin neljän päivän kuluessa hedelmöityksestä alkio on kulkeutunut kohtuun, ja kiinnittyy siellä limakalvoon pari päivää myöhemmin.
Tutustu raskausklinikkamme palveluihin ja asiantuntijoihin.
Viikko 3
Alkion kiinnittyminen
Nyt alkaa neljäs raskausviikko. Kuukautiset eivät vielä ole edes myöhässä, raskaustesti ei vielä ole positiivinen eikä nainen varmuudella tiedä munasolun hedelmöittyneen. Moni biologisesti käyntiin lähtenyt raskaus päättyy jo tässä vaiheessa, koska luonto korjaa omia virheitään.
Aina raskaus ei ala heti kun sitä toivoo. Hedelmällinen pari tulee raskaaksi noin 30% todennäköisyydellä kussakin kierrossa jos yhdyntöjä on munasolun irtoamisen ympärillä säännöllisesti. 80% hedelmällisistä pareista tulee raskaaksi vuoden kuluessa siitä, kun ovat alkaneet yrittää raskautta. Jos raskautta ei kuulu, tarkemmat tutkimukset ovat paikallaan viimeistään vuoden kuluttua ehkäisyn poisjättämisestä. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua jo aiemmin, jos sinulla on viitteitä gynekologisista sairauksista, häiriöitä kuukautiskierrossa tai ikää yli 35 vuotta. Jos raskauden alkaminen pitkittyy tai jostain syystä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella oman gynekologin kanssa.
Aavasta on tavallisen gynekologisen vastaanoton lisäksi mahdollisuus varata myös gynekologin etävastaanottoaika hedelmällisyyteen liittyvää keskustelua varten.
Onko viimeisestä gynekologisesta tarkastuksesta kulunut jo turhan pitkä aika?
Viikko 4
Raskaustesti positiivinen
Nyt alkaa viides raskausviikko, raskausviikot 4+0 – 4+6.
Tämän raskausviikon viimeinen päivä on 4+6. Ensimmäinen numero (4) kertoo montako viikkoa raskaus laskennallisesti on jatkunut ja jälkimmäinen numero (6) kertoo kuinka monta päivää raskausviikon vaihtumisesta on. Lääkärin tekstissä saattaa näkyä näiden numeroiden edessä latinankielen lyhenne H, jolloin raskaudenkesto kirjataan muodossa H4+6.
Hedelmöittymisestä tämän viikon alkaessa on kulunut kaksi viikkoa.
Osalla naisista voi esiintyä normaalia kuukautisvuotoa niukempaa vuotoa odotettujen kuukautisten ajankohtana, ja raskaus voi silti jatkua normaalisti.
Raskaustesti on nyt positiivinen. Ehkä haluat malttaa mielesi ja pettymysten välttämiseksi tehdä raskaustestin vasta kun kuukautiset ovat selvästi myöhässä. Herkkä raskaustesti voi näyttää positiivista jo hiukan ennen tämän viikon alkua. Raskaustesti perustuu istukkahormonin (HCG) toteamiseen virtsasta tai verestä. Normaalissa raskaudessa istukkahormonin määrä kaksinkertaistuu alkuraskaudessa vajaan parin päivän välein.
Lue myös: Raskaanako? Mitkä ovat alkuraskauden oireet?
Nyt on viimeistään aika varmistaa seuraavat perusasiat: älä tupakoi, älä juo alkoholia tai käytä muita päihteitä, liiku säännöllisesti ja käytä raskausajan monivitamiineja (erityisesti foolihappo ja d-vitamiini ovat tärkeitä).
Ultraäänitutkimus tässä vaiheessa ei yleensä ole järkevä. Poikkeuksena ovat seuraavat tilanteet, jolloin ultraäänitutkimus gynekologin vastaanotolla on aiheellinen:
- Raskaustesti on positiivinen, mutta sinulla ei ole lainkaan tietoa koska viimeiset kuukautiset ovat olleet tai koska raskaus on alkanut
- Raskaustesti on positiivinen ja edelliset kuukautiset olivat hyvin niukat (onko raskaus ehkä alkanut jo paljon aiemmin?)
- Raskaustesti on positiivinen ja sinulla on epämääräistä pitkittyvää vuotoa tai merkittäviä kipuja
Varaa aika ultraäänitutkimukseen
Varhaisraskauden keskenmenot ovat yleisiä, eikä niiden vuoksi aina tarvita lääkärin hoitoa. Jos raskaustesti on ollut positiivinen, ja kuukautiset tässä vaiheessa kuitenkin alkavat, puhutaan kemiallisesta raskaudesta. Vuoto on silloin yhtä runsasta tai runsaampaa kuin normaali kuukautisvuoto, mutta se päättyy itsellään ja raskaustesti muuttuu itsellään negatiiviseksi. Jos vuoto ei pitkity ja jaksat kaikin puolin hyvin, ei tämän vuoksi tarvitse hakeutua lääkäriin. Uusi raskaus voi alkaa parhaimmillaan heti seuraavien kuukautisten jälkeen.
Tutustu keskenmenoneuvolaamme.
Viikko 5
Kuukautiset viikon myöhässä
Nyt alkaa kuudes raskausviikko, eli 5+0 – 5+6. Kuukautiset ovat tämän viikon alkaessa viikon myöhässä.
Raskauden merkit, kuten väsymys, rintojen pingottuneisuus, aamupahoinvointi ja hajujen muuttuminen epämiellyttäviksi, saattavat tuntua jo tässä vaiheessa. Nyt raskauden paikan voi todeta myös kohdun ultraäänitutkimuksessa, jos näkyvyys on hyvä. Raskauspussi on reilun senttimetrin läpimittainen. Ultraäänitutkimus on aiheellinen vain, jos on kipujen tai ylimääräisten vuotojen vuoksi syytä epäillä poikkeavaa raskautta, tai jos raskauden kesto on täysin epäselvä.
Mikäli ultraääni katsotaan tarpeelliseksi ja tilanne on ultraäänen jälkeenkin epäselvä, voidaan äidin verestä määrittää raskaushormonin (HCG) määrä. Tarvittaessa verikoe tehdään kahden päivän välein, jotta nähdään mihin suuntaan hormonitaso kehittyy. Normaalissa raskaudessa hormonitaso kaksinkertaistuu parin päivänä välein. Laskeva tai huonosti nouseva hormonitaso viittaa keskenmenoon tai kohdunulkoiseen raskauteen.
Lue lisää: Raskaanako? Mitkä ovat alkuraskauden oireet.
Viikko 6
Alkion sydämen syke
Nyt alkaa seitsemäs raskausviikko, eli 6+0 – 6+6. Hedelmöittymisestä on kulunut neljä viikkoa.
Alkio on vasta muutaman millimetrin pituinen, mutta sille on kehittynyt sydän, joka täyttyy verellä ja lyö hurjaa vauhtia. Pienet käsivarsien ja jalkojen alut ilmestyvät. Napanuora kuljettaa ravinteita äidistä kohtuun ja kuona-aineita pois.
Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään aikaisintaan tällä viikolla. Jos kaikki tuntuu olevan hyvin, suosittelemme, että malttaisit odottaa vielä 1-2 viikkoa lisää. Raskauksissakin on yksilöllisiä eroja. Mitä pidemmällä raskaus on, sitä suuremmalla varmuudella voidaan jo ensimmäisessä ultraäänessä varmistaa jatkuuko raskaus normaalisti.
Nyt on kuitenkin hyvä ajankohta varata aika omakustanteiseen ultraäänitutkimukseen viikoille 7-9, mikäli sellaiseen haluat hakeutua. Kaikki yksityiset gynekologit tekevät ultraäänitutkimuksia vastaanotoillaan. Naistentautien erikoislääkärin tekemänä ultraääni on diagnostinen toimenpide, johon erikoislääkärillä on koulutusta ja kokemusta ja josta saat sairaskertomukseesi kirjallisen merkinnän. Mikäli löydös ei vastaa odotettua saat saman tien arvion tarvittavista jatkotoimenpiteistä ja vastauksia kysymyksiisi. Joskus ultraäänen uusiminen myöhemmin on suositeltavaa. Jos tarvitaan laboratoriokokeita tilanteen selvittämiseksi tai lähete jatkohoitoon toisaalle, saat ne luonnollisesti samalla käynnillä.
Aava Raskausklinikalla ultraäänen tekee erikoislääkäri, joka on raskauksien seurannan ja synnytysten erikoisosaaja. Käynnin yhteydessä saat lisätietoa raskaudesta ja sikiöseulonnan mahdollisuuksista.
Entä oletko varannut jo ensimmäisen neuvolakäynnin? Kunnalliseen äitiysneuvolaan voit varata ajan omasta terveyskeskuksestasi. Ensimmäinen neuvolakäynti tapahtuu yleensä raskausviikolla 6-8.
Äitiysneuvolassa voi käydä myös yksityisesti. Julkisen äitiysneuvolan palveluita voi myös täydentää yksityisillä palveluilla oman tarpeen mukaan. Aava Raskausklinikka tarjoaa kaikki raskaudenseurantaan liittyvät palvelut yksityisesti niitä toivoville.
Tutustu raskausklinikkaamme ja neuvolaamme.
Viikko 7
Varhaisraskauden ultraääni
Nyt alkaa kahdeksas raskausviikko, eli 7+0 – 7+6. Hedelmöittymisestä on kulunut viisi viikkoa.
Sormet ja varpaat alkavat kehittyä. Aivojen osat alkavat liittyä toisiinsa muodostaen alkukantaisia verkostoja. Häntää ei enää nähdä.
Äidin rinnat alkavat nyt vähitellen kasvaa. Tässä vaiheessa suurimmalla osalla odottajista on vähintäänkin lievää pahoinvointia. Liikuntaan kannattaa panostaa. Normaali raskaus ei rajoita mitään sellaista liikkumista, joka itsestä tuntuu hyvältä, ja johon on entuudestaan tottunut.
Raskausviikot 7-9 on erinomainen ajankohta ultraäänitutkimukselle, jos toivoo raskaudenkeston ja elonmerkkien varmistamista ennen varsinaisia kaikille kunnallisesti tarjottavia seulontatutkimuksia. Ultraääni kertoo, jatkuuko raskaus normaalisti ja kuinka monta asukasta kohdussa on. Keskenmenon riski on hyvin pieni, jos ultraäänilöydös on tässä vaiheessa normaali, ja alkion syke nähtävissä. Tämä on myös otollinen ajankohta saada lääkäriltä neuvontaa sikiöseulonnoista ja tietoa niiden mahdollisuuksista.
Aina ultraäänen löydös ei ole odotetun mukainen. Aavan keskenmenoneuvola tarjoaa asiantuntevaa apua keskenmenon toteamiseen ja seurantaan, lääkkeelliseen hoitoon sairaalan ulkopuolella, psyykkiseen tukeen sekä jälkitarkastuksiin.
Viikko 8
Ensimmäinen äitiysneuvolakäynti ja verikokeet
Nyt alkaa yhdeksäs raskausviikko, eli 8+0 – 8+6. Hedelmöityksestä on kulunut kuusi viikkoa.
Suurin osa ruumiinosista on muodostunut. Sydän on jakaantunut neljään kammioon, ja pienet hampaat alkavat kehittyä.
Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys ja hyvinvointi. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tavoitteena on myös edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä.
Raskausviikko kahdeksan on sopiva aika ensikäynnille äitiysneuvolassa. Ensikäyntiin varataan aikaa yleensä vähintään tunti. Ensimmäisellä käynnillä suunnitellaan tulevia neuvolakäyntejä sekä tutkimuksia ja keskustellaan yhdessä äidin ja perheen terveydentilasta ja elämäntavoista. Suurin osa suomalaisista käy äitiysneuvolassa kunnallisesti. Yksityisiä äitiysneuvolapalveluita löytyy niille, jotka eivät kuulu suomalaisen sosiaaliturvan piiriin tai muuten toivovat erityistä yksilöllisyyttä raskautensa seurantaan. Aava Raskausklinikan yksityisen äitiysneuvolan palveluita voi käyttää myös yksittäisinä käynteinä kunnallista äitiysneuvolaa täydentämään. Osa asiakkaistamme käy esimerkiksi muut kuin lääkärin käynnit kunnallisessa neuvolassa ja lääkärin käynnit valitsemallaan Raskausklinikan erikoislääkärillä.
Ensikäynnillä äitiysneuvolassa ohjelmoidaan perusverikokeet, mukaan lukien veriryhmätutkimukset ja infektionäytteet. Ensikäynnillä saa myös tietoa vapaaehtoisista sikiöseulonnoista. Suomessa kuntien velvollisuus on tarjota kaikille raskaana oleville kaksi ultraäänitutkimusta ja seulontaan liittyvät laboratoriokokeet. Jos näiden seulontojen perusteella todetaan suurentunut sikiön rakenne- tai kromosomipoikkeavuuden riski, tarjotaan mahdollisuutta tarkempiin jatkotutkimuksiin. Seulonta ei löydä kaikkia kromosomipoikkeavuuksia. Mikään tutkimus ei myöskään takaa terveen lapsen syntymää.
Julkisen terveydenhuollon piirissä jatkotutkimuksina käytettyihin tarkempiin tutkimuksiin on yksityisesti mahdollisuus hakeutua myös suoraan. Esimerkki tällaisesta on NIPT-tutkimus (noninvasiivinen prenataalitutkimus), jolla tutkitaan sikiön kromosomeja äidin verinäytteestä. Mikäli haluatte normaalia seulontaa tarkempiin tutkimuksiin, kannattaa asiasta keskustella asiantuntevan lääkärin kanssa. Kaikki Aava Raskausklinikan lääkärit osaavat antaa neuvontaa sikiötutkimuksista.
Lue lisää: 12 kysymystä ja vastausta NIPT-testistä.
Viikko 9
Varhaisraskauden ultraääni
Nyt alkaa kymmenes raskausviikko, eli 9+0 – 9+6. Hedelmöityksestä on kulunut 7 viikkoa.
Alkio liikuttelee jo raajojaan, silmät alkavat lähentyä toisiaan ja korvat vetäytyvät sivuille. Mittasuhteet muuttuvat lähemmäs ihmisen mittasuhteita, vaikka pää onkin edelleen varsin kookas.
Jos alkuraskauden ultraääntä ei vielä ole tehty, voi sellaiseen halutessaan hakeutua. Ultraäänessä varmistuu raskauden kesto, sikiön elonmerkit ja mahdollinen monikkoraskaus. Ultraäänen yhteydessä on mahdollisuus keskustella raskauden seurannasta ja pian ajankohtaisen sikiöseulonnan mahdollisuuksista.
Viikko 10
NIPT-testi voidaan tehdä alkaen raskausviikosta 10
Nyt alkaa yhdestoista raskausviikko, eli 10+0 – 10+6.
Sikiön sormet ja varpaat näkyvät selkeästi ja kädet voivat tehdä jo pientä nyrkkiinpuristus-liikettä. Kädet yltävät koskettamaan toisiaan rinnan yli. Nenänpää tulee näkyviin. Sikiön rustoinen ranka alkaa muuttua luuksi.
Tästä raskausviikosta lähtien on äidin verenkierrossa yleensä riittävästi sikiön vapaata DNA:ta, jotta sikiön kromosomeista kertova NIPT-tutkimus äidin verikokeesta voidaan tehdä. Niin toivottaessa voidaan NIPT-tutkimuksella selvittää myös sikiön sukupuolikromosomit ja sukupuoli. NIPT-tutkimus löytää yli 99% sikiön kromosomipoikkeavuuksista. Jos NIPT viittaa kromosomipoikkeavuuteen, tulee löydös aina varmistaa varsinaisella kromosomitutkimuksella lapsivesinäytteestä, koska niin sanottuja vääriä hälytyksiä eli vääriä positiivisia vastauksia voi esiintyä.
Suositeltavin ajoitus NIPT-tutkimukselle on raskausviikolla 11-13. Tuolloin yhdellä ja samalla Raskausklinikan perinatologian erikoislääkärin käynnillä voidaan antaa tutkimukseen liittyvä neuvonta, mitata sikiön niskaturvotuksen paksuus ja ohjelmoida tai ottaa (riippuen viikonpäivästä) NIPT verikoe.
Tutustu Aava Raskausklinikan sikiöseulontoja tekeviin perinatologian erikoislääkäreihin.
Lue lisää: 12 kysymystä ja vastausta NIPT-testistä.
Viikko 11
Niskaturvotus ultraääni ja seulontalaboratorio samalla käynnillä
Nyt alkaa 12. raskausviikko, eli 11+0 – 11+6.
Tällä viikolla sikiölle kehittyvät refleksit. Se pystyy nyt tekemään suullaan imemisliikettä ja liikuttelemaan varpaitaan. Munuaiset tuottavat jo virtsaa. Myös maksa, suolisto, keuhkot ja aivot alkavat toimia. Keskenmenon vaara on tämän viikon jälkeen huomattavasti madaltunut.
Tällä viikolla voidaan sikiöseulonta hoitaa yhdellä ja samalla käynnillä – laboratoriokoe ja niskaturvotusmittaus ultraäänellä. Seulonta on vapaaehtoinen ja se tarjotaan myös kunnallisesti kaikille. Laboratoriokokeella ja niskaturvotuksella tehtävä seulonta löytää 80–90% raskauksista, joissa sikiöllä on Downin syndroomaan johtava kromosomihäiriö. Äitiysneuvolasta saa tiedon miten omalla paikkakunnalla tutkimukseen hakeudutaan.
Kromosomipoikkeavuutta pystyy hyvin tarkasti seulomaan myös äidin verikokeesta otettavasta NIPT-tutkimuksesta, joka voidaan tehdä raskausviikosta 10 lähtien. NIPT-tutkimus löytää yli 99 prosenttia kromosomihäiriöistä eikä siihen liity lainkaan keskenmenon vaaraa, ja siksi se on nykyään ensisijainen seulontatutkimus, jota me Aava Raskausklinikalla suosittelemme. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) NIPT-tutkimukseen pääsee kunnallisesti, jos kaikille tarjottava sikiöseulonta viittaa kohonneeseen kromosomipoikkeavuuden riskiin.
Jos haluat hakeutua NIPT-seulontaan yksityisesti, saat ennen verinäytteen ottoa huolellisen neuvonnan asiaan perehtyneen erikoislääkärin vastaanotolla. Jos käynti ajoittuu raskausviikolle 11-13 ja lääkärisi on seulaultraääniä tekevä perinatologi, voidaan samalla käynnillä mitata sikiön niskaturvotus. Jos NIPT -tutkimuksen vastaus tai niskaturvotuksen huomattava paksuus viittaa kromosomihäiriöön, varmistetaan löydös aina kromosomitutkimuksella esimerkiksi lapsivesinäytteestä.
Raskausviikolla 11, 12 tai 13 voidaan myös tehdä kromosomitutkimus istukasta. Kromosomitutkimusta voi harkita, jos sikiöseulonnan tai muun syyn perusteella kromosomipoikkeavuuteen on tavallista suurempi riski, tai sellaisen mahdollisuus erityisesti huolestuttaa. Istukkanäytetutkimukseen liittyy aina pieni keskenmenon vaara (0,5%). Istukkanäytetutkimuksia tehdään nykyään hyvin harvoin, yksityisesti niitä ei tehdä lainkaan.
Aava Raskausklinikalla tehdään yksityisesti kaikkia sikiötutkimuksia ja annetaan niihin liittyvää neuvontaa.
Tutustu Aava Raskausklinikan sikiöseulontoja tekeviin perinatologian erikoislääkäreihin.
Lue lisää sikiöseulonnasta ja NIPT-testistä.
Viikko 12
Sikiön niskaturvotusultra ja NIPT-seulonta samalla käynnillä
Nyt alkaa 13. raskausviikko, eli 12+0 – 12+6. Nyt päättyy raskauden ensimmäinen kolmannes.
Sikiön pää on suhteettoman suuri ja raajat liikkuvat jo vilkkaasti. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu alkuraskaudesta, ja tämän viikon jälkeen sikiön keskenmenoriski on enää hyvin pieni.
Pahoinvointi on useimmiten jo helpottanut. Nyt kannattaa liikkua ja nauttia elämästä.
Raskausviikolla 12 ja 13 voidaan vielä tehdä sikiön niskaturvotusultraääni, mutta kunnalliseen seulontaan liittyvä laboratoriokoe pitää ottaa ennen ajankohtaa 11+6. Sikiöseulonnan niskaturvotusultraäänen ja laboratoriokokeen ajoitus on oleellisen tärkeää, jotta saavutetaan mahdollisimman suuri tarkkuus. Tutkimuksista saat lisää tietoa omasta äitiysneuvolasta tai asiantuntevalta lääkäriltä, esimerkiksi Aava Raskausklinikalta. Tutkimukset voi halutessaan teettää myös yksityisesti. Aava Raskausklinikalla seulontaultraäänitutkimuksen tekee perinatologi eli synnytysten, naistentautien ja sikiölääketieteen erikoislääkäri. Seulontaan liittyvä ultraäänitutkimus ja laboratoriokoe ovat aina kokonaisuus, ja ne varataan yhdessä.
Suosittelemme seulonnaksi ensisijaisesti NIPT-tutkimuksen ja niskaturvotusultraäänen yhdistelmää, näin löytyy yli 99% kaikista sikiön kromosomihäiriöistä. NIPT seuloo myös sikiön sukupuolen, joskin on hyvä ymmärtää että aivan kuten tieto kromosomihäiriöistä ei tämäkään tieto ole 100% varma.
Lue lisää sikiöseulonnasta ja NIPT-testistä.
Viikko 13
Niskaturvotusultraääni viimeistään H13+6
Nyt alkaa 14. raskausviikko, eli 13+0 – 13+6. Raskauden toinen kolmannes alkaa.
Sikiö on saanut piirteet, joista sen tunnistaa ihmiseksi. Sikiö on oppinut ilmehtimään, virtsaamaan ja imemään peukaloaan. Sen vartalo kasvaa kovaa vauhtia, kovempaa kuin pää. Ohuet untuvaiset ihokarvat alkavat jo peittää vartaloa. Vaikka vieläkään odottaja ei pysty tuntemaan potkuja ja lyöntejä, alkaa sikiö olla jo hyvin aktiivinen ja notkea.
Nyt on monen mielestä hyvä aika jo informoida tuttujakin raskaudesta, mikäli sitä on vielä halunnut säästellä keskenmenonpelon vuoksi.
Tämän viikon alkaessa voidaan vielä harkinnan mukaan tehdä sikiön kromosomitutkimus istukkanäytteestä. Raskausviikosta 15+0 eteenpäin sikiön kromosomit tutkitaan lapsivesinäytteestä.
NIPT-tutkimus seuloo hyvin suurella herkkyydellä ja tarkkuudella sikiön kromosomipoikkeavuuksia. NIPT kertoo myös sikiön sukupuolen. Koska NIPT-tutkimus tehdään äidin verinäytteestä, ei siihen liity pientäkään keskenmenoriskin lisääntymistä. NIPT-verinäyte on suositeltavin ottaa raskausviikoilla 11-13, mutta on mahdollinen raskausviikosta 10 lähtien jopa raskauden loppuun asti. Kromosomitutkimus istukkanäytteestä tai lapsivedestä on hyvin harvoin aiheellinen ilman edeltävää NIPT tutkimusta.
Lue lisää: 12 kysymystä ja vastausta NIPT-testistä.
Viikko 14
Toinen äitiysneuvolakäynti
Nyt alkaa 15. raskausviikko, eli 14+0 – 14+6.
Nyt sikiöllä on erotettavissa hiuspyörteitä. Posket pyöristyvät. Vauva hengittää pieniä määriä lapsivettä, mikä on täysin normaalia ja välttämätöntä keuhkojen oikeanlaisen kehityksen kannalta. Kädet ovat saavuttaneet lopullisen paikkansa. Jalat ovat vielä melko lyhyet. Liikehdintä muuttuu asteen verran säädellymmäksi, ja osa tulevista äideistä kokee jo tuntevansa tuntevansa ensimmäisiä liikkeitä vatsassaan.
Raskausviikolla 14 tai 15 on aika käydä neuvolassa seurantakäynnillä. Keskiraskauteen ajoittuu lasta odottavan perheen laaja terveystarkastus. Kunnallisessa äitiysneuvolassa ensimmäinen lääkärikäynti ajoittuu tämän käynnin jälkeen. Seurantakäynneillä tarkistetaan aina tulevan äidin paino ja verenpaine sekä usein myös hemoglobiini ja virtsan valkuainen sekä glukoosi. Kohtu tunnustellaan ja sikiön sydänäänet kuunnellaan.
Aava Raskausklinikalla lääkärinkäynnit ja ultraäänitutkimukset hoituvat samanaikaisesti. Yksityisen äitiysneuvolan lääkärinkäynnit sijoittuvat näin ollen varhaisraskauden ultraäänikäynnille sekä seulontakäynneille (esimerkiksi H11 ja H20) ja yksilöllisen tarpeen mukaan.
Raskauden jälkipuoliskon lääkärikäynnit suunnitellaan yksilöllisesti.
Viikko 15
Lapsivesitutkimus
Nyt alkaa 16. raskausviikko, eli 15+0 – 15+6.
Sikiön silmät reagoivat jo valoon. Voit tuntea olevasi selkeämmässä vuorovaikutuksessa kohtuvauvaan.
Jos seulonta on jäänyt jostain syystä väliin tai toivot sen täydentämistä, niin NIPT-tutkimus äidin verestä voidaan myös edelleen ottaa koko loppuraskauden ajan.
Jos lapsivesitutkimus olisi sikiöseulonnan jatkotutkimuksena tarpeen, voidaan se tehdä raskausviikosta 15 alkaen. Lapsivesitutkimus tai varhaisemmilla viikoilla tehtävä istukkanäytetutkimus kuuluvat synnytyssairaaloiden erikoispoliklinikoilla tehtäviin toimenpiteisiin.
Lue lisää: 12 kysymystä ja vastausta NIPT-testistä.
Viikko 16
Fysioterapeuttinen valmennus, keskiraskaus
Nyt alkaa 17. raskausviikko, eli 16+0 – 16+6.
Sikiön ylähuulen päälle muodostuu vako. Jalkojen kehitys ei ole enää jäljessä käsiin nähden, vaan ne ovat nyt pidemmät. Nyt sikiö ei ainoastaan hengitä lapsivettä vaan se myös nieleskelee sitä. Vesi palautuu lapsiveteen virtsan kautta.
Nyt on hyvä ajankohta alkaa pikkuhiljaa pohtia valmistautumista synnytykseen. Raskauden keskivaiheilla lantionpohjan toimintaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle hakeutumisesta on paljon apua, hänen avullaan opit tunnistamaan lantionpohjan lihaksesi ja saat ohjeita niiden voimistamiseen ja rentouttamiseen. Hyvällä valmistautumisella voit vähentää tai estää loppuraskaudessa ja synnytyksen jälkeen harmillisen yleisiä virtsankarkailuvaivoja ja muita lihasten epätasapainosta johtuvia ongelmia.
Lue lisää: Lantionpohjan fysioterapiasta tukea kaikille odottaville.
Viikko 17
Nyt alkaa 18. raskausviikko, eli 17+0 – 17+6.
Sikiön reisiluulla on nyt mittaa noin 2,5 cm. Tyttölapsen kohtu ja munanjohtimet ovat nyt paikoillaan. Sikiön ulkoiset sukupuolielimet ovat tähän mennessä kehittyneet, mutta riippuu sikiön asennosta saadaanko niitä luotettavasti näkyviin ultraäänitutkimuksella. Korvat ovat nyt lopullisella paikallaan.
Onhan aika rakenneseulaan jos sovittuna?
Varaa aika rakennetutkimukseen
Viikko 18
Sikiön rakennetutkimus
Nyt alkaa 19. raskausviikko, eli 18+0 – 18+6.
Suomessa kaikille raskaana oleville tarjotaan sikiön rakennetutkimus raskausviikolla 18-21. Siinä tutkitaan sikiön elimet järjestelmällisesti ultraäänellä. Mitä pidemmällä raskaus tämän tutkimuksen aikana on, sitä varmemmin esimerkiksi sydämen ja muiden elinten poikkeavuudet saadaan esille. Aava Raskausklinikalla suosittelemme ajoittamaan sikiön rakennetutkimuksen raskausviikoille 19-22. Kelan suorakorvaus voidaan antaa kun tutkimus tehdään raskausviikoilla H18-21. Mikäli tutkimuksessa todetaan jotain poikkeavaa, ohjelmoidaan tarvittavia lisätutkimuksia. Poikkeavuus varmistetaan aina uudella tutkimuksella, tarvittaessa yliopistosairaalan sikiötutkimusyksikössä. Mikäli sikiöllä todetaan vaikea rakennepoikkeavuus tai vaikea sairaus voi raskaana oleva harkita raskauden keskeyttämistä.
Kunnalliseen tai yksityiseen sikiön rakennetutkimukseen voi mennä myös vasta raskausviikon 24+0 jälkeen. Silloin raskautta ei voi enää keskeyttää, vaikka sikiöltä löytyisi vaikea sairaus. Myöhemmin tehty rakennetutkimus ei silti ole turha, koska missä tahansa raskauden vaiheessa tehty löydös sikiön sairaudesta vaikuttaa raskauden seurantaan ja voi merkittävästi parantaa syntyvän lapsen terveyttä sekä selviytymismahdollisuuksia. Myös synnytystavalla ja synnytyspaikalla on tietyissä tilanteissa iso merkitys. Vanhemmilla on myös mahdollisuus valmistautua sairaan lapsen syntymään, jos asiasta saa tietoa jo raskauden aikana.
Samalla kerralla rakennetutkimuksen kanssa tai myöhemmin raskauden aikana voidaan tehdä myös ultraääni 3D- tai 4D-tekniikalla. Näillä tekniikoilla voidaan saada esiin sikiön kasvonpiirteitä ja ulkomuotoa. Osa rakenteista näkyy 3D-tekniikalla selkeämmin. Tärkein etu tutkimuksesta on kuvan helpompi hahmotettavuus, tutkimuksesta saa halutessaan itselleen muistoksi tallenteen. 3D- ja 4D- tutkimus sekä sikiön rakennetutkimukset vaativat laitteistolta erityisominaisuuksia ja tekijöiltään vankkaa kokemusta ja ammattitaitoa. Kuvan laatu vaihtelee myös kunkin kuvattavan ominaisuuksien mukaan. Esimerkiksi sikiön asento, istukan paikka, vatsanpeitteiden paksuus ja lapsiveden määrä voivat vaikuttaa näkyvyyteen oleellisesti.
Lue lisää sikiön rakennetutkimuksesta ja sikiön 3D- ja 4D-ultraäänitutkimuksista.
Viikko 19
Sikiön rakennetutkimus
Nyt alkaa 20. raskausviikko, eli 19+0 – 19+6.
Sikiön ihon alle on alkanut kehittymään rasvakudosta ruumiinlämmön ylläpitämiseksi syntymän jälkeen. Ruuansulatusjärjestelmä harjoittautuu jatkuvalla lapsiveden nieleskelyllä. Tyttövauvoille on tähän mennessä syntynyt miljoonia munasoluja munasarjoihin. Määrä ei tule jäämään niin korkeaksi, vaan ne vähenevät radikaalisti ennen syntymää. Poikien kivekset ovat kehittyneet, mutta laskeutuvat vasta paljon myöhemmin. Sikiö kuulee jo hyvin, ja sille voi puhua sekä soittaa musiikkia.
Näillä viikoilla tehdään sikiön rakennetutkimus. Mikäli hakeudut ultraäänitutkimukseen yksityisesti kannattaa varmistua siitä että tutkimuksen tekijä on naistentautien, synnytysten ja sikiölääketieteen erikoislääkäri eli perinatologi. Aava Raskausklinikalla kaikki tutkimuksia tekevät erikoislääkärit ovat kokeneita perinatologian erikoislääkäreitä ja tutkimus on mahdollista täydentää 3D- ja 4D-tekniikalla.
Lue lisää sikiön rakennetutkimuksesta ja sikiön 3D- ja 4D-ultraäänitutkimuksista.
Viikko 20
Sikiön rakennetutkimus
Nyt alkaa 21. raskausviikko, 20+0 – 20+6. Raskaus on nyt puolivälissä.
Valtaosa äidin raskaudenaikaisesta painonnoususta tapahtuu raskausviikon 20 jälkeen. Sikiö liikkuu jo aktiivisesti. Se nukkuu tyypillisesti äidin liikkuessa ja on hereillä äidin ollessa paikoillaan.
Jos et ole vielä käynyt sikiön rakennetutkimuksessa, kannattaa siihen pian hakeutua. Jos tutkimuksessa ilmenee sikiön vaikea vamma, on jatkotutkimuksilla kiire, mikäli raskauden keskeyttämistä halutaan edes harkita. 24. raskausviikon päätyttyä ei raskautta voi enää sikiön vaikean vammaisuudenkaan vuoksi keskeyttää.
Jos perheelle on selvä että raskauden keskeytys ei ole harkittava vaihtoehto missään tilanteessa, voi rakennetutkimukseen hyvin hakeutua myös raskausviikon 22-24 jälkeen. Tutkimus kannattaa aina, siinä voi selvitä asioita, joihin voidaan jo raskausaikana reagoida ja joilla on merkitystä lapsen terveyteen ja esimerkiksi synnytystavan tai paikan suunnitteluun.
Viikko 21
Sikiön rakennetutkimus
Nyt alkaa 22. raskausviikko, eli 21+0 – 21+6.
Jos raskaus päättyy ennen raskausviikon 22 alkamista on kyseessä keskenmeno, tämän viikon loputtua (H22+0) on kyseessä ennenaikainen synnytys. Näin ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla ei kuitenkaan yleensä ole eloonjäämisen mahdollisuuksia.
Sikiön ulkonäkö on melko lailla jo sen kaltainen kuin se tulee olemaan sen synnyttyä. Sikiöllä on hyvin tilaa ja se mahtuu pyörimään ja vapaasti vaihtamaan asentoa.
Sikiöseulontaan liittyvä rakennetutkimus voidaan hyvin tehdä vielä tällä raskausviikolla. Tämä on otollinen ajankohta sikiön sydämen perusteelliseen rakennetarkasteluun. Jos ultraäänitutkimus tehdään yksityispuolella, voidaan sitä samalla täydentää 3D- tai 4D-kuvantamisella.
Mikäli sikiöllä todetaan tai epäillään rakennetutkimuksessa poikkeavuutta, ohjelmoidaan lisätutkimuksia viivytyksettä. Jo heti tutkimuksen yhteydessä vanhemmille annetaan tietoa todetun muutoksen merkityksestä sekä tehdään lähete jatkotutkimuksiin sikiötutkimusyksikköön tilanteen niin vaatiessa. Myös lastenkardiologin eli sydänlääkärin tekemään ultraäänitutkimukseen voi hakeutua yksityisesti, sydänlääkäri pystyy tutkimuksen tekemisen lisäksi kertomaan seikkaperäisesti todetun poikkeavuuden hoidosta ja vaikutuksesta lapseen raskauden jälkeen.
Lue lisää sikiön rakennetutkimuksesta ja sikiön 3D- ja 4D-ultraäänitutkimuksista.
Viikko 22
Raskaus on kestänyt 154 päivää
Nyt alkaa 23. raskausviikko, eli 22+0 – 22+6.
Tämä on aikaa jolloin raskaus tuntuu ja näkyy, mutta olo on useimmilla vielä kevyt.
Kun raskautesi on kestänyt 154 päivää (H22+0) on raskaana olevalla vanhemmalla oikeus raskausrahaan, jota haetaan Kelasta. Ehtona on, että sinun täytyy olla vakuutettu Suomen sairausvakuutuslain mukaisesti. Todistus etuuden hakemista varten annetaan omasta äitiysneuvolasta. Raskausrahaa maksetaan 40 arkipäivältä. Raskausvapaalle jäädään yleensä 30 päivää ennen laskettua aikaa. Jos lapsi syntyy ennen raskausvapaan alkua, saat raskausrahaa heti syntymää seuraavasta arkipäivästä alkaen. Raskausvapaan jälkeen on vanhempainvapaa, jolle voi jäädä kumpi vain vanhemmista.
Neuvolasta saatavalla todistuksella voi Kelasta nyt hakea myös äitiysavustuksen. Äitiysavustukseksi voit valita joko äitiyspakkauksen tai 170 euron verottoman rahasumman.
Jos raskaus nyt päättyy raskausviikon 22 alettua, puhutaan ennenaikaisesta synnytyksestä tai kohtukuolemasta. Syntyvällä lapsella ei näillä viikoilla kuitenkaan ole vielä mahdollisuuksia jäädä henkiin. Kohtukuolema on harvinainen: noin kolme tuhannesta yli 22-viikkoisesta sikiöstä menehtyy kohtuun. Onneksi valtaosa raskauksista jatkuu normaalisti.
Mikäli raskauteen liittyy erityistä huolta tai ahdistusta, on siitä tärkeää keskustella omassa neuvolassa jo varhaisessa vaiheessa. Joskus aiempien keskenmenojen, menetysten tai muiden syiden vuoksi raskaudesta nauttiminen ja kohtuvauvaan kiintyminen voi tuntua vaikealta. Neuvolasta voidaan odottaja ja perhe ohjata myös psykiatrisen tai psykoterapeuttisen tuen piiriin. Aavasta löytyy erityisosaamista raskauden herättämien tunteiden käsittelyyn.
Lue lisää terapiapalveluistamme.
Viikko 23
Äitiysneuvola raskausviikko 22-24
Nyt alkaa 24. raskausviikko, eli 23+0 – 23+6.
Keuhkot kehittyvät lisää tällä viikolla. Makunystyrät syntyvät. Iho on vielä läpinäkyvä, mutta tulee muuttumaan aivan pian.
Nyt on jälleen neuvolakäynnin aika (22.- 24. raskausviikko). Kohtua tutkitaan ulkotutkimuksella tunnustellen. kohdun koon ja sikiön kasvun seurannan apuna käytetään kohdunpohjankorkeuden mittaamista häpyluun yläreunasta. Tätä seurattavaa mittaa kutsutaan symfyysi-fundus-mitaksi eli SF-mitaksi.
Neuvolasta ohjelmoidaan raskausajan sokeritautia seulova sokerirasituskoe raskausviikoille 24-28.
Tässä vaiheessa raskautta kysytään myös sikiön liikkeitä, joita jokainen äiti tuntee yksilöllisesti. Uudelleensynnyttäjä voi tuntea liikkeitä jo 18. raskausviikolla. Ensisynnyttäjä tuntee liikkeitä yleensä paria viikkoa myöhemmin. Alussa liikkeet muistuttavat höyhenen kutitusta tai ilmakuplia, mutta muuttuvat vähitellen selväksi liikehdinnäksi.
Tutustu raskausklinikkaamme ja neuvolaamme.
Viikko 24
Mietityttääkö synnytys?
Nyt alkaa 25. raskausviikko, eli 24+0 – 24+6.
Sikiön keuhkot eivät vielä ole kypsät hengittämiseen. Tehohoidon avulla näillä viikoilla ennenaikaisesti syntyneellä lapsella on jo eloonjäämisen mahdollisuuksia.
Synnytysvalmennukset ohjelmoidaan omasta äitiysneuvolasta yksilöllisesti. Aava Raskausklinikalla seurannassa oleville odottajille sovitaan yleensä kaksi synnytysvalmennustapaamista. Ensimmäisessä käydään synnytykseen liittyviä asioita (raskausviikolla 30-32) ja toisessa keskitytään vastasyntyneen hoitoon ja imetykseen liittyviin asioihin.
Lue lisää synnytysvalmennuksesta.
On normaalia, että tulevaan synnytykseen liittyy jännityksen ja myös pelon tunteita. Taustalla voi olla yksilöllisiä syitä, aina niitä ei pysty erikseen nimeämään. Jos tunnistat että synnytyksen ajatteleminen ahdistaa tai siihen liittyy pelkoa, joka häiritsee raskaudestasi nauttimista, on siitä tärkeä puhua omassa äitiysneuvolassa. Neuvolasta voidaan tehdä lähete synnytyssairaalaan pelkovastaanotolle, jossa synnytyksen herättämiä tunteita autetaan käsittelemään ja ymmärtämään. Synnytyspelkoa hoitaessaan kätilöt, lääkärit sekä psykologit auttavat sinua miettimään synnytykseen liittyviä asioita. Ketään ei pakoteta tai painosteta mihinkään. Hoidon tavoitteena on auttaa sinua valmistautuessasi synnytykseen, vähentää pelkoa ja lisätä luottamusta itseesi synnyttäjänä sekä hyvään hoitoon ja tukeen synnytyksen aikana. Tavoitteena on saada hyvä synnytyskokemus synnytystavasta riippumatta.
Raskauden herättämistä tunteista kannattaa ja on lupa puhua. Voimakas synnytyspelko on aina aihe hakea apua.
Viikko 25
Nyt alkaa 26. raskausviikko, eli 25+0 – 25+6.
Nyt kohtu alkaa tulla ahtaammaksi. Sikiön korvien rakenne kovettuu. Tasapainoelin on toiminnassaan. Vauvalla alkaa olla jo paljon hiuksia. Jos ne pystyttäisiin näkemään, nähtäisiin jo niiden väri ja tekstuuri.
Tutustu äitiysfysioterapeuttisiin palveluihimme.
Viikko 26
Sokerirasitus raskausviikolla 24-28
Nyt alkaa 27. raskausviikko, eli 26+0 – 26+6.
Raskausviikolle 24-28 ohjelmoidaan sokerirasituskoe. Koe tehdään nykyisten kriteerien mukaan lähes kaikille synnyttäjille. Jos kokeen tulos on poikkeava ohjataan äiti ruokavaliohoidolle (1600-1800kcal/vrk) ja neuvotaan kotiseuranta veren sokeriarvoista. Tarvittaessa seurannan perusteella aloitetaan lääkehoito. Kaiken hoidon tavoitteena on normalisoida äidin sokeriarvot ja parantaa näin sekä syntyvän lapsen että odottavan äidin terveyttä niin raskausaikana, synnytyksen aikaan, kuin myöhemminkin. Raskausajan sokeritautia kannattaa ennaltaehkäistä liikkumalla paljon, syömällä järkevästi ja välttämällä runsasta painonnousua. Elämäntapoihin kannattaa itse asiassa kiinnittää huomiota jo ennen raskautta.
Tässä raskauden vaiheessa kiinnitetään huomiota raskauden aiheuttamien sairauksien varhaisiin oireisiin ja kerrotaan miten niitä voi itse seurata. Esimerkiksi päänsärky, näköhäiriöt ja turvotukset voivat olla merkki kohonneesta verenpaineesta ja alkavasta pre-eklampsiasta. Painontunne emättimessä sekä limainen, verinen tai vetinen vuoto taas voi viitata ennenaikaisen synnytyksen uhkaan. Edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa on aina syytä hakeutua tarkistukseen jo saman päivän aikana. Neuvolakäynnit sovitaan yksilöllisesti, vähintään muutaman viikon välein.
Tarvittaessa äiti ohjataan neuvolasta jatkotutkimuksiin ja hoitoon oman synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalle.
Aava Raskausklinikan erikoislääkäreille voi hakeutua arvioon ilman lähetettä, myös yksittäiselle käynnille tai niin sanottua toista asiantuntijan mielipidettä varten. Äitiysneuvolakortti on hyvä aina olla kaikilla käynneillä mukana.
Viikko 27
Aiotko vielä lentomatkustaa?
Nyt alkaa 28. raskausviikko, eli 27+0 – 27+6.
Sikiö painaa jo kilon verran. Näillä raskausviikoilla ei rutiinisti normaalisti sujuvassa raskaudessa tarvita lääkärin tarkastusta, jos äitiysneuvolan seurannassa kaikki on sujunut hyvin.
Jos suunnitelmissa on jostain syystä vielä matkustaa lentäen tämän viikon jälkeen, tarvitset lääkärintodistuksen normaalisti sujuneesta raskaudesta. Ohjeet vaihtelevat hiukan lentoyhtiöittäin. Neuvolat eivät useimmiten tee todistuksia matkustamista varten. Yksityislääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä kirjoitettavalla lääkärin todistuksella suurin osa lentoyhtiöistä sallii lentomatkustamisen raskausviikoilla 28-35. Tarkemmat ohjeet on syytä varmistaa ennen matkalle lähtöä omalta lentoyhtiöltä. Lentoyhtiöiden nettisivuilta löytyy myös valmiita todistuspohjia tarkoitusta varten.
Viikko 28
Onhan sokerirasitus tehty?
Nyt alkaa 29. raskausviikko, eli 28+0 – 28+6.
Raskausviikolla 28 syntyvän sikiön mahdollisuus selvitä hengissä on jo varsin hyvä. Näin pienenä syntyneet sikiöt tarvitsevat elämänsä alkuvaiheessa tehohoitoa, jonka avulla mahdollisuudet selvitä hengissä ovat jo hyvät.
Sikiö on viikon 28 kohdalla jo niin suuri, että kohtu alkaa pikkuhiljaa painaa äidin keuhkoja, minkä takia äiti hengästyy tavallista helpommin. Sikiö on saattanut jo asettua pää alaspäin, mutta mahtuu myös vaihtamaan vielä asentoaan.
Seurantakäyntejä äitiysneuvolassa tehdään noin joka toinen viikko. Onko synnytysvalmennus jo sovittu?
Seulontana tehtävä sokerirasitus tehdään viimeistään tällä raskausviikolla.
Tutustu synnytysvalmennukseemme.
Viikko 29
Toivotko 4D tutkimusta?
Nyt alkaa 30. raskausviikko, eli 29+0 – 29+6.
Sikiö painaa keskimäärin noin puolitoista kiloa. Yksilölliset erot ovat suuria. Sikiön kasvua seurataan välillisesti äidin kohdun pohjan kasvua seuraamalla, sikiön liikehdintä kertoo sikiön voinnista.
Mikäli herää huoli sikiön voinnista tai kasvun normaaliudesta, selvitetään niitä ultraäänitutkimuksella. Sikiön hyvästä voinnista kertoo kasvu, joka on linjassa aikaisempiin mittauksiin, sikiön virkeä liikehdintä ja hengitysharjoitusliikkeiden näkyminen sekä lapsiveden sopiva määrä. Napanuorasta voidaan dopplertutkimuksella varmistaa viikkoihin nähden sopiva verenvirtaus.
Mikäli on toive sikiön 3D- tai 4D- tutkimuksesta, alkaa olla viimeiset hetket. Lapsen pyöreyttä ja tunnistettavia piirteitä alkaa parhaimmillaan mukavasti jo näkyä, mutta vauvan kasvaessa lapsivettä alkaa kasvojen edessä olla vähemmän ja näkyvyys erityisesti kasvojen suhteen muuttuu haastavammaksi.
Viikko 30
Yksilöllinen synnytysvalmennus
Nyt alkaa 31. raskausviikko, eli 30+0 – 30+6.
Sikiö voi painaa jo lähes 2 kiloa. Suurin osa sen ihoa peittävästä untuvakarvoituksesta lähtee pois. Rasvakudoksen määrä lisääntyy. Sikiö liikkuu vielä paljon ja voi kääntyä jo pää alaspäin.
Nyt on jo aika pohtia synnytysvalmennusta. Synnytysvalmennus järjestyy normaalisti oman äitiysneuvolan kautta, valmennus voi olla yksilöllistä tai ryhmissä tapahtuvaa.
Aava Raskausklinikalla annamme valmennuksen yksilöllisesti kullekin odottajalle ja parille parhaiten soveltuen. Synnytysvalmennus on sopivaa aloittaa esimerkiksi raskausviikoilla 30-32. Synnytysvalmennukseen varataan 1,5 tunnin aika kätilöllemme. Toinen valmennus annetaan lähempänä laskettua aikaa ja siinä käsitellään vastasyntyneen hoitoon ja imetykseen liittyviä asioita.
Jos synnytykseen liittyy erityisiä pelkotuntemuksia, kannattaa tämä ottaa rohkeasti puheeksi viimeistään nyt. On normaalia jännittää tulevaa synnytystä, se jännittää ja jonkin verran myös pelottaa lähes jokaista naista. Varsinaisesta synnytyspelosta puhutaan, kun pelko haittaa normaalia elämää ja varjostaa raskauden tuomaa iloa. Tällaista pelkoa kokee noin 5-6 prosenttia naisista. Oman synnytyssairaalan synnytyspelkovastaanotolle päästään lähetteellä, jonka voi saada omasta äitiysneuvolasta.
Lue lisää synnytysvalmennuksesta.
Viikko 31
Muista ilmoittaa työnantajallesi vanhempainvapaastasi
Nyt alkaa 32. raskausviikko, eli 31+0 – 31+6.
Muista ilmoittaa työnantajalle vapaastasi ja sen kestosta kaksi kuukautta ennen kuin vapaa alkaa. Varmista työnantajaltasi, miten ilmoitus kuuluu tehdä.
Tutustu raskausklinikkamme palveluihin ja asiantuntijoihin.
Viikko 32
Nyt alkaa 33. raskausviikko, eli 32+0 – 32+6.
Sikiöllä alkaa olla kohdussa jo melko ahdasta, jonka vuoksi sen on pistettävä jalat koukkuun. Tätä asentoa kutsutaan sikiöasennoksi. Aivojen koko kasvaa ja hermoyhteyksiä syntyy lisää.
Viimeisen raskauskolmanneksen aikana sikiö kolminkertaistaa painonsa, mikä väistämättä tuntuu myös tulevan äidin voinnissa lisääntyneinä fyysisinä vaivoja ja rajoitteina. Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana aletaan valmistautua synnytykseen ja oman lapsen kohtaamiseen. Mielikuva vauvasta tulee todelliseksi. Ajatukset keskittyvät jo yhä useammin synnytyksen jälkeiseen aikaan. Odottavan naisen keho alkaa tässä vaiheessa olla jo kömpelö ja monesti erilaiset kivut ja vaivat häiritsevät. Monet odottavat rauhattomina lapsen näkemistä, viikot eivät tahdo kulua millään. Mitä lähemmäs synnytys tulee, sen vähemmän se usein jännittää, koska toive yhdessäolosta, tutustumisesta ja vauvan hoidosta tuntuvat tärkeämmiltä.
Tutustu raskausklinikkamme palveluihin ja asiantuntijoihin.
Viikko 33
Nyt alkaa 34. raskausviikko, eli 33+0 – 33+6.
Tutkimusten mukaan sikiö pystyy nukkuessaan näkemään unia.
Tutustu raskausklinikkamme palveluihin ja asiantuntijoihin.
Viikko 34
Vauvaan liittyvä valmennus
Nyt alkaa 35. raskausviikko, eli 34+0 – 34+6.
Jos raskaus käynnistyy raskausviikkojen 34 täyttymisen jälkeen, synnytystä ei enää yritetä estää, vaan lapsi saa syntyä.
Nyt vauva ei enää mahdu kellumaan lapsivedessä. Voisi sanoa, että se lepäilee kohdussa. Nyt sen silmät käyttäytyvät kuin syntymän jälkeenkin; avautuvat kun vauva on hereillä ja sulkeutuvat kun se nukkuu.
Äidin rinnat alkavat nyt täyttyä maidolla.
Näillä viikoilla valmennetaan jo vastasyntyneen hoitoon. Aava Raskausklinikan vauvan hoitoon ja imetykseen keskittyvä valmennus sovitaan yleensä 34-36 raskausviikolle.
Viikko 35
Raskausvapaa voi alkaa, 30 arkipäivää laskettuun aikaan
Nyt alkaa 36. raskausviikko, eli 35+0 – 35+6.
Raskausvapaalle voi nyt jäädä. Raskausvapaa alkaa yleensä kun synnytyksen laskettuun ajankohtaan on jäljellä 30 arkipäivää. Voit myös sopia työnantajasi kanssa, että jäät raskausvapaalle myöhemmin, mutta vapaa pitää aloittaa kuitenkin viimeistään 14 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Jos et ole työsuhteessa, voit jäädä raskausvapaalle oman valintasi mukaan 14–30 arkipäivää ennen laskettua aikaa.
Raskausrahaa maksetaan raskausvapaan alusta 40 arkipäivää. Kela maksaa raskausrahan, mutta jos saat raskausvapaan ajalta palkkaa, raskausraha maksetaan työnantajalle. Jos lapsi syntyy ennenaikaisesti, raskausrahaa maksetaan seuraavasta arkipäivästä alkaen. Tämä ei pidennä raskausrahakautta.
Synnytystapa arvioidaan lääkärin vastaanotolla tällä tai seuraavalla raskausviikolla. Jos sikiö on tässä vaiheessa vielä ns. perätilassa (takapuoli alaspäin) tehdään lähete äitiyspoliklinikalle. Vauvaa voidaan siellä auttaa kääntymään parempaan asentoon. Synnytyksen kannalta olisi toivottavaa, että pää tarjoutuu synnytyskanavaan ensin.
Tutustu raskausklinikkamme palveluihin ja asiantuntijoihin.
Viikko 36
Synnytystapa-arvio
Nyt alkaa 37. raskausviikko, eli 36+0 – 36+6.
Näillä viikoilla syntyvää lasta kutsutaan vielä ennenaikaiseksi. Sikiö kasvaa nyt noin 200-250g viikossa.
Synnytystapa arvioidaan lääkärin vastaanotolla tällä tai edellisellä raskausviikolla. Jos sikiö on tässä vaiheessa vielä ns. perätilassa (takapuoli alaspäin) tehdään lähete äitiyspoliklinikalle. Vauvaa voidaan siellä auttaa kääntymään parempaan asentoon. Synnytyksen kannalta olisi toivottavaa, että pää tarjoutuu synnytyskanavaan ensin.
Tutustu raskausklinikkamme palveluihin ja asiantuntijoihin.
Viikko 37
Lapsi on syntyessään täysiaikainen
Nyt alkaa 38. raskausviikko, eli 37+0 – 37+6.
Tästä eteenpäin syntyvä lapsi on täysiaikainen. Neuvolassa käydään tarpeen mukaan, yleensä vähintään viikon välein.
Yleensä ajatellaan, että ensisynnyttäjällä on synnytys käynnissä, kun supistuksia on tullut vähintään kahden tunnin ajan, viiden minuutin välein ja yksi supistus kestää minuutin ajan. Uudelleensynnyttäjän synnytyksen ajatellaan puolestaan olevan käynnissä, kun supistuksia on tullut vähintään tunnin ajan, kymmenen minuutin välein ja yksi supistus kesää minuutin ajan.
Synnytys voi käynnistyä hitaasti. Supistukset voivat välillä vähentyä ja taas alkaa uudelleen. Tässä kohtaa on turvallista olla kotona ja odottaa synnytyksen luonnollista käynnistymistä. Jos olet epävarma, kannattaako sairaalaan lähteä, voi aina soittaa synnytyssairaalaan lisäohjeiden saamiseksi.
Omaan äitiysneuvolaan on syytä olla yhteydessä, jos oma tai sikiön vointi huolettaa. Seuraavissa tilanteissa on syytä olla yhteydessä suoraan omaan synnytyssairaalaan:
- Runsas verenvuoto
- Jatkuva kova kipu
- Epäily lapsiveden menosta
- Kivuliaat ja säännölliset supistukset (5-10 minuutin välein)
- Jos sikiö ei liiku normaalisti
- Äkilliset oireet kuten kova päänsärky, näköhäiriöt, ylävatsakipu, voimakas kutina esim. jalkapohjissa, kämmenissä, vatsalla.
Viikko 38
Nyt alkaa 39. raskausviikko, eli 38+0 – 38+6.
Tässä vaiheessa neuvolakäyntejä on mielellään jo viikoittain. Erityisesti seurataan äidin ja sikiön vointia sekä äidin verenpainetta.
Viikko 39
Nyt alkaa 40. raskausviikko, eli 39+0 – H39+6.
Laskettu aika lähestyy. Raskauden loppuvaiheessa tulevan äidin unirytmi on usein muuttunut jo kohti vastasyntyneen unirytmiä: yöunet lyhenevät ja tulee tarvetta päiväuniin. Tunne raskauteen kyllästymisestä sekä kaipuu olla taas yksin omassa vartalossaan kertovat mielen olevan valmis synnytykseen. Toisaalta eroaminen sisällä olevasta vauvasta herättää myös yksinäisyyden tunteita, kun oman ruumiin rajoja joutuu jälleen määrittelemään uudelleen.
Viikko 40
Synnytyksen arvioitu laskettu aika
Nyt alkaa 41. raskausviikko, eli 40+0 – 40+6.
40+0 on virallinen arvioitu synnytyksen ajankohta. Harva lapsi loppujen lopuksi kuitenkaan syntyy juuri tänä päivänä. Synnytyksen ajatellaan tapahtuvan ajallaan, jos lapsi syntyy kahden viikon sisällä lasketusta ajasta, ennen tai jälkeen.
Tarjoamme useita palveluita, joista voi olla tässä vaiheessa hyötyä:
- Kätilön kotikäynti
- Imetysohjaus
- Vauvaperheen terapeuttinen tuki
- Fysioterapia odottaville ja synnyttäneille naisille
- Gynekologin vastaanotto
Viikko 41
Yliaikaiskontrollit
Nyt alkaa 42. raskausviikko, eli 41+0 – 41+6.
Osa synnytyksistä ei ole vieläkään käynnistynyt. Synnytyksen luonnollista käynnistymistä kannattaa odottaa, jos sikiön ja äidin vointi sen sallivat. Nyt neuvolasta ohjataan seurantaan synnytyssairaalan poliklinikalle, myös normaalit, ongelmattomat raskaudet. Lähete synnytyssairaalaan tehdään raskausviikolle H41+3, kun laskettu päivä on ylittynyt 10 vuorokaudella.
Tarjoamme useita palveluita, joista voi olla tässä vaiheessa hyötyä:
- Kätilön kotikäynti
- Imetysohjaus
- Vauvaperheen terapeuttinen tuki
- Fysioterapia odottaville ja synnyttäneille naisille
- Gynekologin vastaanotto
Viikko 42
Kätilön kotikäynti
Lasketusta ajasta on nyt kaksi viikkoa. Moni on jo synnyttänyt ja kotiutunut vauvan kanssa. Jos äidin ja vauvan voinnissa ei ole mitään erityistä, on ensisynnyttäjä alatiesynnytyksen jälkeen sairaalassa yleensä kaksi yötä ja uudelleensynnyttäjä yhden yön. Sektion jälkeen kotiudutaan yleensä kolmantena päivänä leikkauksesta. Neuvolaan kannattaa olla yhteydessä jo mielellään ennen kotiutumista ensimmäisen neuvolakäynnin sopimiseksi. Synnytyssairaalasta annetaan tarkemmat ohjeet miten kontrollit tulee omalla kohdallasi ajoittaa.
Jatkuessaan raskaus on jo “yliaikainen”. Sikiön ja äidin vointia seurataan lähes päivittäin ja synnytyksen käynnistämistä harkitaan. Edullisinta olisi että synnytys käynnistyy luonnon omilla supistuksilla, siksi odottamiseen on kannustettu äidin ja sikiön voinnin sen salliessa.
Synnytyksen jälkeen kannattaa liikunnan suhteen ottaa rennosti varsinainen lapsivuodeaika eli noin 8 viikkoa synnytyksestä. Tänä aikana parasta liikuntaa on pikkuhiljaa pitenevät kävelyt. Myös lantionpohjan lihaksia on hyvä kevyesti alkaa harjoittaa pumppaavin liikkein. Lantionpohjan fysioterapeutit ovat parhaita ammattilaisia opastamaan hiljan synnyttäneen liikkumisessa ja tukielinvaivojen itsehoidossa. Synnytyssairaalassa useimmat synnyttäjät saavat fysioterapeuttista ohjausta tai vähintäänkin kirjallisia ohjeita. Näitä neuvoja on tärkeää noudattaa ja varoa liian varhaisia lantionpohjaa ja vatsanpeitteitä kuormittavia lajeja ja liikkeitä. Hyvän ryhdin löytämiseen synnytyksen jälkeen kannattaa paneutua.
Tutustu kätilön kotikäyntiin, imetysohjaukseen ja äitiysfysioterapiaan.
2 kuukautta synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkitarkastus
Nyt synnytyksestä on kulunut pari kuukautta.
Jälkitarkastus suoritetaan 5-12 viikon kuluttua synnytyksestä lääkärin vastaanotolla. Jälkitarkastuksessa oleellista on äidin fyysisen ja psyykkisen voinnin ja palautumisen tarkistaminen ja tukeminen. Verenpaine mitataan ja virtsanäyte tutkitaan. Miten imetys sujuu, ja ovatko rinnat terveet? Onko kohtu palautunut hyvin, ja jälkivuoto jo loppunut? Onko esiintynyt virtsan- tai ulosteen/ilman karkailua? Miten perheessä nukutaan? Miten koko perhe ja parisuhde jaksavat? Ovatko emättimen limakalvot imetyksen vuoksi hyvin kuivat ja arat? Mitä ehkäisyä on suunniteltu jatkoon? Onko alakuloa tai viitettä synnytyksen jälkeiseen masennukseen?
Jälkitarkastuksen yhteydessä kirjoitetaan tarvittaessa resepti paikalliseen estrogeeniin, joka hoitaa emättimen limakalvoja. Lääkitys on turvallinen imetyksen aikana ja helpottaa myös seksielämän aloittamista sitten, kun se tuntuu ajankohtaiselta. Ehkäisystä tulee huolehtia, koska raskaaksi voi tulla jo ennen ensimmäisten kuukautisten tuloa. Jälkitarkastuksen yhteydessä voidaan asettaa kierukka tai ehkäisykapseli tai aloittaa pilleriehkäisy. Yhdistelmäehkäisypillerit voidaan aloittaa 3kk synnytyksestä, minipillerit jo aiemmin. Myös kondomi on erinomainen ehkäisyväline imetysaikana. Jälkitarkastuksessa voi käydä neuvolalääkärillä tai omalla gynekologilla, oman toiveensa mukaisesti. Aava Raskausklinikan lääkärille voi hakeutua jälkitarkastukseen vaikka aiempia käyntejä Aavassa ei olisi ollutkaan.
Lääkärin tekemä jälkitarkastus on edellytys vanhempainrahan saamiselle. Jälkitarkastuksen yhteydessä kirjoitetaan siitä todistus, joka toimitetaan Kelaan.
Tässä kohtaa synnyttänyt hyötyy käynnistä lantionpohjan fysioterapeutin luona. Aava Raskausklinikalla suosittelemme fysioterapeutin tapaamista lämpimästi kaikille synnyttäneille. Säännöllinen ja oikein tapahtuva lihasten kuntouttaminen auttaa palautumaan ja ennaltaehkäisee myöhemmin ilmaantuvia virtsankarkailu- tai kipuongelmia. Venyneiden vatsalihasten tulee antaa palautua rauhassa, ja niiden kuntouttaminen käynnistetään syviä lihaksia herättelemällä. Lapsivuodeaikana (8 viikkoa synnytyksestä) pitää välttää liian innokasta urheilemista.
Ennen fyysisesti voimallisemman harjoittelun aloittamista on tärkeä varmistua että vatsan ja lantionpohjan lihakset ovat riittävästi palautuneet. Vatsalihasten erkaumasta on kyse kun selin maatessa ja päätä ja hartioita kevyesti nostettaessa vatsalihasten väliin jää yli kahden sormen levyinen vako. Erkaumaan viittaa myös vatsan pullotus vatsalihasten välistä, vatsan keskiseinämän tuntuminen pehmeältä tai se, että syke tuntuu selvästi sormien alla. Tilan tunnistaminen ei aina ole helppoa. Erkauman hoidossa tarvitaan erityisiä palauttavia, lantionpohjaa ja syviä vatsalihaksia aktivoivia harjoitteita. On tärkeää, että harjoitteet tehdään oikein. Jos tietää tai arvelee kärsivänsä erkaumasta, rankkoja vatsaa kuormittavia tai vatsaontelon painetta nostavia harjoituksia tulee välttää. Tällaisia ovat suorien vatsalihasharjoitteiden lisäksi esimerkiksi syvät kyykyt painojen kanssa, lankutukset ja jopa pelkkä konttausasento, jos vatsa pääsee heikon keskivartalon takia roikkumaan.
6 kuukautta synnytyksen jälkeen
Fysioterapeuttinen käynti, synnytyksestä toivuttua
Synnytyksestä on jo puoli vuotta. Nyt on erinomainen ajankohta käydä kertaalleen tarkistuttamassa gynekologilla, että olet palautunut hyvin. Tämä on erityisen tärkeää, jos kärsit limakalvojen kuivuudesta, yhdyntäkivuista tai muista seksiongelmista, painontunteesta, epäilet laskeumaa, virtsankarkailua on esiintynyt tai ehkäisyn hoitaminen on jäänyt. Sinulla voi olla myös jotain muuta raskauteen tai synnytykseen liittyvää, josta haluat vielä keskustella. Ota mieltäsi painavat asiat rohkeasti esille. Muistathan vauvan lisäksi hoitaa itseäsi ja parisuhdettasi.
Jokaisen synnyttäneen naisen kannattaisi käydä vielä kertaalleen lantionpohjan fysioterapeutin luona. Yhdessä fysioterapeutin kanssa voit varmistua siitä, että lantionpohjan, vatsalihasten ja koko kehon kuntoutuminen on omassa tilanteessasi ihanteellista. Jos et ole tavannut fysioterapeuttia vielä aiemmin raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen, tee se viimeistään nyt.