Mielenterveys

Mielenterveys on tärkeä osa hyvinvointiamme. Se ylläpitää psyykkisiä toimintojamme ja vaikuttaa ajatuksiimme, tunteisiimme ja siihen mitä ja miten teemme. 

Varaa aika

Kun kohtaamme uhkaavia tai haavoittavia tekijöitä, mielenterveys saattaa järkkyä. Yleisiä oireita tällöin ovat mm. 

  • Unettomuus 
  • Huolestuneisuus 
  • Ahdistuneisuus
  • Matala mieliala 
  • Ärtyneisyys 
  • Levottomuus 
  • Poikkeavat ajatukset tai teot  

Psyykkisten oireiden tai poikkeavien tuntemusten kanssa ei tarvitse eikä kannata jäädä yksin, vaan on hyvä hakea terveydenhuollon ammattilaisen apua. 

Psykiatri, psykologi vai psykoterapeutti – kenelle varaan ajan? 

Jos omat tai läheisen mielialan muutokset mietityttävät, kannattaa hakea apua psykiatrian erikoislääkäriltä, psykologilta, psykoterapeutilta tai sairaanhoitajalta.  

Psykiatri on psykiatrian erikoislääkäri, joka on erikoistunut tutkimaan ja hoitamaan mielenterveydenhäiriöitä ja -sairauksia. Psykiatri voi tehdä diagnoosin, arvioida työkykyä ja laatia tarvittavia lääkärinlausuntoja sekä hoitosuunnitelmia, ja aloittaa sekä arvioida lääkityksiä. Psykiatrian erikoislääkäri voi myös tarpeen mukaan tehdä lähetteen jatkotutkimuksiin tai muihin hoitopaikkoihin. 

Psykologi on ylemmän korkeakoulun tutkinnon suorittanut mielen, käyttäytymisen ja ajattelun asiantuntija, joka auttaa oireiden kartoituksessa ja hoidossa. 

Työterveyspsykologi on erikoistunut työhön liittyviiin psykososiaalisiin ja kognitiivisiin kuormitustekijöihin ja voimavaroihin. Työterveyspsykologit toimivat organisaatiolle nimetyssä työterveystiimissä ja pitävät huolta työntekijöiden ja koko työyhteisön hyvinvoinnista.  

Psykoterapeutti on nimikesuojattu ammattinimike, johon pätevöidytään pitkän työkokemuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen myötä. Psykoterapeuttien peruskoulutus voi olla esim. lääkäri, psykologi tai sairaanhoitaja. 

Vastaanotot voivat olla lähivastaanottoja Aavan lääkärikeskuksissa tai etävastaanottoja, joita ovat video- ja puhelinvastaanotot. 

Tarkempia tietoja eri lääkärikeskustemme mielenterveyspalveluista löydät yksiköiden omilta sivuilta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838. Mielenterveyden ammattilaisten video- ja puhelinvastaanotot ovat joustavasti käytettävissä asuinpaikastasi riippumatta. 

Liikunta- ja urheilupsykologin vastaanotto
Psykiatrin vastaanotto
Psykologin vastaanotto
Psykoterapeutin vastaanotto

Terapiapalvelut

EMDR-terapia
Hypnoosi eli hypnoterapia
KELAN korvaama kuntoutuspsykoterapia
Kognitiivinen psykoterapia
Pariterapia
Perheterapia
Psykodynaaminen psykoterapia
Ratkaisukeskeinen psykoterapia
Seksuaaliterapia
Artikkelit ja tiedotteet
ahdistus

Ahdistus painaa - Mikä auttaa ja milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Ahdistus voi ottaa vallan ja viedä elämästä ilon. Ahdistuneisuuden kanssa ei pidä jäädä yksin. Lääkärikeskus Aavan psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, miten ahdistuksen oireita voi suitsia omin voimin, milloin kyseessä saattaa olla ahdistuneisuushäiriö ja millaista apua ahdistukseen on tarjolla.
Lue lisää
masennus

Väsynyt, ärtynyt ja toivoton – Tunnista masennus ja hae apua ajoissa

Masennus ei ole pelkästään alakuloa, vaan siihen liittyy usein myös väsymystä, kiukkuisuutta, keskittymisvaikeuksia ja muistiongelmia. Lääkärikeskus Aavan psykiatrian erikoislääkäri Elisa Karjalainen kertoo, millaisista merkeistä tunnistat masennuksen, miten masennusta hoidetaan ja miten siitä toipuu. Toivoa on! 
Lue lisää
kaamosoireet

Kaamosoireet kuriin päivärytmillä, kirkasvalolla ja liikunnalla

Syksyyn ja talveen liittyy paljon jaksamisen haasteita. Loppuvuotta kohti valo vähenee, mutta työtahti saattaa vain kiristyä. Päivisin väsyttää ja öisin nukuttaa normaalia enemmän.
Lue lisää