Mielenterveys

Mielenterveys on tärkeä osa hyvinvointiamme. Se ylläpitää psyykkisiä toimintojamme ja vaikuttaa ajatuksiimme, tunteisiimme ja siihen mitä ja miten teemme. 

Varaa aika

Kun kohtaamme uhkaavia tai haavoittavia tekijöitä, mielenterveys saattaa järkkyä. Yleisiä oireita tällöin ovat mm. 

  • Unettomuus 
  • Huolestuneisuus 
  • Ahdistuneisuus
  • Matala mieliala 
  • Ärtyneisyys 
  • Levottomuus 
  • Poikkeavat ajatukset tai teot  

Psyykkisten oireiden tai poikkeavien tuntemusten kanssa ei tarvitse eikä kannata jäädä yksin, vaan on hyvä hakea terveydenhuollon ammattilaisen apua. 

Psykiatri, psykologi vai psykoterapeutti – kenelle varaan ajan? 

Jos omat tai läheisen mielialan muutokset mietityttävät, kannattaa hakea apua psykiatrian erikoislääkäriltä, psykologilta, psykoterapeutilta tai sairaanhoitajalta.  

Psykiatri on psykiatrian erikoislääkäri, joka on erikoistunut tutkimaan ja hoitamaan mielenterveydenhäiriöitä ja -sairauksia. Psykiatri voi tehdä diagnoosin, arvioida työkykyä ja laatia tarvittavia lääkärinlausuntoja sekä hoitosuunnitelmia, ja aloittaa sekä arvioida lääkityksiä. Psykiatrian erikoislääkäri voi myös tarpeen mukaan tehdä lähetteen jatkotutkimuksiin tai muihin hoitopaikkoihin. 

Psykologi on ylemmän korkeakoulun tutkinnon suorittanut mielen, käyttäytymisen ja ajattelun asiantuntija, joka auttaa oireiden kartoituksessa ja hoidossa. 

Työterveyspsykologi on erikoistunut työhön liittyviiin psykososiaalisiin ja kognitiivisiin kuormitustekijöihin ja voimavaroihin. Työterveyspsykologit toimivat organisaatiolle nimetyssä työterveystiimissä ja pitävät huolta työntekijöiden ja koko työyhteisön hyvinvoinnista.  

Psykoterapeutti on nimikesuojattu ammattinimike, johon pätevöidytään pitkän työkokemuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen myötä. Psykoterapeuttien peruskoulutus voi olla esim. lääkäri, psykologi tai sairaanhoitaja. 

Vastaanotot voivat olla lähivastaanottoja Aavan lääkärikeskuksissa tai etävastaanottoja, joita ovat video- ja puhelinvastaanotot. 

Tarkempia tietoja eri lääkärikeskustemme mielenterveyspalveluista löydät yksiköiden omilta sivuilta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838. Mielenterveyden ammattilaisten video- ja puhelinvastaanotot ovat joustavasti käytettävissä asuinpaikastasi riippumatta. 

Ahdistus
Liikunta- ja urheilupsykologin vastaanotto
Lyhytterapia
Masennus
Pakko-oireinen häiriö eli OCD
Päihdelääkäri 
Psykiatri
Psykologi
Psykoterapia

Terapiapalvelut

EMDR-terapia
Hypnoosi eli hypnoterapia
KELAN korvaama kuntoutuspsykoterapia
Kognitiivinen psykoterapia
Lyhytterapia
Pariterapia
Perheterapia
Psykodynaaminen psykoterapia
Ratkaisukeskeinen psykoterapia
Seksuaaliterapia
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin Harkitsetko psykologin juttusille tuloa
Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä
Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
keskittymisvaikeus-adhd Miten aikuisiän ADHD eroaa lapsuuden ADHD:stä? 7 kysymystä lääkärille
Monilla ADHD todetaan vasta aikuisena, vaikka oireita on ollut nähtävissä lapsesta asti. Diagnoosi on usein helpotus, koska oman elämän vaikeuksille löytyy viimein selitys. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, mistä aikuisiän ADHD:ssä on kyse.
Lue lisää