Artikkelit ja tiedotteet

165 artikkelia
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
23.05.2023
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
23.05.2023
Norovirus

Voiko norovirus tarttua monta kertaa? 9 kysymystä lääkärille

Norovirus on aikuisella yksi yleisimmistä äkillisen vatsataudin aiheuttajista. Se tarttuu erittäin herkästi ja kiidättää vauhdilla vessaan. Epidemiahuippu ajoittuu kevättalveen. Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg vastasi norovirustautiin liittyviin kysymyksiin.
14.04.2023
Keuhkokuume

Korkea kuume ja kova yskä? Kyseessä saattaa olla keuhkokuume

Keuhkokuume on vakava sairaus, josta toipuminen vie perusterveelläkin aikansa. Sairastumisriskiä lisäävät korkea ikä, tupakointi ja jotkut krooniset sairaudet. Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg kertoo taudin oireista, hoidosta ja ehkäisystä.
10.05.2023
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
10.05.2023
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
10.05.2023