Artikkelit ja tiedotteet

167 artikkelia
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
06.06.2023
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
05.06.2023
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
23.05.2023
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
23.05.2023
Norovirus

Voiko norovirus tarttua monta kertaa? 9 kysymystä lääkärille

Norovirus on aikuisella yksi yleisimmistä äkillisen vatsataudin aiheuttajista. Se tarttuu erittäin herkästi ja kiidättää vauhdilla vessaan. Epidemiahuippu ajoittuu kevättalveen. Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg vastasi norovirustautiin liittyviin kysymyksiin.
14.04.2023
Keuhkokuume

Korkea kuume ja kova yskä? Kyseessä saattaa olla keuhkokuume

Keuhkokuume on vakava sairaus, josta toipuminen vie perusterveelläkin aikansa. Sairastumisriskiä lisäävät korkea ikä, tupakointi ja jotkut krooniset sairaudet. Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg kertoo taudin oireista, hoidosta ja ehkäisystä.
10.05.2023
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
10.05.2023