Valmennukset
Aava Virta on Lääkärikeskus Aavan hyvinvointi- ja valmennusyksikkö, joka koostuu Suomen hyvinvointikentän kärkiosaajista. Kehitämme yksilöiden ja yritysten hyvinvointia, ja rakennamme hyvinvoinnin johtamiseen perustuvia yrityskulttuureja.
Kaikki haluaisivat jaksaa paremmin ja tehdä enemmän
Vedämme kenties täysillä läpi työpäivän, mutta uuvahdamme kotona sohvalle. Tiedätkö sinä, miten saisit energiasi riittämään kaikkeen mihin haluat?
Muutos onnistuu tarkastelemalla elämää eri kanteilta ja hyödyntämällä arjessa elämän luonnollista rytmiä. Kaikessa ei tarvitse olla huippu – riittää, että sinulla on energiaa itsellesi tärkeisiin asioihin. Me haluamme tuoda pysyvästi energiaa elämääsi Virta-valmennustemme avulla.
Haluaisitko kuulla valmennuksista lisää? Ota yhteyttä:
Annukka Katainen
Hyvinvointiarkkitehti
050 313 2351
[email protected]
Energiset ihmiset ottavat vastaan haasteita, joita muut välttävät.
Valmennusfilosofia
Valmennusfilosofiamme yhdistää tutkitun tiedon ja tieteen ajatteluun varianssista. Se perustuu optimaalisen kuormituksen ja palautumisen hallintaan, joilla vaikutetaan suorituskyvyn kasvuun.
Näistä syntyy käytännönläheinen muutosmatka, jonka aikana luodaan hyvinvointia kasvattavia uusia, pysyviä tapoja.
Valmennustemme lähtökohtana on ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden tilan kartoittaminen, joista muodostuu näkemys koko yrityksen voimavarojen todellisesta tilasta. Tulosten perusteella räätälöimme yrityksille ja niiden yksiköille tai henkilöstöryhmille valmennusohjelma, jonka avulla saavutetaan asetetut tavoitteet.
Seuraamme valmennustemme vaikuttavuutta ja tuloksia koko valmennuksen ajan, ja sen jälkeenkin. Tiedolla valmentamisen apuna käytämme todistetusti toimivia menetelmiä.
Parhaat valmentajat
Tiimistämme löytyy kymmenien vuosien kokemus kentältä, tuhansia valmennussuhteita ja kymmeniä kirjoitettuja kirjoja.
Tieteellisesti tutkitut metodit
Metodimme perustuvat tuoreimpaan tutkittuun tietoon. Opit on haettu maailman huipulta yritys- ja urheilumaailmasta.
Modernit välineet
Käytämme moderneimpia välineitä, menetelmiä ja malleja hyvinvoinnin kartoittamiseen.
Uuden ajan työelämän johtamisessa hierarkkinen ja kontrolliin perustuva ylhäältä alas-malli ei enää toimi.