Psykoterapia

Psykoterapia on vaikuttava hoitomuoto useimpiin psyykkisiin ongelmiin. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen tai erilaisten traumojen hoidossa. Psykoterapiasuuntauksia on useita erilaisia ja ne poikkeavat toisistaan taustateoriansa, lähestymistapansa ja työskentelyotteensa perusteella. Psykoterapian kesto ja sen suuntaus valitaan aina yhdessä asiakkaan ja häntä hoitavan psykoterapeutin tai psykiatrian erikoislääkärin kanssa. Psykoterapian ajanvaraus on Aavassa helppoa ja Aavassa sinua hoitavat aina ammattitaitoiset psykoterapeutit.

Mitä psykoterapia on?

Psykoterapia on tavoitteellinen ja vaikuttava hoitomuoto, jonka tarkoituksena on lievittää tai poistaa psyykkisiä oireita ja ongelmia ja vähentää ihmisen kokemaa kärsimystä.

Psykoterapian tavoitteet asetetaan yhdessä asiakkaan kanssa hänen lähtökohdistaan ja muutostarpeistaan.

Psykoterapiassa asioita käsitellään pääosin keskustelemalla, mutta sen lisäksi psykoterapiassa voidaan käyttää myös erilaisia menetelmiä ja harjoitteita keskustelun lisänä. Psykoterapian edellytyksenä on potilaan ja terapeutin välinen suhde, joka on avoin, luottamuksellinen ja vuorovaikutuksellinen.

Psykoterapian rinnalla voidaan käyttää myös lääkitystä. Lääkityksen tarpeesta ja aloituksesta päättää aina hoitava lääkäri yhdessä kanssasi.

Lyhytpsykoterapia

Mikäli oireet ovat vielä lieviä eivätkä vakavia, pystytään lyhytpsykoterapiassa tukemaan hyvinvoinnin palauttamista sekä kuormituksen hallitsemista. Lyhytpyskoterapiassa keskitytään rajattujen ongelmien käsittelyyn ja niiden ratkaisuun. Lyhytpsykoterapia toimii erityisesti muutostilanteissa tai kuormitustilanteissa, jotka vaikuttavat heikentävästi työkykyyn tai hyvinvointiin.

Lyhytpsykoterapia on usein työterveydessä käytetty hoitomuoto työkykyyn vaikuttavan työuupumuksen ensioireiden tai kuormituksen kanssa painiville. 

Aavassa psykoterapeuttimme auttavat asiakkaita oireiden ja tarpeiden mukaisen hoidon piiriin.

Psykoterapeutti on suojattu ammattinimike

Psykoterapiaa voi antaa psykoterapeutti, jolla on sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valviran myöntämä psykoterapeutin pätevyys.

Psykoterapeutti voi olla pohjakoulutukseltaan esimerkiksi psykologi, lääkäri, sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä, jolla on ammattinimikkeen käyttöön vaadittava tutkinto.

Psykoterapeutilla on riittävä työkokemus alalta ja sen lisäksi psykoterapeutin koulutus ammattinimikettä varten.

Aavan kaikki psykoterapeutit ovat Valviran laillistamia psykoterapeutteja.

Mitä psykoterapialla voidaan hoitaa?

Psykoterapia voidaan hoitaa monenlaisia psyykkisiä ongelmia.

Psykoterapialla hoidettavia ongelmia ovat:

  • masennus
  • ahdistus
  • ihmissuhdeongelmat
  • traumat
  • pelot
  • syömishäiriöt
  • riippuvuudet
  • persoonallisuushäiriöt
  • työssä jaksamisen ongelmat
  • elämäntilannekriisit
  • pari-ja perhesuhteeseen littyvät haasteet

Psykoterapian muotoja

Psykoterapian muotoja on olemassa useita erilaisia. Psykoterapiasuuntaus valitaan aina potilaan oireiden ja oirekuvan mukaan.

Psykoterapian muotoja ovat muun muassa ovat:

Psykoterapiassa voidaan käyttää apuna useita eri menetelmiä, kuten esimerkiksi hypnoterapiaa eli hypnoosia ja silmänliikkeisiin liittyvää EMDR-menetelmää (eye movement desensitization and reprocessing).

Saat lisätietoa Aavan asiakaspalvelusta ja nettisivuilta, mitä psykoterapiasuuntauksia Aavassa on juuri nyt tarjolla.

Miten kauan psykoterapia kestää?

Psykoterapia voi olla lyhytkestoista (6-20 kertaa) tai pitkäkestoista vuosia kestävää. Lyhytpsykoterpia on lyhytkestoista ja siinä keskitytään rajattujen ongelmien käsittelyyn ja niiden ratkaisuun.

Pitkäkestoinen psykoterapia voi kestää useita vuosia, ja siinä pyritään tavoitteelliseen ja laajamittaiseen omien toiminta- ja ajatusmallien tunnistamiseen sekä niiden muutokseen.

Kelan kuntoutuspsykoterapia on yksi vaihtoehto tilanteessa, jossa työ- ja opiskelukyky on uhattuna psyykkisin syin. Kelan tukema kuntoutuspsykoterapia kestää yleensä 1-3 vuotta.

Käyntitiheys vaihtelee psykoterapiasuuntauksesta riippuen yleensä 1-2 kertaa viikossa.

Miten onnistuu ajanvaraus psykoterapiaan?

Kuka tahansa voi yksityisesti ja omakustanteisesti hakeutua psykoterapiaan varaamalla ajan suoraan psykoterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Mikäli potilaan työ- ja opiskelukyky on uhattuna psyykkisin syin, on mahdollista hakea Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa. Asiasta voi keskustella hoitavan lääkärin kanssa tai varata aika hoitoarvioon psykiatrian erikoislääkärille.

Miten psykoterapian hinta määräytyy?

Psykoterapian hinta määräytyy hoitokertojen määrän ja tiheyden perusteella. Voit kysyä asiakapalvelustamme lisää: 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää