

Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Psykologin vastaanotolla saat keskustelutukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämän kriisi- ja muutostilanteissa sekä mielen hyvinvointiin liittyvissä huolissa.
Voit tulla psykologin vastaanotolle erilaisissa elämäntilanteissa.
Psykologin vastaanotolta saa apua muun muassa:
Voit tulla psykologin vastaanotolle keskustelemaan myös ennaltaehkäisevästi, kun haluat pitää huolta omasta mielen hyvinvoinnistasi.
Psykologi voi auttaa myös tilanteessa, jossa toivot ulkopuolisen apua ongelmasi jäsentämiseen ja määrittelyyn sekä mahdollisen jatkoavun pohtimiseen.
Huomaathan, että psykologit eivät diagnosoi sairauksia, eivätkä kirjoita lääkereseptejä tai sairauslomia. Näissä aiheissa sinun tulee varata aika psykiatrille.
Psykologilla on psykologian maisterin tutkinto ja hän on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran valtuutus toimia terveydenhuollon tehtävissä.
Työkokemuksen ja jatkokouluttautumisen kautta psykologi voi olla erikoistunut erilaisten asiakasryhmien kanssa työskentelyyn.
Psykologian erikoisaloja voi olla esimerkiksi työ- ja organisaatiopsykologia, aikuisten mielenterveys, urheilupsykologia, lasten ja nuorten kehityspsykologia.
Hän voi myös olla jatkokouluttautunut esimerkiksi psykoterapeutiksi.
Psykologin vastaanotto kestää tyypillisesti 45-60 minuuttia. Käyntien kokonaismäärä ja niiden tiheys sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Tyypillinen jakso on esimerkiksi 2-5 käyntiä 2-3 viikon välein.
Psykologi antaa vastaanotollaan keskustelutukea, ohjausta ja neuvontaa. Vastaanotolla voidaan esimerkiksi keskittyä nykyhetkeen, tämän hetkisten oireiden helpottamiseen, niiden ymmärtämiseen ja niiden kanssa pärjäämiseen.
Vastaanotolla voidaan myös pohtia elämänhistoriaa ja erilaisten kokemusten vaikutusta tähän päivään.
Vastaanotolla voidaan myös keskittyä pohtimaan elämän solmukohtaa ja sitä, miten mennä tästä eteenpäin. Tavoitteena on aina mielen hyvinvoinnin tukeminen ja kohentaminen.
Psykologi voi keskustelutuen lisäksi käyttää työskentelymenetelminä esimerkiksi erilaisia kehollisia harjoituksia.
Aavan psykologit pitävät myös etävastaanottoja videoyhteyden kautta ja tarvittaessa puhelimitse.
Psykologin etävastaanotolla voidaan hoitaa kaikkia samoja asioita kuin kasvotustenkin, varsinkin jos etävastaanotto on videovastaanotto.
Huomaathan kuitenkin, että psykologit eivät kirjoita lääkereseptejä tai sairauslomia.
Varaa näissä asioissa etävastaanottoaika yleislääkärille ja tarvittaessa psykiatrille.
Saat helposti ja kätevästi yhteyden psykologin ja työterveyspsykologiin videoyhteydellä seuraavasti:
Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta videovastaanottoon tai haluat muusta syystä puhua mieluummin puhelimessa, voit varata puhelinvastaanoton.
Muistathan seuraavat asiat puhelinvastaanoton suhteen:
Voit varata ajan psykologille (myös etävastaanotolle) internetajanvarauksen kautta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.
Jos työ- tai opiskelukykysi on uhattuna ja haluat hakea Kelan korvaamaa psykoterapiaa, hakeudu ensin psykiatrin tutkimuksiin. Vapaita psykoterapiapaikkoja voit tiedustella psykoterapiakoulutetuilta psykologeilta sähköpostitse.
Varaa aika psykiatrille internetajanvarauksen kautta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.
Asiantuntijana työterveyspsykologi Heikki Särkelä.