Psykologin vastaanotto

Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Psykologin vastaanotolla saat keskustelutukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämän kriisi- ja muutostilanteissa sekä mielen hyvinvointiin liittyvissä huolissa. 

Milloin hakeudun psykologin vastaanotolle?

Voit tulla psykologin vastaanotolle erilaisissa elämäntilanteissa.

Psykologin vastaanotolta saa apua muun muassa:

 • elämän kriisi- tai muutostilanteisiin
 • stressinhallintaan
 • masennus- ja ahdistusoireisiin
 • pelkoihin
 • uniongelmiin
 • kipuihin

Voit tulla psykologin vastaanotolle keskustelemaan myös ennaltaehkäisevästi, kun haluat pitää huolta omasta mielen hyvinvoinnistasi.

Psykologi voi auttaa myös tilanteessa, jossa toivot ulkopuolisen apua ongelmasi jäsentämiseen ja määrittelyyn sekä mahdollisen jatkoavun pohtimiseen.

Huomaathan, että psykologit eivät diagnosoi sairauksia, eivätkä kirjoita lääkereseptejä tai sairauslomia. Näissä aiheissa sinun tulee varata aika psykiatrille.

Mistä tiedän valita psykologin itselleni?

Psykologilla on psykologian maisterin tutkinto ja hän on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran valtuutus toimia terveydenhuollon tehtävissä.

Työkokemuksen ja jatkokouluttautumisen kautta psykologi voi olla erikoistunut erilaisten asiakasryhmien kanssa työskentelyyn. 

Psykologian erikoisaloja voi olla esimerkiksi työ- ja organisaatiopsykologia, aikuisten mielenterveys, urheilupsykologia, lasten ja nuorten kehityspsykologia. 

Hän voi myös olla jatkokouluttautunut esimerkiksi psykoterapeutiksi.

Mitä psykologin vastaanotolla tapahtuu?

Psykologin vastaanotto kestää tyypillisesti 45-60 minuuttia. Käyntien kokonaismäärä ja niiden tiheys sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Tyypillinen jakso on esimerkiksi 2-5 käyntiä 2-3 viikon välein.

Psykologi antaa vastaanotollaan keskustelutukea, ohjausta ja neuvontaa. Vastaanotolla voidaan esimerkiksi keskittyä nykyhetkeen, tämän hetkisten oireiden helpottamiseen, niiden ymmärtämiseen ja niiden kanssa pärjäämiseen. 

Vastaanotolla voidaan myös pohtia elämänhistoriaa ja erilaisten kokemusten vaikutusta tähän päivään. 

Vastaanotolla voidaan myös keskittyä pohtimaan elämän solmukohtaa ja sitä, miten mennä tästä eteenpäin. Tavoitteena on aina mielen hyvinvoinnin tukeminen ja kohentaminen. 

Psykologi voi keskustelutuen lisäksi käyttää työskentelymenetelminä esimerkiksi erilaisia kehollisia harjoituksia.

Psykologin etävastaanotto

Aavan psykologit pitävät myös etävastaanottoja videoyhteyden kautta ja tarvittaessa puhelimitse. 

Psykologin etävastaanotolla voidaan hoitaa kaikkia samoja asioita kuin kasvotustenkin, varsinkin jos etävastaanotto on videovastaanotto. 

Huomaathan kuitenkin, että psykologit eivät kirjoita lääkereseptejä tai sairauslomia. 

Varaa näissä asioissa etävastaanottoaika yleislääkärille ja tarvittaessa psykiatrille.

Psykologin videovastaanotto toimii näin

Saat helposti ja kätevästi yhteyden psykologin ja työterveyspsykologiin videoyhteydellä seuraavasti:

 • varaa videovastaanottoaika asiakaspalvelustamme 010 380 3838
 • tarkista, että asiakaspalvelullamme on tiedoissaan ajan tasalla oleva sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi
 • saat linkin videovastaanottoon ennen vastaanoton alkua sähköpostiisi
 • videovastaanotto on mahdollinen tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella, jossa on kamera, ja jolla voit avata kutsulinkin

Psykologin puhelinvastaanotto toimii näin

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta videovastaanottoon tai haluat muusta syystä puhua mieluummin puhelimessa, voit varata puhelinvastaanoton. 

Muistathan seuraavat asiat puhelinvastaanoton suhteen:

 • varaa aika puhelinvastaanotolle asiakaspalvelustamme 010 380 3838
 • päivitäthän puhelinnumerosi Oma Aavassa tai varmista asiakaspalvelusta, että Aavalla on sinun ajan tasalla oleva puhelinnumerosi
 • kun Aavan asiantuntija soittaa sinulle varatun ajan alussa, olethan tällöin vapaana ja puhelin on lähelläsi

Psykologin ajanvaraus

Voit varata ajan psykologille (myös etävastaanotolle) internetajanvarauksen kautta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.

Jos työ- tai opiskelukykysi on uhattuna ja haluat hakea Kelan korvaamaa psykoterapiaa, hakeudu ensin psykiatrin tutkimuksiin. Vapaita psykoterapiapaikkoja voit tiedustella psykoterapiakoulutetuilta psykologeilta sähköpostitse.

Varaa aika psykiatrille internetajanvarauksen kautta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
keliakiatutkimus

Haemme tutkittavia keliakialääkeainetutkimukseen

Saatat soveltua tutkimukseen, jos olet keliakiaa sairastava henkilö ja sinulla on suolisto-oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta. Lääkärikeskus Aavassa tutkimusta tehdään Aava Helsinki Kampissa.
Lue lisää
melatoniini

Melatoniini – lempeä apu nukahtamiseen

Uni ei ota tullakseen tai se katkeaa kesken yön. Auttaisiko melatoniini? Mutta mikä on oikea annostus ja mihin aikaan valmiste pitää ottaa? Uni Aavan unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa yhdeksään yleiseen kysymykseen melatoniinista.
Lue lisää
Aava:

Aava Kuopio muuttaa uusiin toimitiloihin Kuopion satamaan

Kuopion Aava palvelee uusissa toimitiloissa 9.1.2023 alkaen. Uusi toimipiste sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion Sataman Lääkäritalossa osoitteessa Koljonniemenkatu 2 (4. kerros).
Lue lisää