Yleislääkäri

Yleislääkäri auttaa lähes kaikissa terveysongelmissa. Tarpeen vaatiessa hän ohjaa sinut jatkotutkimuksiin erikoislääkärille. Aavassa pääset yleislääkärin vastaanotolle kaikissa toimipisteissämme helposti ja nopeasti. Yleislääkäri palvelee myös etänä.

Yleislääkäri on terveydenhuollon moniosaaja, jonka puoleen voi kääntyä lähes minkä tahansa terveysongelman tai -huolen kanssa. Yleislääkärin koulutus ja kokemus mahdollistavat syvällisen ymmärryksen ihmisen terveydestä kokonaisuutena.

Yleislääkärin tehtävänä on tunnistaa ja hoitaa monenlaisia sairauksia sekä ohjata potilaat tarvittaessa erikoistutkimuksiin tai -hoitoihin. Yleislääkärit hoitavat esimerkiksi kaikkia kansantauteja, kuten diabetesta, verenpainetautia, sydän- ja verisuonisairauksia, tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia sekä lieviä mielenterveyshäiriöitä.

Lisäksi yleislääkäri voi neuvoa sinua terveyteen ja elämäntapoihin liittyvissä kysymyksissä.

Milloin yleislääkärille?

Mikäli sinulle ilmaantuu epämääräisiä oireita, etkä tiedä kenen puoleen kääntyisit, kannattaa aloittaa yleislääkärikäynnistä. Yleislääkäri suorittaa oireiden mukaiset perustutkimukset ja ohjaa sinut tarvittaessa erikoislääkärin vastaanotolle. Yleislääkärit toimivat myös työterveyshuollon tukena sairaustapauksissa.

Voit varata ajan yleislääkärille esimerkiksi seuraavissa asioissa:

 • Epämääräiset oireet
 • Akuutit infektiot (mm. hengitystieinfektiot, kuten flunssa)
 • Erilaiset tuki- ja liikuntaelinten ongelmat
 • Ihottumat
 • Pientoimenpiteet (mm. luomenpoistot)
 • Pitkäaikaissairauksien seuranta ja hoito (mm. astma, diabetes, verenpainetauti)
 • Todistukset ja lausunnot (mm. ajokorttitodistus, mopokorttitodistus, sairaslomatodistus)
 • Reseptin uusinta
 • Rokotukset
 • Terveystarkastus

Yleislääkärin vastaanotolle valmistautuminen

Jotta yleislääkäri voi ymmärtää terveydentilaasi paremmin ja tarjota juuri sinulle sopivaa hoitoa, kannattaa vastaanotolle ottaa mukaan tutkimustulokset ja sairauskertomukset mahdollisista aiemmista käynneistä muissa hoitopaikoissa. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa lista käytössä olevista lääkkeistä vahvuuksineen ja annostuksineen.

On myös tärkeää varmistaa, että lääkärillä on pääsy Kanta-palvelun terveystietoihisi, mikäli tarvetta ilmenee. Huomaathan, että lääkäri ei näe tietojasi, ellet ole myöntänyt hänelle tähän lupaa.

Mitä yleislääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Yleislääkärin vastaanotto etenee tyypillisesti seuraavasti:

1. Alkukartoitus: Käynnin alussa yleislääkäri kysyy oireistasi, niiden alkamisesta sekä siitä, missä tilanteessa oireet vaivaavat eniten. Tarvittaessa yleislääkäri käy läpi aiemman sairaushistoriasi.

2. Oireiden mukaiset perustutkimukset: Tutkimuksiin voi sisältyä esimerkiksi verenpaineen mittaus, sydämen ja keuhkojen kuuntelu, kurkun tarkastus tai ihon tutkiminen.

3. Tarvittavat laboratorio- ja kuvantamistutkimukset: Tutkimukset auttavat yleislääkäriä tarvittaessa tarkentamaan diagnoosia ja valitsemaan oikean hoidon.

4. Ohjaus erikoislääkärille: Tarpeen vaatiessa yleislääkäri kirjoittaa myös lähetteen erikoislääkärille jatkotutkimuksia tai -hoitoja varten.

Kuinka kauan yleislääkärillä käyntiin kannattaa varata aikaa?

Yleislääkärin vastaanottoaika on yleensä 15–20 minuuttia, mutta jos käsiteltäviä asioita on useampia, on suositeltavaa varata pidempi aika.

Mitä eroa on yleislääkärillä ja yleislääketieteen erikoislääkärillä?

Yleislääketieteen erikoislääkärillä on laajempi koulutus ja monipuolisempi kokemus kuin yleislääkärillä. Joissain tapauksissa vain yleislääketieteen erikoislääkäri voi tehdä lähetteen magneettikuvantamiseen.

Edellä mainituista syistä yleislääketieteen erikoislääkärin palkkio on korkeampi.

Yleislääkärin etävastaanotto

Yleislääkärin etävastaanotto tarjoaa mahdollisuuden saada lääkärin apua ja neuvontaa ilman, että tarvitsee fyysisesti vierailla lääkäriasemalla. Etävastaanotto soveltuu erityisen hyvin tilanteisiin, joissa oireet ovat selkeitä ja tunnistettavia, eikä fyysistä tutkimusta tarvita diagnoosin tekemiseksi tai hoidon aloittamiseksi.

Yleislääkärin etävastaanotolla voidaan hoitaa puhelimitse muun muassa seuraavia asioita:

 • flunssaoireet,
 • virtsatietulehdus,
 • migreeni,
 • vatsaoireet,
 • allergiat,
 • verenpaine,
 • terveysneuvonta,
 • matkailijan terveysneuvonta,
 • todistus sairastetusta koronasta (jos olet matkustamassa maahan, jossa sellaista vaaditaan),
 • lähete laboratorio- tai kuvantamistutkimuksiin,
 • reseptin uusinta (poikkeuksena keskushermostoon vaikuttavat PKV-lääkkeet sekä lääkkeiden annostusten hienosäätö) sekä
 • sairaslomatodistukset lyhyistä sairaspoissaoloista (varmistathan hyväksyykö työnantajasi etälääkärin sairaslomatodistuksen). Huomioithan, että etävastaanotolla ei pääsääntöisesti voida jatkaa sairaslomia.

Joillain asiantuntijoilla etävastaanotto on videovastaanotto. Videovastaanoton käyttöön tarvitset internetyhteyden sekä laitteen, jossa on kamera ja mikrofoni, kuten älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen.

Löydä lähin yleislääkäri

Ajanvaraus Aavaan

Aavan yleislääkärit vastaanottavat kaikissa toimipisteissämme. Varaa 15–20 minuutin vastaanottoaika. Mikäli käsiteltäviä asioita on useampia, kannattaa varata pidempi vastaanottoaika. Varaa aikasi nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838. Etävastaanottoaika varataan aina netistä. Valitse toimipisteeksi etävastaanotto ja erikoisalaksi yleislääketiede.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää