Yleislääkärin vastaanotto

FacebookTwitterLinkedIn

Yleislääkäri auttaa lähes kaikissa terveysongelmissa. Tarpeen vaatiessa hän ohjaa sinut jatkotutkimuksiin erikoislääkärille. Aavassa pääset yleislääkärin vastaanotolle kaikissa toimipisteissämme helposti ja nopeasti. Yleislääkäri palvelee myös etänä.

Milloin yleislääkärille?

Mikäli sinulle ilmaantuu epämääräisiä oireita, etkä tiedä kenen puoleen kääntyisit, kannattaa aloittaa yleislääkärikäynnistä.

Yleislääkäri suorittaa oireiden mukaiset perustutkimukset ja ohjaa sinut tarvittaessa erikoislääkärin vastaanotolle.

Yleislääkärit hoitavat myös kaikkia kansantauteja, kuten diabetesta, verenpainetautia, sydän- ja verisuonisairauksia sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia.

Heiltä saat apua myös mielenterveyshäiriöissä, esimerkiksi lievässä masennuksessa tai ahdistuneisuudessa.

Lisäksi yleislääkärit toimivat työterveyshuollon tukena sairaustapauksissa.

Yleisimpiä syitä yleislääkärin vastaanotolle hakeutumisen ovat:

  • epämääräisten oireiden diagnostisointi
  • akuutit infektiot (esimerkiksi hengitystieinfektiot, kuten flunssa)
  • erilaiset tuki- ja liikuntaelinten ongelmat
  • ihottumat
  • pientoimenpiteet (esimerkiksi luomenpoistot)
  • pitkäaikaissairauksien seuranta ja hoito (esimerkiksi astma, diabetes, verenpainetauti)
  • todistukset ja lausunnot (esimerkiksi ajokorttitodistus, mopokorttitodistus)

Yleislääkärin vastaanotolle valmistautuminen

Ota mukaasi laboratorio- ja röntgentutkimustulokset sekä sairauskertomukset, jos olet ollut hoidossa tai seurannassa muissa lääkärikeskuksissa tai sairaaloissa.

Ota mukaasi myös lista käytössäsi olevista lääkkeistä vahvuuksineen ja annostuksineen.

Huolehdithan myös kotona etukäteen, että lääkärillä on lupa tutkia Kanta-palveluun tallennettuja terveystietojasi, mikäli siihen on tarvetta. Lääkäri ei näe tietojasi, ellet ole myöntänyt hänelle lupaa siihen.

Mitä yleislääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Ihan ensimmäiseksi yleislääkäri kyselee oireistasi, esimerkiksi milloin ne alkoivat ja missä tilanteessa ne vaivaavat eniten. Mahdollisesti myös aiempi sairaushistoriasi käydään läpi.

Lääkäri tekee oireittesi mukaiset perustutkimukset. Tarvittaessa hän ohjaa sinut laboratorio- tai kuvantamistutkimuksiin.

Mitä eroa on yleislääkärillä ja yleislääketieteen erikoislääkärillä?

Yleislääketieteen erikoislääkärillä on laajempi koulutus ja monipuolisempi kokemus kuin yleislääkärillä.

Yleislääketieteen erikoislääkärillä on myös oikeus tehdä lähete magneettikuvantamiseen, toisin kuin yleislääkäreillä.

Näistä syistä yleislääketieteen erikoislääkärin palkkio on korkeampi, mutta Kela-korvauskin on suurempi.

Yleislääkäri palvelee myös etänä

Yleislääkärin etävastaanotolla voidaan hoitaa puhelimitse muun muassa flunssaoireita, virtsatietulehduksia, migreeniä, vatsaoireita, allergioita ja verenpainetta. Joillain asiantuntijoilla etävastaanotto on videovastaanotto.

Tarvittaessa sinulle voidaan kirjoittaa lähete laboratorio- tai kuvantamistutkimuksiin.

Etävastaanotto soveltuu hyvin matkailijan terveysneuvontaan. Etävastaanotolla voidaan myös kirjoittaa todistuksia sairastetusta koronasta, jos olet matkustamassa maahan, jossa sellaista vaaditaan.

Lisäksi voit uusia reseptit, poikkeuksena keskushermostoon vaikuttavat PKV-lääkkeet sekä hienosäätää lääkkeiden annostuksia, jos siihen on tarvetta.

Niin ikään lyhyehköjen sairauslomien kirjoittaminen on mahdollista. Varmista kuitenkin työnantajaltasi, hyväksytäänkö etälääkärin sairauslomatodistus.

Huomioithan, että etävastaanotolla ei pääsääntöisesti voida jatkaa sairauslomia.

Varaa aika

Aavan yleislääkärit vastaanottavat kaikissa toimipisteissämme. Varaa 15–20 minuutin vastaanottoaika. Mikäli käsiteltäviä asioita on useampia, kannattaa varata pidempi vastaanottoaika.

Varaa aikasi nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838. Etävastaanottoaika varataan aina netistä. Valitse toimipisteeksi etävastaanotto ja erikoisalaksi yleislääketiede.

Artikkelit ja tiedotteet
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää
poskiontelotulehdus/

Poskiontelotulehdus? – Punktiota ei tarvitse pelätä

Poskiontelopunktio kuulostaa pahalta? Huoli pois! Punktio on paljon mainettaan helpompi toimenpide – ja usein sitä ei edes tarvita. Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi kertoo, miten poskiontelotulehdus hoidetaan nykyään ja miten pallolaajennus liittyy asiaan.
Lue lisää