Yleislääkärin vastaanotto

Yleislääkäri auttaa lähes kaikissa terveysongelmissa. Tarpeen vaatiessa hän ohjaa sinut jatkotutkimuksiin erikoislääkärille. Aavassa pääset yleislääkärin vastaanotolle kaikissa toimipisteissämme helposti ja nopeasti. Yleislääkäri palvelee myös etänä.

Milloin yleislääkärille?

Mikäli sinulle ilmaantuu epämääräisiä oireita, etkä tiedä kenen puoleen kääntyisit, kannattaa aloittaa yleislääkärikäynnistä.

Yleislääkäri suorittaa oireiden mukaiset perustutkimukset ja ohjaa sinut tarvittaessa erikoislääkärin vastaanotolle.

Yleislääkärit hoitavat myös kaikkia kansantauteja, kuten diabetesta, verenpainetautia, sydän- ja verisuonisairauksia sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia.

Heiltä saat apua myös mielenterveyshäiriöissä, esimerkiksi lievässä masennuksessa tai ahdistuneisuudessa.

Lisäksi yleislääkärit toimivat työterveyshuollon tukena sairaustapauksissa.

Yleisimpiä syitä yleislääkärin vastaanotolle hakeutumisen ovat:

  • epämääräisten oireiden diagnostisointi
  • akuutit infektiot (esimerkiksi hengitystieinfektiot, kuten flunssa)
  • erilaiset tuki- ja liikuntaelinten ongelmat
  • ihottumat
  • pientoimenpiteet (esimerkiksi luomenpoistot)
  • pitkäaikaissairauksien seuranta ja hoito (esimerkiksi astma, diabetes, verenpainetauti)
  • todistukset ja lausunnot (esimerkiksi ajokorttitodistus, mopokorttitodistus)

Yleislääkärin vastaanotolle valmistautuminen

Ota mukaasi laboratorio- ja röntgentutkimustulokset sekä sairauskertomukset, jos olet ollut hoidossa tai seurannassa muissa lääkärikeskuksissa tai sairaaloissa.

Ota mukaasi myös lista käytössäsi olevista lääkkeistä vahvuuksineen ja annostuksineen.

Huolehdithan myös kotona etukäteen, että lääkärillä on lupa tutkia Kanta-palveluun tallennettuja terveystietojasi, mikäli siihen on tarvetta. Lääkäri ei näe tietojasi, ellet ole myöntänyt hänelle lupaa siihen.

Mitä yleislääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Ihan ensimmäiseksi yleislääkäri kyselee oireistasi, esimerkiksi milloin ne alkoivat ja missä tilanteessa ne vaivaavat eniten. Mahdollisesti myös aiempi sairaushistoriasi käydään läpi.

Lääkäri tekee oireittesi mukaiset perustutkimukset. Tarvittaessa hän ohjaa sinut laboratorio- tai kuvantamistutkimuksiin.

Mitä eroa on yleislääkärillä ja yleislääketieteen erikoislääkärillä?

Yleislääketieteen erikoislääkärillä on laajempi koulutus ja monipuolisempi kokemus kuin yleislääkärillä.

Yleislääketieteen erikoislääkärillä on myös oikeus tehdä lähete magneettikuvantamiseen, toisin kuin yleislääkäreillä.

Näistä syistä yleislääketieteen erikoislääkärin palkkio on korkeampi, mutta Kela-korvauskin on suurempi.

Yleislääkäri palvelee myös etänä

Yleislääkärin etävastaanotolla voidaan hoitaa puhelimitse muun muassa flunssaoireita, virtsatietulehduksia, migreeniä, vatsaoireita, allergioita ja verenpainetta. Joillain asiantuntijoilla etävastaanotto on videovastaanotto.

Tarvittaessa sinulle voidaan kirjoittaa lähete laboratorio- tai kuvantamistutkimuksiin.

Etävastaanotto soveltuu hyvin matkailijan terveysneuvontaan. Etävastaanotolla voidaan myös kirjoittaa todistuksia sairastetusta koronasta, jos olet matkustamassa maahan, jossa sellaista vaaditaan.

Lisäksi voit uusia reseptit, poikkeuksena keskushermostoon vaikuttavat PKV-lääkkeet sekä hienosäätää lääkkeiden annostuksia, jos siihen on tarvetta.

Niin ikään lyhyehköjen sairauslomien kirjoittaminen on mahdollista. Varmista kuitenkin työnantajaltasi, hyväksytäänkö etälääkärin sairauslomatodistus.

Huomioithan, että etävastaanotolla ei pääsääntöisesti voida jatkaa sairauslomia.

Varaa aika

Aavan yleislääkärit vastaanottavat kaikissa toimipisteissämme. Varaa 15–20 minuutin vastaanottoaika. Mikäli käsiteltäviä asioita on useampia, kannattaa varata pidempi vastaanottoaika.

Varaa aikasi nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838. Etävastaanottoaika varataan aina netistä. Valitse toimipisteeksi etävastaanotto ja erikoisalaksi yleislääketiede.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää