Diabetes – oireet, hoito ja testi

Diabetestä sairastaa yli 500 000 suomalaista. Heistä suurin osa sairastaa tyypin 2 diabetestä ja toiseksi eniten tyypin 1 diabetestä. Diabetes on nopeimmin yleistyvä sairaus ympäri maailman ja sairastumisikä laskee koko ajan. Diabetestä voidaan kuitenkin hoitaa, ja molempien diabetestyyppien kanssa voit elää hyvää elämää. Jos epäilet diabetestä, varaa aika sisätautilääkärillemme. Voit myös tulla juttelemaan diabeteksen ehkäisystä lääkärin kanssa.

Tyypin 1 vai 2 diabetes? 

Diabetes on aineenvaihdunnan häiriöistä johtuva sairaus, jossa ihmisen veren sokeripitoisuus on kohonnut. Tämä johtuu siitä, että elimistö ei insuliinin puutteen tai tehottomuuden vuoksi pysty käyttämään ravinnosta saatavaa sokeria polttoaineekseen. 

Diabeteksesta puhuttaessa on aina syytä tarkentaa, onko kyseessä tyypin 1 vai 2 diabetes.  

Tyypin 1 diabetes puhkeaa usein lapsena ja nuorena eikä siitä voi parantua. Tällä hetkellä ei myöskään tiedetä, miten sitä voisi ehkäistä. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan aina insuliinilla, koska sairastuneen keho ei tuota sitä itse. Hyvässä hoitotasapainossa tyypin 1 diabetes pysyy kuitenkin hyvin hallinnassa ja sen aiheuttamat vauriot etenevät maltillisesti.

Tyypin 2 diabetes alkaa tavallisimmin aikuisiällä. Riskitekijöitä ovat ylipaino, keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine ja/tai veren rasva-arvo. Kun edellä mainitut kriteerit täyttyvät, puhutaan yleensä metabolisesta oireyhtymästä eli MBO:sta. Muita tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä ovat muun muassa perimätekijät, korkea ikä ja vähäinen liikunta. Tyypin 2 diabetestä voidaan hoidaan niin elintavoilla kuin lääkitykselläkin. 

Diabeteksen oireet 

Riippumatta diabeteksen tyypistä, korkean verensokerin aiheuttamat oireet ovat yleensä samantapaisia. Tyypillisimmät diabeteksen oireet ovat:

  • tahaton laihtuminen
  • selittämätön väsymys
  • kova, tyydyttämätön jano
  • lisääntynyt virtsaamisen tarve ja elimistön kuivuminen

Tämän lisäksi tyypin 2 diabeteksen oireita voivat olla muun muassa:

  • aterian jälkeinen väsymys
  • ärtyneisyys
  • alakulo
  • herkkyys erilaisille tulehduksille
  • jalkojen särky

Tyypin 1 diabetes alkaa oireilla asteittain muutamissa päivissä ja viikoissa. Hoitoa tarvitaan yleensä nopeasti. Jos diabetestä ei todeta ajoissa ja hoitoa aloiteta, insuliinin puutos kehossa voi johtaa happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin. Sen oireina on pahoinvointi, oksentelu ja vatsakipu. Myrkytyksen edetessä yleisvointi heikkenee ja potilas muuttuu puuskuttavaksi. Happomyrkytys on hengenvaarallinen ja se vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Tyypin 2 diabetes alkaa yleensä asteittain ja salakavalasti. Sairaus voi kehittyä useita vuosia ilman selviä oireita. Usein tyypin 2 diabetes todetaankin, kun tehdään verikokeita muista syistä. 

Mitä tehdä, jos epäilet diabetestä?

Jos mietit, kuulutko diabeteksen riskiryhmään, voit ensimmäiseksi tehdä riskitestin Diabetesliiton sivuilta. Voit myös varata ajan lääkärille diagnoosin varmistamista ja mahdollista hoidon aloitusta varten.

Kun sinulla on todettu diabetes, diabeteshoitaja ohjaa sinua yksilöllisesti tarpeidesi mukaan. 

Diabeteshoitaja auttaa sinua muun muassa seuraavissa asioissa: 

  • ruokavalio- ja liikuntaohjaus 
  • verensokerin omaseuranta ja samalla harkinta Libre-sokerimittaussensorin tarpeesta 
  • lääkehoidon ohjaus ja tarvittaessa insuliinin tai muiden pistettävien diabeteslääkkeiden käytön opastus 

Diabeteshoitaja tai lääkärisi tekee sinulle yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen hoitosuunnitelman. Jatkohoitokäynnit sovitaan tarpeen mukaan.

Diabeteksen hoito Aavassa 

Lääkärikeskus Aava tarjoaa kokonaisvaltaista diabeteksen hoitoa kaikille diabetespotilaille. Meillä työskentelee kokeneita erikoislääkäreitä, jotka hoitavat myös mahdollisia diabeteksen liitännäissairauksia. 

Aavassa diabeteksen hoitoon on tarjolla seuraavat palvelut:

  • diabetologin vastaanotto tai etävastaanotto
  • diabeteshoitajan vastaanotto
  • FreeStyle Libre -sokerimittaus
  • ravitsemusterapeutin vastaanotto
  • jalkaterapeutin konsultaatiot
  • silmänpohjan kuvaus 
  • psykologin vastaanotto
  • diabeteksen liitännäissairauksien hoito (kardiologi, nefrologi, neurologi, silmälääkäri sekä verisuonikirurgi) 
  • metabolisen oireyhtymän kokonaisvaltainen hoito (lihavuus, verenpaine, kolesteroli, diabetes, kihti, uniapnea) 
  • diabeetikon autolla ajamiseen liittyvät terveysasiat ja ammatinvalintaan liittyvät kysymykset (diabetologin vastaanotto)

Ajanvaraus

Varaa aika nettiajanvarauksesta diabeteksen hoitoon pätevöityneelle lääkärille tai diabeteshoitajalle tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää
Aava-Virta-valmennukset/ On tyhmää olla kiireinen ja ylikuormittunut johtaja
Hyvinvointivalmentaja Petteri Kilpinen listaa, mitkä ovat johtajan ja esihenkilön hyvinvoinnin kompastuskivet ja karikot.
Lue lisää