Kurkunpääntulehdus aikuisella – 7 kysymystä lääkärille

Kurkunpääntulehdus
Kurkunpääntulehdus eli laryngiitti ilmaantuu aikuisella usein yhtä aikaa flunssan kanssa. Se saa äänen käheytymään ja joskus jopa katoamaan. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen vastaa tavallisimpiin tautia koskeviin kysymyksiin.
FacebookTwitterLinkedIn


1. Millainen sairaus kurkunpääntulehdus (laryngiitti) on?

Kurkunpääntulehduksen aiheuttaja on usein tavallinen hengitystievirus. Yleensä kyseessä on yleisinfektio, johon liittyy myös muun muassa nuhaa. Lapsilla kurkunpääntulehdus voi joskus olla oma itsenäinen sairautensa, mutta aikuisilla se on tavallisesti vain yksi flunssan oire.

2. Tarttuuko kurkunpääntulehdus ihmisestä toiseen?

Kurkunpääntulehdus tarttuu pisaratartuntana. Se tarkoittaa, että tartunta tapahtuu virusta kantavan henkilön ilmaan yskimien tai aivastamien pisaroiden välityksellä. Kurkunpääntulehdus siis tarttuu flunssien tapaan aika herkästi ihmisestä toiseen.

3. Mitkä ovat kurkunpääntulehduksen oireet aikuisella?

Kurkunpääntulehdus aiheuttaa äänihuulten turpoamista ja siitä johtuvaa äänen käheytymistä. Muita oireita ovat

  • kuiva yskä, joka voi olla ”haukkuvaa”
  • kurkkukipu
  • nuha
  • kuume

Kaikkia näitä oireita ei kuitenkaan välttämättä ole.

Jos hengitys vaikeutuu, on syytä hakeutua päivystykseen. Aikuisella kurkunpääntulehduksesta johtuvat hengitysvaikeudet ovat hyvin harvinaisia.

 4. Mikä on kurkunpääntulehduksen kesto?

Tavallisesti kurkunpääntulehduksen kesto on noin viikon. Töihin voi palata, kun vointi sallii ja ääni kulkee normaalisti.

Mikäli äänen käheys kestää 2-4 viikkoa, syy on selvitettävä lääkärissä. Vastaanotolla muun muassa tutkitaan kurkku, kuunnellaan keuhkot ja arvioidaan poskionteloiden tilanne. Tarvittaessa äänihuulet tarkistetaan peilitutkimuksella.


Äänen pitkittyneen käheyden taustalla voi olla monia hyvin erilaisia syitä. Joskus se johtuu tupakoinnista, jolloin tupakoinnin lopetus on ainut tapa hoitaa ongelmaa. Joskus syy voi olla refluksitauti, joka nostattaa nieluun hapanta nestettä. Silloin diagnoosi varmistetaan gastroskopialla eli mahalaukun tähystyksellä. Pahimmillaan käheyden aiheuttaja on kurkunpäänsyöpä. Sen tärkein riskitekijä on tupakointi.

5. Miten kurkunpääntulehdusta hoidetaan?

Kurkunpääntulehduksen hoito voi olla sen hieman haastavaa, koska olennaisinta on äänen säästäminen. Toisin sanoen puhumista tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan. Muuten ääni käheytyy entisestään tai voi jopa kadota toviksi täysin. Kannattaa huomioida, että myös kuiskaaminen ärsyttää äänihuulia. Siksi sitäkin tulisi välttää. Äänen säästäminen voi puhetyöläisillä, kuten opettajilla, edellyttää usean päivän sairauslomaa.

Höyryhengitys kosteuttaa ja hoitaa äänihuulten limakalvoja ja voi jouduttaa paranemista. Pelkästään kuuman juoman juominen tuo hengitykseen höyryä, joten se saattaa riittää. Yskään tepsii tutkitusti hunaja, jota voi lisätä kuumaan veteen tai teehen.

6. Miksi käheyden hoito on tärkeää?

Käheyden hyvä hoito on tärkeää, koska se voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa äänihuulivaurioita. Riskissä ovat etenkin puhetyöläiset.

Jos puhetyöläisen käheyteen ei puututa riittävän ajoissa, äänihuuleen voi kasvaa hyvänlaatuinen muutos. Se estää äänihuulten kunnollisen sulkeutumisen ja ylläpitää siten käheyttä. Tällainen muutos joudutaan usein poistamaan leikkauksella.

7. Miten kurkunpääntulehdukselta voi suojautua?

Kurkunpääntulehduksen ehkäisyssä avainsana on hyvä käsihygienia. Sen ansiosta korona-aikana muiden hengitystieinfektioiden määrä väheni. Pisaratartuntaa voi ehkäistä myös yskimällä ja aivastelemalla hihaan tai nenäliinaan.

Pitkällistä kurkunpään ärsytystä ja siitä aiheutuvaa käheyttä voi estää välttämällä tupakointia sekä pyrkimällä äänihuulia säästävään äänenkäyttöön.


Asiantuntijana Aavan yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen.