Gastroskopia eli mahalaukun tähystys

Gastroskopia eli mahalaukun tähystys on ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystystoimenpide. Sitä käytetään erilaisten ylävatsaoireiden syyn selvittämiseksi. Lisäksi sillä voidaan seurata tiettyjen sairauksien paranemista. Tutkimus saattaa jännittää, mutta se pyritään tekemään kivuttomasti. Tarvittaessa voidaan antaa rauhoittavaa lääkitystä.

Milloin mahalaukun tähystys on syytä tehdä?

Gastroskopia tehdään taipuisalla tähystimellä, jonka avulla lääkäri pääsee tutkimaan yläruoansulatuskanavaa. 

Mahalaukun tähystys voi olla tarpeen, jos ilmenee

  • toistuvaa oksentelua tai pahoinvointia
  • nielemisvaikeutta tai -kipua
  • veristä oksentelua
  • laihtumista
  • anemiaa
  • runsasta tulehduskipulääkkeiden käyttöä
  • epäselvää rintakipua
  • jatkuvaa tai toistuvaa närästystä
  • epäily keliakiasta

Gastroskopiaa käytetään kontrollitutkimuksena keliakian, mahahaavan ja vaikean ruokatorvitulehduksen paranemisen varmistamisessa sekä tiettyjen yläruoansulatuskanavan sairauksien seuraamisessa. Jos helikobakteerin häätöhoito on toistuvasti epäonnistunut, voidaan gastroskopian yhteydessä ottaa näytteet helikobakteeriviljelyä varten. Helikobakteeri-infektio aiheuttaa mahatulehduksen, joka voi johtaa pohjukaissuoli- tai mahahaavan kehittymiseen. Se lisää myös mahasyövän riskiä.

Mahalaukun tähystykseen valmistautuminen

Käyntiin varataan aikaa noin 30 minuuttia, mutta itse tähystys kestää noin 10 minuuttia. Tutkimus pyritään aina tekemään kivuttomasti. Sen aikana voit tarvittaessa saada rauhoittavaa lääkitystä suonensisäisesti. Silloin autolla ajo on kielletty ja saattajan mukanaolo on suotavaa.

Tarkemmat potilasohjeet löytyvät täältä. Saat tutkimukseen tullessasi tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai hoitajalta.

Mahalaukun tähystyksen kulku

Gastroskopiassa taipuisa tähystin viedään nielun kautta ruokatorveen, josta edetään mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen. Yleensä tutkimukseen liittyy koepalojen otto, jolloin koepalat tutkitaan laboratoriossa. Mahalaukun pinnalla ei ole tuntoaistia, joten koepalojen otto on kivutonta.

Tähystyksen aikana mahalaukkuun puhalletaan ilmaa tähystimen kautta. Se voi tuntua turvotuksen tunteena. Tutkimuksen päätteeksi valtaosa ilmasta saadaan imettyä pois.

Mahalaukun tähystys ei tyypillisesti ole lainkaan kivulias, mutta nieluärsytyksen aiheuttaman yökkäilyn vuoksi se voi tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa annettava suonensisäinen lääkitys auttaa tähän. Tutkimus voidaan tehdä myös nukutuksessa.

Mahalaukun tähystyksen jälkeen

Noin 30 minuuttia tutkimuksen jälkeen voit juoda ja syödä normaalisti. Nielu saattaa tuntua aluksi aralta ja kipeältä, mutta tunne on ohimenevä. Myös ylävatsa voi olla hieman kipeä ja sieltä saattaa nousta ilmaa. Röyhtäily on normaalia. Se johtuu siitä, että mahalaukkua on laajennettu tutkimuksessa ilmalla. Jos olet saanut suonensisäistä lääkitystä, autolla ajaminen on kielletty.

Mahdollisten näytteiden tutkimustulokset valmistuvat noin kahden viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Aava Kamppi
puh. 010 380 3838

Aava Järvenpää
puh. 010 380 3838

Aava Turku Hansa
puh. 010 380 3850

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää