Keliakian tutkiminen ja hoito

Jos epäilet sairastavasi keliakiaa, hakeudu gastroenterologin vastaanotolle. Keliakia voidaan usein todeta pelkän verinäytteen pohjalta. Toistaiseksi ainut tunnettu hoito on gluteeniton ruokavalio, mutta parhaillaan keliakiaan kehitetään täsmälääkettä. Lääkärikeskus Aava on mukana tässä kansainvälisessä lääketutkimuksessa. Jos sairastat keliakiaa ja olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ota yhteyttä Aava Kamppi GastroLääkäreihin.

Mikä keliakia on ja mistä se johtuu?

Keliakia on ohutsuolen tulehduksellinen sairaus, joka johtaa ohutsuolen suolinukan surkastumaan ja sitä kautta ravintoaineiden imeytymishäiriöön. Keliakian aiheuttaa vehnässä, ohrassa ja rukiissa oleva gluteeni-proteiini. 

Keliakiaa esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä. Tavallisimmin vehnän tai ruisleivän aiheuttamille vatsavaivoille löytyy kuitenkin muu syy kuin keliakia. Keliakiaan liittyy perinnöllinen alttius. Noin joka kolmas suomalainen kantaa keliakialle altistavaa geeniä. Kaikki eivät kuitenkaan sairastu keliakiaan.

Miten keliakia oirehtii?

Keliakia on yllättävän usein täysin oireetonkin, mutta tyypillisesti siihen liittyy suolisto-oireita, kuten

  • Vatsakipua, mutta harvoin voimakasta
  • Turvotusta
  • Pitkäaikaista ripulia ja löysiä ulosteita 
  • Ilmavaivoja
  • Ummetusta
  • Suolen toiminnan vaihtelua

Suolisto-oireiden lisäksi keliakia aiheuttaa lukuisia muita vaivoja, muun muassa anemiaa, tahatonta laihtumista, luuston haurastumista ja hedelmättömyyttä.

Osalla on myös iho-oireita, jolloin puhutaan ihokeliakiasta. Ihokeliakiassa polvissa, kyynärpäissä ja pakaroissa esiintyy kovasti kutisevia rakkuloita. Ihokeliakia on yleisempi miehillä, mutta valtaosa keliakiaa sairastavista on naisia. 

Missä tilanteessa kannattaa mennä lääkäriin?

Jos sinulla esiintyy edellä mainittuja oireita pitkäaikaisesti tai toistuvasti, varaa aika yleislääkärille tai gastroenterologille eli maha-suolikanavan sairauksien hoitoon perehtyneelle erikoislääkärille.  Oireiden syy pitää selvittää, jotta niitä voidaan hoitaa.

Miten keliakia todetaan?

Nykyisin keliakia todetaan verikokeilla, joihin kuuluvat vasta-aine- ja geenitestit. Tarvittaessa diagnoosi voidaan varmistaa mahantähystyksellä ei gastroskopialla, jossa otetaan ohutsuolesta näytepalat. Ihokeliakia varmistetaan terveeltä iholta otetulla koepalalla.

Mitä pitää huomioida vastaanotolle tullessa?

Jos olet ollut omatoimisesti ennen vastaanotolle tuloa gluteenittomalla ruokavaliolla kuukauden tai pidempään, keliakiatestin tulos on epävarma. Jos haluat varmistaa keliakiadiagnoosin, sinun pitää altistaa itsesi gluteenille eli syödä gluteenipitoista ruokaa muutama kuukausi. Sen jälkeen testi otetaan uudestaan.

Gluteenittoman ruokavalion kokeilu ei siis auta keliakian diagnosoimisessa, vaan päinvastoin. Gluteeniton ruokavalio voi rauhoittaa vatsaoireita, mutta niiden syy voi olla muu kuin keliakia, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä.

Miten keliakiaa hoidetaan?

Tällä hetkellä keliakian ainoa tunnettu hoito on gluteeniton ruokavalio, jota potilaan on noudatettava loppuikänsä. Vehnää, ruista ja ohraa sisältävät ruuat korvataan gluteenittomilla ruuilla. Ravitsemusterapeutti auttaa sopivan ruokavalion suunnittelussa. Suomen Gastroenterologiayhdistys ja Keliakialiitto suosittavat uudelle keliakiapotilaalle aina ravitsemusterapeutin tapaamista.

Tavallisesti vatsaoireet katoavat vähitellen muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Iho-oireisiin tarvitaan lisäksi lääkehoitoa.

Lääkärikeskus Aava on mukana kansainvälisessä keliakialääketutkimuksessa, jossa kehitetään ainutlaatuista täsmälääkettä keliakiaan. Jos sairastat keliakiaa ja olet mahdollisesti kiinnostunut osallistumaan keliakialääketutkimukseen, ota yhteyttä Aava Kampin GastroLääkäreihin.

Aava Kamppi
Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312

Vaatiiko keliakian hoito seurantaa?

Puolen vuoden päästä gluteenittomalle ruokavaliolle siirtymisen jälkeen kontrolloidaan verikokeiden ja vasta-aineiden normalisoituminen. Keliakiaa hoidettaessa tarkka diagnoosi ja ruokavaliotuntemus ovat olennaisia, mutta säännöllistä kontrollointia tarvitaan vain harvoin.

Varaa aika

Varaa aika gastroenterologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Keliakian ruokavalioasioissa varaa aika ravitsemusterapeutin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
keliakiatutkimus

Haemme tutkittavia keliakialääkeainetutkimukseen

Saatat soveltua tutkimukseen, jos olet keliakiaa sairastava henkilö ja sinulla on suolisto-oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta. Lääkärikeskus Aavassa tutkimusta tehdään Aava Helsinki Kampissa.
Lue lisää
melatoniini

Melatoniini – lempeä apu nukahtamiseen

Uni ei ota tullakseen tai se katkeaa kesken yön. Auttaisiko melatoniini? Mutta mikä on oikea annostus ja mihin aikaan valmiste pitää ottaa? Uni Aavan unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa yhdeksään yleiseen kysymykseen melatoniinista.
Lue lisää
Aava:

Aava Kuopio muuttaa uusiin toimitiloihin Kuopion satamaan

Kuopion Aava palvelee uusissa toimitiloissa 9.1.2023 alkaen. Uusi toimipiste sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion Sataman Lääkäritalossa osoitteessa Koljonniemenkatu 2 (4. kerros).
Lue lisää