Potilasohje – gastroskopia eli mahalaukun tähystys

Tähystykseen valmistautuminen

  • Ennen tähystystä tulee olla vähintään 6 tuntia syömättä ja 2 tuntia juomatta.
  • Tutkimusta edeltävänä iltana ja tutkimuspäivän aamuna tulee välttää raakojen kasvisten syöntiä.
  • Jos teille varattu tähystysaika on iltapäivällä tai illalla, ja haluatte syödä lounaan 6 tuntia ennen tutkimusta, tulee sen olla helposti sulavaa sosekeittoruokaa.
  • Jos tähystysaika on aamulla/aamupäivällä tulee olla ravinnotta kello 24 jälkeen.
  • Tarpeelliset lääkkeet, esim. sydän-, verenpainelääkkeet, voi ottaa normaalisti tutkimuspäivän aamuna pienen vesimäärän kanssa, kuitenkin viimeistään 2 tuntia ennen tutkimusta. Sokeritautilääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden käytöstä on sovittava erikseen oman lääkärin kanssa.
  • Tähystyksen alussa voidaan tarvittaessa antaa rauhoittavaa lääkitystä suonensisäisesti. Autolla ajo on tällöin kielletty ja saattajan mukanaolo on suotavaa.

Tähystyksen kulku

  • Mahalaukku tutkitaan ohuella, taipuisalla tähystimellä, joka viedään mahalaukkuun suun kautta ja edelleen ohutsuolen alkuun. Tähystyksen yhteydessä otetaan yleensä näytteitä, joiden ottaminen ei aiheuta kipua.

Tähystyksen jälkeen

  • Noin 30 minuuttia tutkimuksen jälkeen voi juoda ja syödä normaalisti.
  • Mahdollisten näytteiden tutkimustulokset valmistuvat n. 2 viikon kuluessa.

Lisätietoja

  • Aava Kamppi GastroLääkärit puh. 010 380 5312 ma-pe klo 9-15
  • Aava Järvenpää puh. 010 380 3838
  • Aava Turku Hansa puh. 010 380 3850 ma-to klo 8-20, pe klo 8-16
  • Aavan asiakaspalvelu 010 380 3838