Ajokorttivastaanotto

Ajo-oikeutta hakiessa tai uudistettaessa tulee hakemuksen liitteenä olla lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto riippuen ajokorttiluokasta ja hakijan iästä. Tarkastuksessa tutkitaan hakijan terveydentila.

Ajokorttitodistus (lääkärinlausunto)

Ajokorttitodistusta varten tehtävään lääkärintarkastukseen kuuluu muun muassa:

  • näön ja kuulon tutkiminen
  • verenpaineen mittaaminen
  • yleisen terveydentilan arviointi

Huomioithan, että sairaus tai oireet, jotka vaikuttavat ajokykyyn, vaativat usein lisätutkimuksia ja voivat siten aiheuttaa lisäkuluja lääkärintarkastuksen hintaan.

Huomioi myös, että ajokorttitodistukset eivät lähde Aavasta sähköisesti eteenpäin, vaan ne pitää itse toimittaa ajokortin myöntäjälle.

Lääkärintarkastukseen valmistautuminen

Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Täytä etukäteen esitietokaavake ja ota se mukaasi vastaanotolle tullessasi. Vaihtoehtoisesti tule Aavaan 10 minuuttia ennen vastaanoton alkua ja saat lomakkeen täytettäväksi.

Jos käytät piilolinssejä, huomioithan, että tarkastus tehdään ilman piilolinssejä (ota mukaasi kotelo, johon voit laittaa piilolinssit hetkeksi ja käytä silmälaseja tarkastuksen aikana).

Ota mukaasi sairauskertomukset, jos olet ollut hoidossa tai seurannassa muissa lääkärikeskuksissa tai sairaaloissa.

Ajokorttitodistus ikääntyneille (laajennettu lääkärinlausunto)

Ajokorttilain mukaan ajokorttilupaa haettaessa tai ajokorttia uudistettaessa iäkkäiden kuljettajien (yli 70-vuotiaat) tulee toimittaa ajokorttihakemuksensa liitteenä laajennettu lääkärinlausunto ajoterveysvaatimusten täyttymisestä.

Ajokorttitodistusta varten tehtävään laajennettuun lääkärintarkastukseen kuuluu muun muassa:

  • näön ja kuulon tutkiminen
  • verenpaineen mittaaminen
  • yleisen terveydentilan arviointi
  • muistin arviointi

Huomioithan, että sairaus tai oireet, jotka vaikuttavat ajokykyyn, vaativat usein lisätutkimuksia ja voivat täten aiheuttaa lisäkuluja lääkärintarkastuksen hintaan.

Kun tulet laajennettuun lääkärintarkastukseen:Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus sekä muista hoitopaikoista löytyvät sairauskertomukset ja lääkitystiedot.

Täytä etukäteen esitietokaavake ja ota se mukaasi vastaanotolle tullessasi. Vaihtoehtoisesti voit tulla vastaanotolle 10 minuuttia ennen vastaanoton alkua ja saat toimipisteestä lomakkeen täytettäväksi.

Jos käytät piilolinssejä, huomioithan, että tarkastus tehdään ilman piilolinssejä (ota mukaasi kotelo, johon voit laittaa piilolinssit hetkeksi tai käytä silmälaseja tarkastuksen aikana)

Ota mukaasi sairauskertomukset, jos olet ollut hoidossa tai seurannassa muissa lääkärikeskuksissa tai sairaaloissa.

Ajanvaraus

Ajokorttitodistuksia kirjoittavat yleislääkärit kaikissa Aavan toimipisteissä. Varaa 15–20 minuutin vastaanottoaikasi internetajanvarauksesta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Ajokorttiluokkien C ja D ajo-oikeutta uusivan tulee varata 30-40 minuutin aika (kaksoisaika).

Laajennettuja lääkärintarkastuksia (70 vuotta täyttäneille) ajokorttitodistuksia varten tekevät vain tietyt asiaan perehtyneet yleislääkärit. Varaa 30–40 minuutin vastaanottoaika (kaksoisaika) soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää