Lääkärintodistus ajokorttia varten eli ajokorttitodistus

Lääkärintodistus ajokorttia varten on dokumentti, jonka lääkäri tekee arvioidessaan potilaan ajokyvyn ja terveydentilan. Yleisen liikenneturvallisuuden vuoksi todistus tarvitaan tietyissä tilanteissa ajokortin saamiseksi, uusimiseksi tai ajokorttiluokan korottamiseksi.

Milloin tarvitaan ajokorttitodistus eli lääkärintodistus ajokorttia varten?

  1. 70 vuotta täyttäneet: 70 vuotta täyttäneiltä vaaditaan lääkärintodistus ajokortin uusimiseksi​​​ (laajennettu ajokorttitodistus). 
  1. Kuorma- ja linja-autojen kuljettajat: Kuorma- ja linja-autojen kuljettajilta vaaditaan lääkärintodistus ajokortin uusimiseksi 45 ikävuodesta eteenpäin​​. 
  1. Erikoistilanteet: Lääkärintodistus voidaan vaatia myös poliisin määräyksestä esimerkiksi terveysongelmien takia tai ajokieltoon määräämisen yhteydessä​​​​. 

Trafi määrittelee Suomessa, kuinka pitkäksi aikaa ajokortti kerrallaan uusitaan. Tällä hetkellä ajokorttien uusimisväli on 5 vuotta. 

Mitä lääkärintarkastuksessa arvioidaan? 

Lääkärintarkastuksen yhteydessä arvioidaan muun muassa:

  • Näkökyky
  • Kuulo
  • Verenpaine
  • Yleinen terveydentila
  • Muisti ja toimintakyky (laajennettu ajokorttitodistus, ikääntyneet)​​​​​​. 

Ajokorttitodistus ikääntyneille eli laajennettu ajokorttitodistus 

Ajokorttilain mukaan ajokorttilupaa haettaessa tai ajokorttia uudistettaessa iäkkäiden kuljettajien (yli 70-vuotiaat) tulee toimittaa ajokorttihakemuksensa liitteenä laajennettu lääkärinlausunto ajoterveysvaatimusten täyttymisestä. 

Laajennetun ajokorttitodistuksen lääkärintutkimukseen kuuluu näön, kuulon, verenpaineen ja yleisen terveydentilan tutkimisen lisäksi muistin ja toimintakyvyn kartoitus. 

75-vuotiaan ja 80-vuotiaan lääkärintodistus ajokorttia varten 

Tällä hetkellä 70 ikävuoden jälkeen ajokorttitodistuksen tarvitsee uusia seuraavan kerran 75-vuotiaana ja 80-vuotiaana. Tarvittaessa lääkäri voi edellyttää ylimääräistä tarkastusta aikaisemmin.

Miten hankkia lääkärintodistus ajokorttia varten?

  1. Ajanvaraus: Varaa aika yleislääkärille Aavan ajanvarausnumeron 010 380 3838 tai internetajanvarauksen kautta. 
  1. Valmistautuminen: Tarkastukseen tulee ottaa mukaan henkilöllisyystodistus sekä aiemmat sairauskertomukset ja lääkitystiedot, mikäli hoitosi on tapahtunut aiemmin muualla. Täytä myös esitietolomake etukäteen ja ota se mukaan vastaanotolle​​​​​​. Vaihtoehtoisesti voit saapua Aavaan 10 minuuttia ennen vastaanoton alkua ja täyttää lomakkeen paikan päällä. Huomioithan, että tarkastuksen aikana voit käyttää ainoastaan silmälaseja, et piilolinssejä. 
  1. Lausunnon toimittaminen: Trafia varten sinun tarvitsee toimittaa saamasi ajokorttitodistus itse paperisena. Poliisia varten lääkäri hoitaa toimituksen.

Mistä saa lääkärintodistuksen ajokorttia varten?

Lääkärintodistus ajokorttia varten – hinta

Ajanvaraus Aavaan

Ajokorttitodistuksia kirjoittavat yleislääkärit kaikissa Aavan toimipisteissä. Varaa lääkärintarkastusta varten 15–20 minuutin vastaanottoaikasi internetajanvarauksesta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. 70 vuotta täyttäneiden ja ajokorttiluokkien C ja D ajo-oikeutta uusivien tulee varata 30-40 minuutin aika (kaksoisaika).

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää
Aava-Virta-valmennukset/ On tyhmää olla kiireinen ja ylikuormittunut johtaja
Hyvinvointivalmentaja Petteri Kilpinen listaa, mitkä ovat johtajan ja esihenkilön hyvinvoinnin kompastuskivet ja karikot.
Lue lisää