Psykodynaaminen psykoterapia

Psykodynaaminen psykoterapia perustuu siihen, että menneisyys vaikuttaa ihmisen nykyiseen kokemusmaailmaan. Psykodynaamisesta psykoterapiasta saa apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen ja erilaisiin pelkoihin. Psykodynaamisessa psykoterapiassa tarkastellaan erityisesti lapsuuden kokemuksia ja niiden vaikutuksia omiin tunteiseen ja käyttäytymiseen.

Mitä on psykodynaaminen psykoterapia?

Psykodynaamisessa psykoterapiassa (myös psykoanalyyttiinen psykoterapia) huomio on lapsuudessa ja varhaislapsuuden kokemuksissa sekä tiedostamattomissa mielen ristiriidoissa. Lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa tunteisiin ja käyttäytymiseen aikuisena ja aiheuttaa turhaa kärsimystä.

Jokaisella ihmisellä on oma kehityshistoriansa. Psykodynaamisen psykoterapian mukaan psyykkisten ongelmien ja oireiden tausta on lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden kehityshaasteissa.

Psykodynaamisen psykoterapian tavoitteena on pyrkiä tunnistamaan ja ymmärtämään omia tunteita siten, että sisäinen kasvu ja sopeutuminen eri elämäntilanteissa olisivat onnistuneita.

Psykodynaaminen psykoterapia perustuu asiakkaan ja terapeutin väliseen yhteistyösuhteeseen. Asioita käsitellään keskustelemalla.

Psykoterapian rinnalla voidaan käyttää myös lääkitystä. Hoitava lääkäri päättää lääkityksen tarpeesta ja aloituksesta päättää yhdessä asiakkaan kanssa.

Psykodynaaminen psykoterapeutti on suojattu ammattinimike

Psykodynaamista psykoterapiaa voi antaa psykodynaaminen psykoterapeutti, jolla on sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valviran myöntämä psykoterapeutin pätevyys.

Psykodynaaminen psykoterapeutti voi olla pohjakoulutukseltaan esimerkiksi psykologi, lääkäri, sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä, jolla on ammattinimikkeen käyttöön vaadittava tutkinto.

Psykoterapeutilla on riittävä työkokemus alalta ja sen lisäksi psykoterapeutin koulutus ammattinimikettä varten.

Aavan kaikki psykoterapeutit ovat Valviran laillistamia psykoterapeutteja.

Milloin valitaan psykodynaaminen psykoterapia?

Psykodynaamisella psykoterapialla voidaan hoitaa monenlaisia psyykkisiä ongelmia.

Tyypillisiä psykodynaamisella psykoterapialla hoidettavia ongelmia ovat:

  • masennus
  • uupumus
  • syömishäiriö
  • ahdistuneisuushäiriö
  • paniikkihäiriö
  • sosiaaliset pelot
  • sisäiset ristiriidat
  • ihmissuhdeongelmat

Miten pitkään psykodynaaminen psykoterapia kestää?

Psykodynaaminen psykoterapia on yleensä pitkäkestoista ja se voi kestää vuosia. Mitä syvempiä ja vaikeampia ongelmat tai häiriöt ovat, sitä pidempää psykoterapia yleensä on.

Psykodynaamista psykoterapiaa on myös lyhytpsykoterapiana, jolloin kesto on 10-20 käyntiä.

Tapaamistiheys vaihtelee yhdestä kolmeen kertaan viikossa.

Miten psykodynaamiseen psykoterapiaan hakeudutaan?

Kuka tahansa voi yksityisesti ja omakustanteisesti hakeutua psykodynaamiseen psykoterapiaan varaamalla ajan suoraan psykoterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Mikäli potilaan työ- ja opiskelukyky on uhattuna psyykkisin syin, on mahdollista hakea Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa. Asiasta voi keskustella hoitavan lääkärin kanssa tai varata aika hoitoarvioon psykiatrian erikoislääkärille.

Miten psykoterapian hinta määräytyy?

Psykodynaamisen psykoterapian hinta määräytyy hoitokertojen määrän ja tiheyden perusteella. Voit kysyä asiakaspalvelustamme lisää: 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää