Rakenneultra eli rakenneultraäänitutkimus

Sikiön seulontaultraäänitutkimuksia suositellaan tehtäväksi kaksi: ensimmäinen raskausviikoilla 11-13 ja toinen viikoilla 19-22. Ensimmäisen seulontaultran aikana sikiölle tehdään myös niskaturvotusmittaus, jolla selvitetään mahdollisen kromosomihäiriön riski. Aavassa rakenneultraäänitutkimuksia tekevät Aava Raskausklinikan asiantuntevat perinatologit, jotka osaavat tulkita mahdollisia löydöksiä ja antaa heti tietoa niiden merkityksestä.

Missä raskaudenvaiheessa rakenneultraäänitutkimukset tehdään?

Sikiön seulontaultraäänitutkimuksia suositellaan tehtäväksi kaksi: ensimmäinen raskausviikolla 11–13 ja toinen raskausviikolla 19–22.

Ensimmäisessä seulontaultraäänitutkimuksessa eli niskaturvotusultrassa saadaan kiinni isoimmat rakennepoikkeavuudet.

Myöhempää seulontaultraa kutsutaan varsinaiseksi rakenneultraksi ja siinä rakenteet tutkitaan hyvin yksityiskohtaisesti.

Varsinaisen rakennetutkimuksen ohella raskautta seuraava lääkäri kiinnittää huomiota sikiön rakenteisiin myös jokaisen tavallisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä.

Sikiön rakennetutkimus raskausviikolla 11–13 ja niskaturvotusmittaus

Ensimmäisessä seulontatutkimuksessa arvioidaan sikiön rakenteita karkealla tasolla. Mahalaukku, munuaiset, pään rakenteet, raajat, sydämen nelilokerorakenne ja syke sekä sikiön liikkeet ovat yleensä tällöin jo nähtävissä.

Jos tämä on raskautesi ensimmäinen ultraäänitutkimus, paljastuvat samalla myös mahdolliset monisikiöiset raskaudet.

Tuulimunaraskaus tai alkion kehityksen muu aikaisempi pysähtyminen voivat myös ilmetä vasta tässä vaiheessa, jos aikaisempaa ultraäänitutkimusta ei ole tehty.

Ensimmäisessä seulontatutkimusultrassa tehdään myös niskaturvotusmittaus eli NT-mittaus. Lisääntynyt niskaturvotusmittaus voi viitata kromosomihäiriön lisääntyneeseen riskiin tai olla varhainen merkki sikiön synnynnäisestä sydänviasta.

Niskaturvotus on kuitenkin yleensä ohimenevä löydös. Siinäkin tapauksessa, että korostunut niskaturvotus todetaan, on yli 70 % näistä sikiöistä terveitä.

Riskiä kromosomihäiriöön seulotaan varhaisraskauden yhdistelmäseulonnassa eli I-seulassa. Niskaturvotusmittauksen lisäksi raskausviikolla 8–12 tehdään niin sanottu seerumiseula verinäytteestä. NT-mittaus ja seerumiseula yhdessä kertovat pelkkää ultraäänitutkimusta tarkemmin, onko sikiöllä kohonnut kromosomihäiriöriski.

Vaihtoehtona on NIPT-seulonta, jota suosittelemme Aava Raskausklinikalla ensisijaisesti. NIPT-testi on seerumiseulan sijaan herkempi ja tarkempi.

Niskaturvotusultra ja siinä yhteydessä rakennetarkastelu tehdään kaikille raskausviikolla 11–13.
Ultraäänitutkimus tehdään joko emättimen kautta tai vatsanpeitteiden läpi.

Sikiön rakennetutkimus raskausviikolla 19-22

Toinen seulontaultraääni ja varsinainen rakenneultra tehdään raskausviikoilla 19-22.
Ultraäänitutkimus tehdään vatsanpeitteiden läpi ja sitä täydennetään tarvittaessa emättimen kautta.
Rakennetutkimuksessa arvioidaan yksityiskohtaisesti sikiön sydämen, keskushermoston, vatsan alueen, virtsateiden, luuston ja kasvojen rakenteita.

Varsinaisten rakennepoikkeavuuksien seulonnan lisäksi rakennetutkimuksessa voidaan löytää pieniä merkkipoikkeavuuksia. Merkkipoikkeavuudet eivät itsessään aiheuta sikiölle häiriötä, mutta ne voivat olla merkki muusta vakavammasta poikkeavuudesta tai kromosomihäiriöstä.

Rakennetutkimuksen yhteydessä arvioidaan myös istukan sijainti kohdunkaulaan nähden. Istukan sijaintia arvioimalla havaitaan raskaudet, joissa istukka on kiinnittynyt kohdunkaulan sisäsuun päälle. Ultraäänellä voidaan havaita myös istukankiinnittymishäiriöt.

Nykyisillä ultraäänilaitteilla on myös mahdollisuus, jos perhe niin haluaa, selvittää sikiön sukupuoli varsin luotettavasti.

Edes parhaimpien tekijöiden tarkimmilla laitteilla tehty rakennetutkimus ei aina havaitse kaikkia rakennepoikkeavuuksia. Mikäli Aava Raskausklinikassa tehdyn rakennetutkimuksen jälkeen syntyvällä lapsella todetaan jokin rakennepoikkeavuus, toivomme sinun toimittavan siitä tiedon meille.

Mikäli toisen raskauskolmanneksen rakennetutkimuksessa havaitaan poikkeavuuksia, käy asiantuntijamme niiden merkityksen huolellisesti läpi kanssasi. Jatkotutkimuksia ja -toimenpiteitä varten teemme tarvittaessa kiireellisen lähetteen naistensairaalan sikiötutkimusyksikköön.

Joskus tilanne vaatii erityisseurantaa raskausaikana ja lääkärisi suunnittelee tarkasti synnytyksen ajankohdan sekä paikan syntyvän lapsen parhaaksi.

Jos syntyvän lapsen ennuste on huono ja vanhempi/vanhemmat joutuvat raskaiden päätösten eteen, he saavat kaiken tarvitsemansa tuen meiltä.

Rakenneseula ajoitetaan ennen raskausviikkoa 22, jotta vakavan häiriön löytyessä myös raskauden keskeytys on järjestettävissä, vanhemman / vanhempien sitä toivoessa.

3D/4D-ultraäänimenetelmät

3D/4D-ominaisuuksilla varustetuilla ultraäänilaitteilla voidaan nähdä sikiön pinta- ja luustorakenteet 2D-tutkimusta tarkemmin. Reaaliaikaisella 3D-menetelmällä (4D) havaitaan myös helpommin raajojen rakennepoikkeavuuksia ja virheasentoja.

3D/4D-ultraäänitutkimus voidaan tehdä raskausviikoilla 19-22 tehtävän rakennetutkimuksen yhteydessä.

Ajanvaraus

Kaikki ultraäänitutkimukset on keskitetty Aava Raskausklinikan asiantuntijoille eli perinatologeille.

Rakenneultraäänitutkimukset ja niskaturvotusmittaukset vaativat tekijältään erityisosaamista, perehtyneisyyttä ja varmuutta sekä myös erikoislaitteistoa. Tutkimusten ajoitus on myös tärkeää.

Varaa aikasi rakenneultraäänitutkimuksiin puhelimitse Raskausklinikan hoitajalta numerosta 050 414 6704 tai jättämällä yhteydenottopyynnön sähköpostilla raskausklinikka@aava.fi.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
sikiön

Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille

Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää
Aava

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Aavassa.
Lue lisää
plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on pitkäaikainen riesa

Plantaarifaskiitti on yleinen kantapään kiputila. Se paranee ilman hoitoa itsekseen, mutta vaiva voi kestää jopa toista vuotta. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, jalkakirurgi Reijo Paukku neuvoo, miten jalkaa kannattaa venyttää ja millä muilla konsteilla kipua voi lievittää.
Lue lisää