Raskaanako? Mitkä ovat alkuraskauden oireet?

Raskauden 12 ensimmäistä viikkoa kutsutaan alkuraskaudeksi. Jokainen raskaus on erilainen, jotkut eivät oirehdi juurikaan, osa taas oirehtii vielä alkuraskauden jälkeen. Raskausoireet ovat pahimmillaan viikoilla 6-­8. Osa oirehtii jo ennen positiivista raskaustestiä.

Vointi voi raskauden aikana vaihdella päivästä toiseen, raskausoireita esiintyy vaihdellen. Ei tarvitse huolestua jos sinulla ei esiinny oireita.

Tavallisimmat alkuraskauden oireet

  • Kuukautisten poisjääminen: Kuukautisten poisjääminen on yksi merkki raskaudesta. Joillakin voi esiintyä kuukautisten oletettuun aikaan pientä vuotoa tai tiputtelua. Pieni vuoto on usein täysin vaaratonta.
  • Muutokset rinnoissa: Tavallinen ensioire on rintojen arkuus, tämä kertoo hormonitason noususta. Rinnat saattavat kasvaa ensimmäisinä viikkoina, rintojen verisuonet saattavat erottua paremmin ja nännit saattavat tummentua.
  • Väsymys: Väsymys ja uupumus on yksi raskauden tavallisimmista oireista. Väsymys johtuu usein hormonimuutoksista. Väsymys voi myös olla merkki matalasta hemoglobiinista. Raskaudessa hemoglobiini laskee kun verivolyymi lisääntyy. Silloin voi aloittaa rautalääkityksen.
  • Pahoinvointi: Aamupahoinvointi alkaa usein noin kuukausi hedelmöittymisen jälkeen ja hellittää alkuraskauden jälkeen. Joillakin naisilla pahoinvointi alkaa aikaisemmin tai jatkuu pidempään. Raskausaikana myös haju­ ja makuaistit herkistyvät, esimerkiksi kahvin ja tupakan haju yököttää monia. On hyvä muistaa syödä pieniä välipaloja päivän aikana. Tämä saattaa auttaa pahoinvointiin.
  • Tihentynyt virtsaamistarve: Tihentynyt virtsaamisen tarve saattaa alkaa jo kuudennella raskausviikolla. Tämä johtuu siitä, että veren ja nesteiden määrä lisääntyy kehossa. Raskauden edetessä tihentynyt virtsaamistarve voi jatkua tai pahentua. Silloin syynä on kasvava kohtu.
  • Alavatsatuntemukset: Alavatsa saattaa olla aluksi turvonnut johtuen hormonitasojen muutoksista. Turvotusta saattaa aiheuttaa ummetus joka on tavallista raskausaikana. Kohdun kannattimet löystyvät alkuraskaudessa. Tämä aiheuttaa vihlaisukipuja. Vihlaisukivut tuntuvat vatsan alaosassa ja ovat täysin vaarattomia.