Raskaanako? Mitkä ovat alkuraskauden oireet?

alkuraskauden_oireet
Raskauden 12 ensimmäistä viikkoa kutsutaan alkuraskaudeksi. Jokainen raskaus on erilainen: jotkut eivät oirehdi juurikaan, osa taas oirehtii vielä alkuraskauden jälkeenkin. Ensimmäiset raskausoireet ilmenevät tyypillisesti viikosta kuusi (6) alkaen, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta.
FacebookTwitterLinkedIn

Tavallisimmat alkuraskauden oireet

  • Kuukautisten poisjääminen: Kuukautisten poisjääminen on merkki raskaudesta, jos kuukautiskierto on ollut edeltävästi säännöllinen. Joillakin voi esiintyä kuukautisten oletettuun aikaan pientä vuotoa tai tiputtelua. Pieni vuoto on usein täysin vaaratonta.
  • Muutokset rinnoissa: Tavallinen ensioire on rintojen arkuus. Tämä kertoo hormonitasojen noususta. Rinnat saattavat myös kasvaa jo alkuraskaudessa ja tuntua turvonneilta.
  • Väsymys: Väsymys ja uupumus ovat yksi raskauden tavallisimmista oireista. Väsymys johtuu usein hormonaalisista muutoksista. Väsymys voi myös olla merkki matalasta hemoglobiinista, alhaisista rautavarastoista tai vaikkapa kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Nämä asiat on helppo tarkistaa verikokein.
  • Pahoinvointi: Etovaa oloa raportoi alkuraskaudessa moni. Kyse voi olla puhtaasti aamupahoinvoinnista, mutta joillakuilla pahoinvointi ei katso vuorokauden aikaa. Pahoinvointiin ja etovaan oloon liittyy joskus myös oksentelu. Raskausaikana myös haju-­ ja makuaisti herkistyy, ja esimerkiksi kahvin ja tupakan haju voi yököttää tai aiempi lempiruoka tuntua vastenmieliseltä.
  • Tihentynyt virtsaamistarve: Tihentynyt virtsaamisen tarve saattaa alkaa jo alkuraskaudessa. Tämä johtuu paitsi aineenvaihdunnallisista ja hormonaalisista muutoksista myös siitä, että kasvava kohtu ja myöhemmin vauva painavat virtsarakkoon päin.
  • Alavatsatuntemukset: Alavatsalla on alkuraskaudessa tyypillisesti jonkinlaisia lieviä tuntemuksia, kuten nipistelyä ja venytyksen tunnetta sekä turvotusta. Tuntemukset ovat peräisin paitsi kasvavasta kohdusta, myös alavatsan rakenteiden venymisestä. Nämä oireet ovat täysin vaarattomia, mutta jatkuva ja/tai paheneva alavatsakipu tai verenvuoto emättimestä eivät kuuluu normaaliin alkuraskauteen. Tällöin raskauden tilanne kannattaa käydä tarkistuttamassa asiantuntijalla.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ja Aava Raskausklinikan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna.