3D/4D-ultraäänitutkimukset

Perinteisen ultraäänitutkimuksen lisäksi sikiötä voidaan tutkia 3D/4D-ominaisuuksilla varustetuilla ultraäänilaitteilla. 3D-ultra ja 4D-ultra antavat lisätietoa sikiöstä ja sen liikkeistä. Myös sikiön kasvonpiirteet saadaan usein näkyviin tutkimuksissa.

Mitä 3D-ultra tai 4D-ultra tarkoittavat?

Kun sikiön rakenteita tarkastellaan, tehdään aina ensin huolellinen perustutkimus perinteisellä tekniikalla (2D), jolloin saadaan tietoa sikiön rakenteista, sikiön kasvu ja voinnista.

Perustutkimusta voidaan täydentää 3D-ultralla tai 4D-ultralla. Käytännössä 3D/4D-ultraäänitutkimusten suurin etu on hahmotettavuus, sillä vanhempienkin on helppo nähdä ja tunnistaa liikkeitä ja rakenteita kolmiulotteisesta kuvasta.

3D-ultrasta on erityisesti hyötyä sikiön pintarakenteita, raajojen liikkeitä, luisia rakenteita, sydämen rakenteita ja sen toimintaa tutkittaessa. Myös sikiön kasvonpiirteet voidaan saada näkyviin, jos sikiön asento on otollinen ja lapsivettä on sikiön kasvojen edessä riittävästi.

Milloin 3D/4D-ultraan?

3D/4D-tekniikkaa voidaan käyttää rakennetutkimusten täydentäjänä, esimerkiksi 19–22 raskausviikolla tehtävän rakennetutkimuksen yhteydessä.

Myöhemmin tehtävä 4D-ultra kannattaa tehdä, kun raskaus on enintään 30–32 raskausviikkoa. Lähempänä synnytystä lapsiveden suhteellinen määrä vähenee ja näkyvyys muuttuu huonommaksi.

Aavassa on käytössä laadukkaat huippulaitteet

Aava Raskausklinikalla asiantuntijoilla on työvälineenään Voluson E8 ultraäänilaitteisto, joka on varustettu teräväpiirtoisilla 3D- ja 4D-ominaisuuksilla (4D-ultria tehdään vain Aava Kampissa).

4D-ultraääni tarkoittaa, että kolmiulotteisena hahmottuvaa sikiötä voidaan tarkastella liikkuvana.

3D/4D-tutkimukset ovat perinteisen ultraäänen tapaan täysin turvallisia.

4D-ultrasta Naisten Aava Kampissa on mahdollista tehdä taltiointi, jonka avulla osia tutkimuksesta voi katsoa myöhemmin myös kotona. 

Parhaat 3D-ominaisuuksilla varustetut ultraäänilaitteet ovat korkealaatuisia ja takaavat parhaan mahdollisen näkyvyyden myös 2D-ultrassa.

Korkealaatuinen ultraäänilaite on parhaimmillaankin kuitenkin vain työväline ja suurin merkitys on tutkivan erikoislääkärin ammattitaidolla ja kokemuksella.

Ajanvaraus

Varaa aikasi 3D/4D-ultraäänitutkimukseen Aava Raskausklinikan hoitajan kautta, soittamalla numeroon 050 414 6704.

Hoitajamme varmistavat, että tutkimus tehdään oikeassa vaiheessa raskauttasi ja varattu aika on sopiva 3D/4D-ultraäänitutkimukseen.

Voit varata ajan myös nettiajanvarauksen kautta, valitse tällöin toimipisteeksi Aava Kamppi ja lääkärin erikoisalaksi perinatalogia.

Voit myös jättää tekstiviestillä soittopyynnön Aava Raskausklinikan numeroon 050 414 6704 tai sähköpostitse osoitteeseen raskausklinikka@aava.fi, niin hoitajamme ovat yhteydessä sinuun mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana arkipäivänä. 

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää