3D/4D-ultraäänitutkimukset

Perinteisen ultraäänitutkimuksen lisäksi sikiötä voidaan tutkia 3D/4D-ominaisuuksilla varustetuilla ultraäänilaitteilla. 3D-ultra ja 4D-ultra antavat lisätietoa sikiöstä ja sen liikkeistä. Myös sikiön kasvonpiirteet saadaan usein näkyviin tutkimuksissa.

Mitä 3D-ultra tai 4D-ultra tarkoittavat?

Kun sikiön rakenteita tarkastellaan, tehdään aina ensin huolellinen perustutkimus perinteisellä tekniikalla (2D), jolloin saadaan tietoa sikiön rakenteista, sikiön kasvu ja voinnista.

Perustutkimusta voidaan täydentää 3D-ultralla tai 4D-ultralla. Käytännössä 3D/4D-ultraäänitutkimusten suurin etu on hahmotettavuus, sillä vanhempienkin on helppo nähdä ja tunnistaa liikkeitä ja rakenteita kolmiulotteisesta kuvasta.

3D-ultrasta on erityisesti hyötyä sikiön pintarakenteita, raajojen liikkeitä, luisia rakenteita, sydämen rakenteita ja sen toimintaa tutkittaessa. Myös sikiön kasvonpiirteet voidaan saada näkyviin, jos sikiön asento on otollinen ja lapsivettä on sikiön kasvojen edessä riittävästi.

Milloin 3D/4D-ultraan?

3D/4D-tekniikkaa voidaan käyttää rakennetutkimusten täydentäjänä, esimerkiksi 19–22 raskausviikolla tehtävän rakennetutkimuksen yhteydessä.

Aavassa voit luottaa asiantuntijuuteen ja laitteiston laatuun

Aava Raskausklinikalla 3D- ja 4D-tutkimuksia tekevillä asiantuntijoilla on työvälineenään korkealaatuinen Voluson ultraäänilaitteisto

4D-ultraääni tarkoittaa, että kolmiulotteisena hahmottuvaa sikiötä voidaan tarkastella liikkuvana.

3D/4D-tutkimukset ovat perinteisen ultraäänen tapaan täysin turvallisia.

4D-ultrasta on mahdollista tehdä taltiointi, jonka avulla osia tutkimuksesta voi katsoa myöhemmin myös kotona. 

Parhaat 3D-ominaisuuksilla varustetut ultraäänilaitteet ovat korkealaatuisia ja takaavat parhaan mahdollisen näkyvyyden myös 2D-ultrassa.

Korkealaatuinen ultraäänilaite on parhaimmillaankin kuitenkin vain työväline ja suurin merkitys on tutkivan erikoislääkärin ammattitaidolla ja kokemuksella.

Ajanvaraus

3D- ja 4D-tutkimuksia tehdään Aava Raskausklinikan perinatologien, eli raskauksien hoitoon ja sikiölääketieteeseen erikoistuneiden gynekologien toimesta Aava Kampissa ja Aava Hämeenlinnassa. Aava Kuopiossa nämä erikoistutkimukset tulevat tarjolle alkuvuonna 2023. 

Varaa aikasi 3D/4D-ultraäänitutkimukseen Aava Raskausklinikan hoitajan kautta, soittamalla numeroon 050 414 6704.

Hoitajamme varmistavat, että tutkimus tehdään oikeassa vaiheessa raskauttasi ja varattu aika on sopiva 3D/4D-ultraäänitutkimukseen.

Voit varata ajan myös nettiajanvarauksen kautta varaamalla ajan Kamppiin, Hämeenlinnaan tai Kuopioon erikoislääkärille, joka palvelua tarjoaa.

Voit myös jättää tekstiviestillä soittopyynnön Aava Raskausklinikan numeroon 050 414 6704 tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected], niin hoitajamme ovat yhteydessä sinuun mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää
mielen_paalle_2-9 Thinkathonin avulla uusia ideoita rikkinäisen työelämän korjaamiseen
Kuinka löytää uudella tavalla selkeitä ratkaisuja sekä meille että tuleville sukupolville, jotta työarkemme olisi inhimillisempää ja se säilyttäisi myös mielenterveytemme?
Lue lisää