3D/4D-ultraäänitutkimukset

Perinteisen ultraäänitutkimuksen lisäksi sikiötä voidaan tutkia 3D/4D-ominaisuuksilla varustetuilla ultraäänilaitteilla. 3D-ultra ja 4D-ultra antavat lisätietoa sikiöstä ja sen liikkeistä. Myös sikiön kasvonpiirteet saadaan usein näkyviin tutkimuksissa.

Mitä 3D-ultra tai 4D-ultra tarkoittavat?

Kun sikiön rakenteita tarkastellaan, tehdään aina ensin huolellinen perustutkimus perinteisellä tekniikalla (2D), jolloin saadaan tietoa sikiön rakenteista, sikiön kasvu ja voinnista.

Perustutkimusta voidaan täydentää 3D-ultralla tai 4D-ultralla. Käytännössä 3D/4D-ultraäänitutkimusten suurin etu on hahmotettavuus, sillä vanhempienkin on helppo nähdä ja tunnistaa liikkeitä ja rakenteita kolmiulotteisesta kuvasta.

3D-ultrasta on erityisesti hyötyä sikiön pintarakenteita, raajojen liikkeitä, luisia rakenteita, sydämen rakenteita ja sen toimintaa tutkittaessa. Myös sikiön kasvonpiirteet voidaan saada näkyviin, jos sikiön asento on otollinen ja lapsivettä on sikiön kasvojen edessä riittävästi.

Milloin 3D/4D-ultraan?

3D/4D-tekniikkaa voidaan käyttää rakennetutkimusten täydentäjänä, esimerkiksi 19–22 raskausviikolla tehtävän rakennetutkimuksen yhteydessä.

Aavassa voit luottaa asiantuntijuuteen ja laitteiston laatuun

Aava Raskausklinikalla 3D- ja 4D-tutkimuksia tekevillä asiantuntijoilla on työvälineenään korkealaatuinen Voluson ultraäänilaitteisto

4D-ultraääni tarkoittaa, että kolmiulotteisena hahmottuvaa sikiötä voidaan tarkastella liikkuvana.

3D/4D-tutkimukset ovat perinteisen ultraäänen tapaan täysin turvallisia.

4D-ultrasta on mahdollista tehdä taltiointi, jonka avulla osia tutkimuksesta voi katsoa myöhemmin myös kotona. 

Parhaat 3D-ominaisuuksilla varustetut ultraäänilaitteet ovat korkealaatuisia ja takaavat parhaan mahdollisen näkyvyyden myös 2D-ultrassa.

Korkealaatuinen ultraäänilaite on parhaimmillaankin kuitenkin vain työväline ja suurin merkitys on tutkivan erikoislääkärin ammattitaidolla ja kokemuksella.

Ajanvaraus

3D- ja 4D-tutkimuksia tehdään Aava Raskausklinikan perinatologien, eli raskauksien hoitoon ja sikiölääketieteeseen erikoistuneiden gynekologien toimesta Aava Kampissa ja Aava Hämeenlinnassa. Aava Kuopiossa nämä erikoistutkimukset tulevat tarjolle alkuvuonna 2023. 

Varaa aikasi 3D/4D-ultraäänitutkimukseen Aava Raskausklinikan hoitajan kautta, soittamalla numeroon 050 414 6704.

Hoitajamme varmistavat, että tutkimus tehdään oikeassa vaiheessa raskauttasi ja varattu aika on sopiva 3D/4D-ultraäänitutkimukseen.

Voit varata ajan myös nettiajanvarauksen kautta varaamalla ajan Kamppiin, Hämeenlinnaan tai Kuopioon erikoislääkärille, joka palvelua tarjoaa.

Voit myös jättää tekstiviestillä soittopyynnön Aava Raskausklinikan numeroon 050 414 6704 tai sähköpostitse osoitteeseen raskausklinikka@aava.fi, niin hoitajamme ovat yhteydessä sinuun mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Palvelukuvauksen asiantuntijana naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Ajanvaraus

Ajan peruminen tai siirto muuttuu 1.1.2024 alkaen 24 tuntiin ennen varattua aikaa

Ajan voi perua tai siirtää Aavassa 1.1.2024 alkaen aiemman 12 h sijasta 24 h ennen varattua aikaa.
Lue lisää
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää