Äitiysfysioterapia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Äitiysfysioterapiasta hyötyy jokainen tuleva ja tuore äiti. Se valmistaa kehoa parhaalla mahdollisella tavalla tulevaan synnytykseen ja auttaa siinä toipumisessa. Voit aloittaa fysioterapian jo ennen raskautta tai tullessasi raskaaksi ja jatkaa sitä raskauden jälkeen.

Äitiysfysioterapia raskauden aikana

Raskausaika muuttaa kehoa ja sen toimintaa. Raskausfysioterapiasta saat yksilöllistä tukea siihen, miten hoidat kehoasi ja ylläpidät hyvää kuntoa myös raskauden ajan.

Ammattilaisen avulla liikut myös turvallisesti läpi raskausajan niin, että liikunta tukee raskauttasi ja huomioi taustasi ja terveydentilasi.

Äitiysfysioterapiasta on apua myös erilaisissa kiputiloissa. Esimerkiksi liitoskipujen ei tarvitse kuulua raskauteen.

Vastaanotolla ammattilainen voi halutessasi käydä kanssasi läpi myös synnytykseen liittyviä kysymyksiä.

Olet lämpimästi tervetullut fysioterapiaan raskausaikana, mietityttipä sinua raskausajan kehossasi tai liikkumisessasi mikä tahansa asia.

Voit tulla äitiysfysioterapiaan myös vain oppiaksesi kehostasi lisää.

Fysioterapeutilla voi olla hyödyllistä käydä esimerkiksi jokaisen raskauden kolmanneksen aikana. Näin saat ajanmukaista tietoa kehosi muutoksista ja pystyt ennaltaehkäisemään monia vaivoja.

Fysioterapia synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen suosittelemme varaamaan ensiksi ajan fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen.

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa ammattilainen käy läpi kehoasi sekä vatsan ja lantioon alueen lihaksistosi kunnon synnytyksen jälkeen.

Synnytyksen jälkeinen fysioterapia on erityisen tärkeää virtsan- ja ulosteenkarkailun hoidossa tai lievemmissä gynekologisissa laskeumissa.

Fysioterapiassa voidaan hoitaa myös erilaisia synnytyksestä syntyneitä arpia, kuten sektio- tai episiotomia-arpia.

Ensimmäisellä käynnillä ammattilainen tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja antaa ohjeet kotiharjoitteluun.

Muistathan, että voit tulla keskustelemaan lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolle itseäsi askarruttavista asioista myös silloin, kun synnytyksestä on kulunut aikaa.

Vatsalihasten erkauma

Äitiysfysioterapiasta voit saada apua myös vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa.

Erkaumaa on monenlaista ja hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti, huomioiden liikuntataustasi, tavoitteet ja toiveet sekä mahdolliset aiemmat raskaudet ja leikkaukset.

Vatsalihasten erkauma on varsin yleinen vaiva synnyttäneillä. Sille voi altistaa muun muassa:

  • Keisarinleikkaus
  • Ikä
  • Runsas lapsiveden määrä
  • Isokokoinen lapsi
  • Monikkoraskaus
  • Sidekudosten yksilöllinen palautuminen

Tarvitaanko fysioterapiaan lähete?

Voit varata ajan fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä.

Ajanvaraus

Varaa aika lantionpohjan fysioterapeutille tai lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 (halutessasi valitse erikoisalaksi lantionpohjan fysioterapia).

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää