Kohdun ja emättimen laskeumat

Gynekologiset laskeumat voivat aiheuttaa erilaisia oireita lantionpohjassa ja emättimessä. Ne voivat aiheuttaa myös virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivoja. Lieviä lantionpohjan laskeumia tai emätinlaskeumia voidaan hoitaa ja ehkäistä kuntouttamalla lantionpohjan lihaksia. Jo kehittyneitä laskeumia voidaan hoitaa leikkauksella tai käyttämällä emättimeen asetettavia tukia.

Mikä on gynekologinen laskeuma? 

Gynekologisilla laskeumilla tarkoitetaan kohdun ja/tai emättimen seinämien tukikudosten pettämistä, joka usein oireilee lantionpohjan ja emättimen painon- ja pullistumantunteena. Laskeumat voivat aiheuttaa myös virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivoja.

Laskeumia voidaan pitää eräänlaisina gynekologisina tyrinä.

Noin viidennekselle naisista ilmaantuu elämän aikana laskeumia, joko lantionpohjan laskeumia tai emätinlaskeumia. 

Lantionpohjan laskeumat ovat yleisiä synnyttäneillä naisilla, ja riskit lisääntyvät iän myötä.

Myös ylipaino, ummetus ja krooninen yskä lisäävät riskiä erilaisille laskeumille. 

Laskeumien hoidon kannalta on tärkeää, että selvitetään laskeuman tyyppi sekä sen vaikeusaste.

Joskus laskeumien hoidossa tarvitaan gynekologin yhteistyötä urologien, gastrokirurgien ja lantionpohjan fysioterapeuttien välillä hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Miten gynekologista laskeumaa voidaan hoitaa?

Lieviä laskeumia voidaan hoitaa ja ehkäistä lantionpohjan lihasten kuntoutuksella.

Erityisesti synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasharjoittelu on tärkeää, jotta lantionpohjan tukikudokset palautuvat ennalleen ja estävät laskeumien kehittymistä. 

Lantionpohjan harjoitteluun saat apua muun muassa fysioterapiasta, jossa lantionpohjan fysioterapeutit ohjeistavat oikeaoppisen harjoittelun, tarvittaessa apuvälineiden kanssa.

Jo kehittyneitä laskeumia voidaan hoitaa myös ilman leikkausta.

On tärkeää huolehtia emättimen limakalvojen hyvästä kunnosta, joka vaihdevuosien jälkeen tapahtuu paikallisesti emättimeen annosteltavalla estrogeenihoidolla. 

Lisäksi voidaan käyttää emätintukea, kuten laskeumarengasta tai -kuutiota.

Emätintukea voidaan käyttää myös väliaikaisesti ennen leikkaushoitoa, jolloin sen avulla testataan, poistaako suunniteltu leikkaushoito laskeumaoireet.

Gynekologinen laskeumaleikkaus

Vaikeimmissa laskeumissa tarvitaan yleensä leikkaushoitoa ja laskeumaleikkaus onkin kohdunpoiston jälkeen toiseksi yleisin gynekologinen leikkaus. 

Laskeumaleikkaukset tehdään pääsääntöisesti emättimen kautta.

Mikäli on kyse kohdun laskeumasta, usein laskeutunut kohtu päädytään poistamaan.

Emättimen seinämien pullistumat voivat olla virtsarakon ja/tai peräsuolen puolella sekä emättimen pohjukassa. 

Tyypillisesti leikkaus suoritetaan omien kudosten avulla kiristämällä ja tukemalla seinämää, mutta on myös mahdollista käyttää tukiverkkoja hankalissa tai uusiutuvissa laskeumissa. 

Ajanvaraus

Mikäli kärsit gynekologiseen laskeumaan viittaavista oireista, varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää