Gynekologisten laskeumien hoito

Gynekologiset laskeumat voivat aiheuttaa erilaisia oireita lantionpohjassa ja emättimessä. Ne voivat aiheuttaa myös virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivoja. Lieviä lantionpohjan laskeumia tai emätinlaskeumia voidaan hoitaa ja ehkäistä kuntouttamalla lantionpohjan lihaksia. Jo kehittyneitä laskeumia voidaan hoitaa leikkauksella tai käyttämällä emättimeen asetettavia tukia.

Mikä on gynekologinen laskeuma? 

Gynekologisilla laskeumilla tarkoitetaan kohdun ja/tai emättimen seinämien tukikudosten pettämistä, joka usein oireilee lantionpohjan ja emättimen painon- ja pullistumantunteena. Laskeumat voivat aiheuttaa myös virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivoja.

Laskeumia voidaan pitää eräänlaisina gynekologisina tyrinä.

Noin viidennekselle naisista ilmaantuu elämän aikana laskeumia, joko lantionpohjan laskeumia tai emätinlaskeumia. 

Lantionpohjan laskeumat ovat yleisiä synnyttäneillä naisilla, ja riskit lisääntyvät iän myötä.

Myös ylipaino, ummetus ja krooninen yskä lisäävät riskiä erilaisille laskeumille. 

Laskeumien hoidon kannalta on tärkeää, että selvitetään laskeuman tyyppi sekä sen vaikeusaste.

Joskus laskeumien hoidossa tarvitaan gynekologin yhteistyötä urologien, gastrokirurgien ja lantionpohjan fysioterapeuttien välillä hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Miten gynekologista laskeumaa voidaan hoitaa?

Lieviä laskeumia voidaan hoitaa ja ehkäistä lantionpohjan lihasten kuntoutuksella.

Erityisesti synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasharjoittelu on tärkeää, jotta lantionpohjan tukikudokset palautuvat ennalleen ja estävät laskeumien kehittymistä. 

Lantionpohjan harjoitteluun saat apua muun muassa fysioterapiasta, jossa lantionpohjan fysioterapeutit ohjeistavat oikeaoppisen harjoittelun, tarvittaessa apuvälineiden kanssa.

Jo kehittyneitä laskeumia voidaan hoitaa myös ilman leikkausta.

On tärkeää huolehtia emättimen limakalvojen hyvästä kunnosta, joka vaihdevuosien jälkeen tapahtuu paikallisesti emättimeen annosteltavalla estrogeenihoidolla. 

Lisäksi voidaan käyttää emätintukea, kuten laskeumarengasta tai -kuutiota.

Emätintukea voidaan käyttää myös väliaikaisesti ennen leikkaushoitoa, jolloin sen avulla testataan, poistaako suunniteltu leikkaushoito laskeumaoireet.

Gynekologinen laskeumaleikkaus

Vaikeimmissa laskeumissa tarvitaan yleensä leikkaushoitoa ja laskeumaleikkaus onkin kohdunpoiston jälkeen toiseksi yleisin gynekologinen leikkaus. 

Laskeumaleikkaukset tehdään pääsääntöisesti emättimen kautta.

Mikäli on kyse kohdun laskeumasta, usein laskeutunut kohtu päädytään poistamaan.

Emättimen seinämien pullistumat voivat olla virtsarakon ja/tai peräsuolen puolella sekä emättimen pohjukassa. 

Tyypillisesti leikkaus suoritetaan omien kudosten avulla kiristämällä ja tukemalla seinämää, mutta on myös mahdollista käyttää tukiverkkoja hankalissa tai uusiutuvissa laskeumissa. 

Ajanvaraus

Mikäli kärsit gynekologiseen laskeumaan viittaavista oireista, varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Laura

Sote-alan konkari Laura Räty Aavan ja Pikkujätin hallitusten johtoon

Yritykset saavat ensimmäistä kertaa omistajaperheen ulkopuolisen hallituksen puheenjohtajan.
Lue lisää
reppumatkailija-kulkee-kadulla

Turistiripuli – Matkailulääkärimme neuvot välttämiseen ja hoitoon

Turistiripuli jännittää monia lämpimään matkustavia jo ennen reissua. Vatsavaivoihin onkin fiksua varautua, niin loma ei mene pilalle ylimääräisen vessassa istumisen takia. Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan lääkäri Katri Turunen opastaa parhaat käytännön vinkit sekä hoito-ohjeet, joilla voit häätää kurjan lomaseuralaisen päivässä tai parissa.
Lue lisää
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää