Gynekologisten laskeumien hoito

Gynekologiset laskeumat voivat aiheuttaa erilaisia oireita lantionpohjassa ja emättimessä. Ne voivat aiheuttaa myös virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivoja. Lieviä lantionpohjan laskeumia tai emätinlaskeumia voidaan hoitaa ja ehkäistä kuntouttamalla lantionpohjan lihaksia. Jo kehittyneitä laskeumia voidaan hoitaa leikkauksella tai käyttämällä emättimeen asetettavia tukia.

Mikä on gynekologinen laskeuma? 

Gynekologisilla laskeumilla tarkoitetaan kohdun ja/tai emättimen seinämien tukikudosten pettämistä, joka usein oireilee lantionpohjan ja emättimen painon- ja pullistumantunteena. Laskeumat voivat aiheuttaa myös virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivoja.

Laskeumia voidaan pitää eräänlaisina gynekologisina tyrinä.

Noin viidennekselle naisista ilmaantuu elämän aikana laskeumia, joko lantionpohjan laskeumia tai emätinlaskeumia. 

Lantionpohjan laskeumat ovat yleisiä synnyttäneillä naisilla, ja riskit lisääntyvät iän myötä.

Myös ylipaino, ummetus ja krooninen yskä lisäävät riskiä erilaisille laskeumille. 

Laskeumien hoidon kannalta on tärkeää, että selvitetään laskeuman tyyppi sekä sen vaikeusaste.

Joskus laskeumien hoidossa tarvitaan gynekologin yhteistyötä urologien, gastrokirurgien ja lantionpohjan fysioterapeuttien välillä hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Miten gynekologista laskeumaa voidaan hoitaa?

Lieviä laskeumia voidaan hoitaa ja ehkäistä lantionpohjan lihasten kuntoutuksella.

Erityisesti synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasharjoittelu on tärkeää, jotta lantionpohjan tukikudokset palautuvat ennalleen ja estävät laskeumien kehittymistä. 

Lantionpohjan harjoitteluun saat apua muun muassa fysioterapiasta, jossa lantionpohjan fysioterapeutit ohjeistavat oikeaoppisen harjoittelun, tarvittaessa apuvälineiden kanssa.

Jo kehittyneitä laskeumia voidaan hoitaa myös ilman leikkausta.

On tärkeää huolehtia emättimen limakalvojen hyvästä kunnosta, joka vaihdevuosien jälkeen tapahtuu paikallisesti emättimeen annosteltavalla estrogeenihoidolla. 

Lisäksi voidaan käyttää emätintukea, kuten laskeumarengasta tai -kuutiota.

Emätintukea voidaan käyttää myös väliaikaisesti ennen leikkaushoitoa, jolloin sen avulla testataan, poistaako suunniteltu leikkaushoito laskeumaoireet.

Gynekologinen laskeumaleikkaus

Vaikeimmissa laskeumissa tarvitaan yleensä leikkaushoitoa ja laskeumaleikkaus onkin kohdunpoiston jälkeen toiseksi yleisin gynekologinen leikkaus. 

Laskeumaleikkaukset tehdään pääsääntöisesti emättimen kautta.

Mikäli on kyse kohdun laskeumasta, usein laskeutunut kohtu päädytään poistamaan.

Emättimen seinämien pullistumat voivat olla virtsarakon ja/tai peräsuolen puolella sekä emättimen pohjukassa. 

Tyypillisesti leikkaus suoritetaan omien kudosten avulla kiristämällä ja tukemalla seinämää, mutta on myös mahdollista käyttää tukiverkkoja hankalissa tai uusiutuvissa laskeumissa. 

Ajanvaraus

Mikäli kärsit gynekologiseen laskeumaan viittaavista oireista, varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää