Gynekologisten laskeumien leikkaushoito

Jos laskeuman aiheuttavat oireet ovat hankalat ja konservatiiviset hoidot riittämättömät, on laskeuman leikkaus turvallinen ja tehokas hoito. Gynekologinen laskeumaleikkaus onkin kohdunpoiston jälkeen toiseksi yleisin gynekologinen leikkaus.

Milloin gynekologiseen laskeumaleikkaukseen?

Leikkaushoitoa harkitaan gynekologisen laskeuman hoidossa, jos se aiheuttaa hankalia oireita eikä sitä voida hoitaa muilla keinoin.

Laskeumat voivat aiheuttaa elämänlaatuja rajoittavia oireita, painon- ja tai pullotuksen tunnetta lantion alueella sekä joskus virtsaamis- ja ulostamisvaikeuksia.

Kokenut gynekologi selvittää aina ennen leikkausta lähtötilanteen huolella. Laskeuman tyyppi ja vaikeusaste selviävät gynekologisessa tutkimuksessa. 

Ennen leikkauspäätöstä lääkärisi käy läpi toimenpiteen odotettavissa olevat hyödyt ja mahdolliset haitat.

On myös tärkeää leikata kaikki todetut laskeumat yhdellä kertaa, näin minimoidaan laskeuman uusiutumisriski. Joskus laskeuma voi kuitenkin uusia joko samaan tai toiseen emättimen osaan tai toiminnallinen vaiva kuten virtsankarkailu voi ilmaantua, kun normaali anatomia palautetaan leikkauksella. Tutkimusten mukaan noin 90 % naisista saa kuitenkin avun laskeuman aiheuttamiin oireisiin leikkauksesta.

Lievää laskeumaa ei tarvitse leikata, vaan sitä voidaan hoitaa tai ehkäistä sen pahenemista painonhallinnalla, ummetuksen hoidolla ja lantionpohjan fysioterapialla sekä kotiharjoitteilla. 

Hoidossa voidaan käyttää apuna myös emätintukea, kuten laskeumarengasta tai -kuutioita. Osa laskeumaoireista kärsivistä saa riittävän avun näistä hoidoista ilman leikkaushoitoa.

Gynekologisen laskeuman diagnostiikassa ja hoidossa voidaan asiantuntevan gynekologin lisäksi tarvita yhteistyötä urologien, gastrokirurgien ja lantionpohjan fysioterapeuttien välillä hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Aavassa sinua hoidetaan parhaiden ammattilaisten yhteistyönä.

Mistä gynekologinen laskeuma johtuu?

Yleisimmin laskeutuu emättimen etuseinämä ja virtsarakko.

Myös kohtu, emättimen pohja, emättimen takaseinämä ja peräsuoli (joskus myös ohutsuoli) voivat laskeutua.

Pitkälle edenneessä laskeumassa kudokset työntyvät ulos emättimestä ja voivat hankautua. 

Gynekologisten laskeumien tärkeimmät taustatekijät ovat synnytykset, ylipaino ja perinnöllinen alttius.

Painonhallinta, ummetuksen hoito ja lantionpohjan lihasten kunnosta huolehtiminen auttavat ehkäisemään vaivaa.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Laskeuma korjataan yleensä emättimen kautta tehtävässä leikkauksessa, potilaan omia kudoksia kiristäen ja ompelein tukien. 

Emättimen etu- ja takaosien seinämien laskeumat voidaan korjata paikallispuudutuksessa.

Mikäli on kyse kohdun laskeumasta, voidaan joko poistaa koko kohtu kokonaan emättimen kautta tai lyhentää kohdun kaulaosaa ja tukea emättimen pohja niin, että kohtu ei pääse enää laskeutumaan. Nämä leikkaukset tehdään yleensä nukutuksessa.

Mikäli kyse on laajemmasta lantion pohjan laskeumasta tai uusiutuneesta laskeumasta, leikkaustapa arvioidaan aina yksilöllisesti.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpide on päiväkirurginen ja kestää tavallisesti 30–90 minuuttia. Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön vähintään muutaman tunnin ajaksi.

Sairausloman pituus on 1–4 viikkoa. 

Leikkauksessa käytetään ainoastaan sulavia ompeleita, joita ei tarvitse poistaa. 

Jälkitarkastuksen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Leikkauksen jälkeen sinun tulee välttää uimista, ammekylpyjä, yhdyntöjä, raskaiden esineiden nostamista ja polkupyörällä ajoa noin neljän viikon ajan. 

Ajanvaraus

Mikäli kärsit gynekologiseen laskeumaan viittaavista oireista, varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Aavassa laskeumaleikkauksia tekevät kokeneet gynekologian erikoislääkärit Satu Tarjanne, Anne Kolehmainen ja Nina Mattsson.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattsson.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää