Etätyön ergonomia – fysioterapeutin vinkit kotitoimistolle

etätyö
Etätyöskentelyssä tärkeitä ovat hyvä työasento, sen vaihtaminen usein sekä taukojumppa. Hyvä työasento on yksilöllinen, mutta sen pitäisi tuntua rennolta ja tukevalta. Työpisteitä voi löytyä kotoa vaikkapa olohuoneesta, keittiöstä tai kesällä pihaltakin. Aavan vastaava työfysioterapeutti Jenna Rantala antaa ohjeita etätyöhön.
FacebookTwitterLinkedIn

Mitkä ovat yleisimmät haasteet työergonomiassa kotona?

Yleisimmät haasteet liittyvät pitkäaikaisiin staattisiin eli paikallaan pysyviin työskentelyasentoihin, jotka voivat vaikuttaa tuki- ja liikuntaelinoireiden ilmaantumiseen. Useimmiten tuki- ja liikuntaelinoireiden ilmaantumiseen vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät kuin työolosuhteet.

Lisäksi kotona ei ehkä ole samanlaisia työhön sopivia kalusteita kuin toimistolla. Yleisempää on, että kotona tehdään töitä keittiön pöydän ääressä tai sohvalla. Etätyön ergonomian kannalta on tärkeää löytää omalle keholle sopivat työvälineet.

Lue lisää työfysioterapeutin palveluista Aavassa

Miten huono työergonomia oireilee kropassa?

Esimerkiksi selän ja niskan alueelle saattaa ilmaantua väsymistä, särkyä tai lihasjumeja. Myös käsivarret voivat tuntua väsyneiltä ja kuormittuneilta, jos kyynärvarren tuki ei ole riittävää työtä tehdessä.

Asiantuntijan vinkit oikeaan työasentoon ja työskentelyyn

  • Ergonominen työasento on yksilöllinen. Vaihda asentoa usein ja mieti, onko siinä rento ja tukeva olla.
  • Sohvalla tai tuolilla istuttaessa tukityynyt selän takana saattavat tehdä asennostasi ergonomisemman. Hyödynnä erilaisia tuoleja ja istuimia. Jos kotona on esimerkiksi iso jumppapallo, istu välillä sen päällä.
  • Voit laittaa tyynyn myös läppärin alle, jotta sitä ei tarvitse pitää sylissä sohvalla. Näin saat käsivartesi tuettua tyynyä vasten.
  • Pidä niska mahdollisimman suorana niin, ettei se lähde työntymään eteen.
  • Kannettavalla tietokoneella erillinen hiiri ja näppäimistö saattavat olla ergonomisempi vaihtoehto, jos sellaisia on käytettävissäsi. Näin saat rennomman asennon yläraajoille ja näyttöruutua säädettyä helpommin itsellesi sopivaksi.
  • Tee töitä välillä myös seisten. Jos kotonasi on esimerkiksi korkea lipasto, voit laittaa kannettavan tietokoneen sen päälle. Voit myös tehdä pöydälle pinon vaikka kirjoista. Lisäksi seisomatyöskentelyyn on ostettavissa keittiön pöydälle asetettavia tasoja, joilla läppäriä saa korkeammalle.
  • Jos työhösi kuuluu paljon puhelimessa puhumista, nouse mahdollisuuksien mukaan liikkeelle puhelun ajaksi tai pidä jopa kävelypalaveri.
  • Aavan työfysioterapeutit antavat asiakkaille yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta niin etätyön ergonomiaan kuin taukojumppaan. Ohjaus voidaan toteuttaa joko etänä tai vastaanotolla lääkärikeskuksen tiloissa. Ole yhteydessä työterveyshuoltoon saadaksesi työfysioterapeutin kiinni.

Työn tauotuksen ja taukojumpan merkitys

Riittävän työskentelyasentojen vaihtelun lisäksi myös työn tauottaminen on tärkeää. Lyhytkin hetki pois näyttöruudun ääreltä auttaa kehoa ja mieltä palautumaan. Säännöllisen taukojumpan avulla voidaan ennaltaehkäistä staattisista asennoista aiheutuvaa kehon kuormitusta. Jos keho tuntuu silti kuormittuvan työpäivän aikana, voi fysioterapeutti antaa ohjausta.

Pieniä viiden minuutin taukoja on hyvä olla jopa tunnin välein. Kun kroppaa liikutellaan usein, veri lähtee kiertämään ja lihakset palautuvat.

Tässä Aavan fysioterapeutin mainio taukoliikuntaohjelma: 13 liikettä, 7 minuuttia. Tämä taukojumppa onnistuu sisällä tai ulkona. 

Työn ja vapaa-ajan erottaminen

Etätöissä työn ja vapaa-ajan ero saattaa hämärtyä. Myös kotona työskennellessä on hyvä vaihtaa aamulla pyjamasta päivävaatteisiin ja aikatauluttaa työpäivä sekä muistaa pitää lounastauko, mikä saattaa unohtua etätyöskentelyssä.

Työpäivän jälkeen kannattaa lähteä ulkoilemaan tai harrastamaan jotain, joka palauttaa työpäivästä. Staattisen toimistotyön vastakohtana liikunta on tärkeää. Tällaisten asioiden avulla työn ja vapaa-ajan ero on selkeämpi kotona.

Miten pääsen työfysioterapeutin vastaanotolle?

Työfysioterapeutin vastaanotolle pääsee työterveyshoitajan tai työterveyslääkärin lähetteellä. Ota yhteyttä lähimpään Aavan toimipisteeseen tai Oma Aavaan.

Asiantuntijana Aavan vastaava työfysioterapeutti Jenna Rantala.