Synnytyksen fysioterapeuttinen jälkitarkastus

Fysioterapeuttisen jälkitarkastuksen avulla saat hyvän käsityksen kehosi sekä vatsan ja lantion alueen lihaksiston palautumisesta. Lantionpohjan fysioterapeutti tekee sinulle myös yksilöllisen hoitosuunnitelman, jotta kehosi voi palautua synnytyksestä hyvin ja turvallisesti.

Miksi fysioterapeuttinen jälkitarkastus on tärkeä?

Synnytyksen jälkeen keho saattaa tuntua erilaiselta, siinä saattaa olla kipuja tai se ei toimi totuttuun tapaan.

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa käydään ammattilaisen kanssa läpi kehon nykytilanne ja luodaan suunnitelma palautumista tai liikunnan aloittamista varten. 

Synnytyksen fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voi tulla heti, kun se tuntuu itselle ajankohtaiselta.

Mitään erityisiä oireita ei tarvitse olla.

Jälkivuoto ei ole este käynnille.

Virtsan tai ulosteen karkaamisessa lantionpohjan kunnollinen tutkiminen ja kuntouttaminen on kuitenkin erityisen tärkeää ja aika kannattaa varata heti.

Fysioterapeutin tekemässä jälkitarkastuksessa keskitytään nimenomaan kehon palautumiseen synnytyksestä, kun taas synnytyksen jälkitarkastuksessa painopiste on raskauden ja synnytyksen läpikäynnissä ja vauva-arjen sujumisessa.

Liikunta synnytyksen jälkeen

Liikunnan voi aloittaa synnytyksen jälkeen heti kun itsestä tuntuu hyvältä.

On kuitenkin hyvä käydä kehon tilanne läpi ammattilaisen kanssa ennen kuin aloittaa säännöllisen liikunnan.

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa voidaan myös tehdä juuri sinun kehollesi sopiva liikuntasuunnitelma.

Mitä synnytyksen fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa tapahtuu?

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa arvioidaan synnytyksestä palautumista kokonaisvaltaisesti ja keskitytään sinua askarruttaviin seikkoihin. Käyntiin kuuluu:

  • perusteellinen haastattelu
  • koko kehon tutkimus
  • vatsan ja lantion alueen lihaksiston arviointi
  • lantionpohjan toiminnallinen tutkimus sisätutkimuksella, ultraäänikuvantamisella tai tarvittaessa EMG-laitteella tehtävän biopalautteen avulla 
  • yksilöllinen hoitosuunnitelma 
  • tarvittaessa kotihoito-ohjeita tai harjoitteita tehtäväksi kotona

Käynti kestää 90 minuuttia.

Käynnillä myös tutkitaan ja hoidetaan tarvittaessa erilaisia synnytyksestä syntyneitä arpia, kuten sektio- tai episiotomia-arpia sekä annetaan näiden hoitamiseksi kotihoito-ohjeet.

Lisäksi käynnillä voidaan keskustella muun muassa unesta, äitiyden haasteista, seksuaalisuudesta, muuttuneesta kehosta ja liikunnasta synnytyksen jälkeen.

Voit ottaa myös vauvan mukaan käynnille. 

Tutustu myös äitiysneuvolapalveluihimme.

Fysioterapeutti ohjaa sinut myös tarvittaessa eteenpäin asiantuntevan gynekologin, gastrokirurgin tai plastiikkakirurgin vastaanotolle, mikäli tälle on tarve.

Huomioithan, että vaikka synnytyksestä olisi kulunut vuosia, voit aina varata ajan lantionpohjan fysioterapeutille itseäsi askarruttavissa asioissa.

Tutustu palveluumme fysioterapia odottaville ja synnyttäneille.

Tarvitaanko fysioterapiaan lähete?

Voit varata ajan fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä. Kuitenkin vain lääkärin lähetteellä saat fysioterapiasta Kela-korvauksen.

Ajanvaraus

Varaa aika lantionpohjan fysioterapeutille tai lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 (valitse erikoisalaksi lantionpohjan fysioterapia).

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää