Synnytyksen fysioterapeuttinen jälkitarkastus

Fysioterapeuttisen jälkitarkastuksen avulla saat hyvän käsityksen kehosi sekä vatsan ja lantion alueen lihaksiston palautumisesta. Lantionpohjan fysioterapeutti tekee sinulle myös yksilöllisen hoitosuunnitelman, jotta kehosi voi palautua synnytyksestä hyvin ja turvallisesti.

Miksi fysioterapeuttinen jälkitarkastus on tärkeä?

Synnytyksen jälkeen keho saattaa tuntua erilaiselta, siinä saattaa olla kipuja tai se ei toimi totuttuun tapaan.

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa käydään ammattilaisen kanssa läpi kehon nykytilanne ja luodaan suunnitelma palautumista tai liikunnan aloittamista varten. 

Synnytyksen fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voi tulla heti, kun se tuntuu itselle ajankohtaiselta.

Mitään erityisiä oireita ei tarvitse olla.

Jälkivuoto ei ole este käynnille.

Virtsan tai ulosteen karkaamisessa lantionpohjan kunnollinen tutkiminen ja kuntouttaminen on kuitenkin erityisen tärkeää ja aika kannattaa varata heti.

Fysioterapeutin tekemässä jälkitarkastuksessa keskitytään nimenomaan kehon palautumiseen synnytyksestä, kun taas synnytyksen jälkitarkastuksessa painopiste on raskauden ja synnytyksen läpikäynnissä ja vauva-arjen sujumisessa.

Liikunta synnytyksen jälkeen

Liikunnan voi aloittaa synnytyksen jälkeen heti kun itsestä tuntuu hyvältä.

On kuitenkin hyvä käydä kehon tilanne läpi ammattilaisen kanssa ennen kuin aloittaa säännöllisen liikunnan.

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa voidaan myös tehdä juuri sinun kehollesi sopiva liikuntasuunnitelma.

Mitä synnytyksen fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa tapahtuu?

Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa arvioidaan synnytyksestä palautumista kokonaisvaltaisesti ja keskitytään sinua askarruttaviin seikkoihin. Käyntiin kuuluu:

  • perusteellinen haastattelu
  • koko kehon tutkimus
  • vatsan ja lantion alueen lihaksiston arviointi
  • lantionpohjan toiminnallinen tutkimus sisätutkimuksella, ultraäänikuvantamisella tai tarvittaessa EMG-laitteella tehtävän biopalautteen avulla 
  • yksilöllinen hoitosuunnitelma 
  • tarvittaessa kotihoito-ohjeita tai harjoitteita tehtäväksi kotona

Käynti kestää 90 minuuttia.

Käynnillä myös tutkitaan ja hoidetaan tarvittaessa erilaisia synnytyksestä syntyneitä arpia, kuten sektio- tai episiotomia-arpia sekä annetaan näiden hoitamiseksi kotihoito-ohjeet.

Lisäksi käynnillä voidaan keskustella muun muassa unesta, äitiyden haasteista, seksuaalisuudesta, muuttuneesta kehosta ja liikunnasta synnytyksen jälkeen.

Voit ottaa myös vauvan mukaan käynnille. 

Tutustu myös äitiysneuvolapalveluihimme.

Fysioterapeutti ohjaa sinut myös tarvittaessa eteenpäin asiantuntevan gynekologin, gastrokirurgin tai plastiikkakirurgin vastaanotolle, mikäli tälle on tarve.

Huomioithan, että vaikka synnytyksestä olisi kulunut vuosia, voit aina varata ajan lantionpohjan fysioterapeutille itseäsi askarruttavissa asioissa.

Tutustu palveluumme fysioterapia odottaville ja synnyttäneille.

Tarvitaanko fysioterapiaan lähete?

Voit varata ajan fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä.

Ajanvaraus

Varaa aika lantionpohjan fysioterapeutille tai lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 (valitse erikoisalaksi lantionpohjan fysioterapia).

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää