Ummetuksen tutkiminen ja hoito

Vaikean tai äkillisesti alkaneen ummetuksen syy tulee aina tutkia ja selvittää. Varaa aika gastroenterologian erikoislääkärille, jotta diagnoosi saadaan varmistettua. Toiminnallisen ummetuksen hoidoksi riittää usein elintapamuutos eli kuidun lisääminen ruokavalioon ja päivittäinen liikunta. Lisäksi kannattaa opetella ulostamaan säännöllisesti.

Mistä ummetus johtuu?

Ummetuksella tarkoitetaan vaikeutta ulostaa tai hidastunutta suolen toimintaa. Useimmiten ummetus johtuu elintavoista: liikunnan puutteesta, vähäisestä kuidun saannista ja riittämättömästä veden juomisesta. Tällöin puhutaan toiminnallisesta ummetuksesta. Myös jotkut lääkkeet ja sairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhasen sairaudet, voivat aiheuttaa ummetusta. Lisäksi ummetuksen syitä voivat olla kasvaimet, divertikuloosi eli suolen umpipussitauti ja gynekologiset vaivat. 

Naisilla ummetus on tavallisempaa kuin miehillä. Osaltaan tämä johtuu suolen anatomiasta. Toisilla mutkainen ja pitkä suoli tai mahdolliset leikkausten jälkeiset kiinnikkeet vaikeuttavat suolen sisällön etenemistä. Iäkkäillä ihmisillä suolen lihaksisto laiskistuu.

Ummetuksen omahoito

  • Lisää kuitua ruokavalioon eli suosi täysjyväviljaa ja kasviksia.
  • Kokeile kuitulisää, esimerkiksi pellavansiemenrouhetta tai kauraleseitä tai apteekista saatavia kuituseoksia.
  • Juo vettä noin kaksi litraa päivässä, janoon ja ruuan kanssa.
  • Opettele ulostamaan joka aamu. Mene aamiaisen jälkeen istunnolle, vaikkei sinulla olisi hätä.
  • Liiku aktiivisesti. Vähän liikkuvan suoli toimii laiskasti. Lajilla ei ole väliä.
  • Jos lääkkeetön hoito ei aluksi riitä, voit käyttää ensiapuna apteekin itsehoitolääkkeitä. Huomioithan, että ne on tarkoitettu vain hetkelliseen käyttöön.

Elintapamuutosten tulee olla pysyviä, jotta niiden teho säilyy.

Milloin on syytä hakeutua ummetuksen vuoksi lääkäriin?

Vaikean tai äkillisesti alkaneen ummetuksen syy tulee aina selvittää, erityisesti jos olet yli 50-vuotias. Varaa ensimmäinen aika yleislääkärille tai gastroenterologille eli maha-suolikanavan sairauksien hoitoon perehtyneelle erikoislääkärille, jotta diagnoosi saadaan varmistettua.

Huolestuttavia oireita ovat

  • Pahenevat vatsakivut ja kipu ulostaessa
  • Verinen uloste
  • Ummetukseen liittyvä jatkuva väsymys tai tahaton laihtuminen
  • Vuosia jatkunut normaali suolen toiminta muuttuu yhtäkkisesti ummetukseksi

Miten vastaanotolle valmistaudutaan?

Kun tulet ummetuksen vuoksi lääkärin vastaanotolle, ota mukaasi aikaisemmat laboratoriotulokset ja mahdolliset tähystyslausunnot. Vastaanotolla käydään yksityiskohtaisesti läpi oireittesi luonne ja voimakkuus. Lääkäri haluaa muun muassa tietää, onko sinulla vaikeuksia saada uloste peräaukosta vai onko kyse pikemmin siitä, että suoli toimii laiskasti. Häntä kiinnostaa myös, onko ummetus kehittynyt nopeasti vai hitaasti ja liittyykö ulostamiseen verenvuotoa.

Tarvittaessa lääkäri voi tutkia vatsan ja peräaukon seudun. Peräsuolen tähystys eli proktoskopia on rutiinitoimenpide, jossa vain peräsuoli tutkitaan lyhyellä tähystimellä. Tämä voidaan tehdä tavallisella vastaanotolla. Tähystys ei aiheuta juurikaan kipua ja kestää vain muutamia minuutteja. Sitä ei tarvitse jännittää. Vaikeassa ummetuksessa lääkäri harkitsee paksusuolen tähystystä eli kolonoskopiaa, sillä joskus ummetuksen syy voi olla esimerkiksi paksusuolen tukkiva kasvain. Lisäksi voidaan tarvita uloste- ja verinäytteitä.

Miten ummetusta voidaan hoitaa?

Ummetuksen hoito on aina yksilöllistä. Jos ummetuksen taustalta löytyy elimellinen syy, sen hoito on ensisijaista. Usein elintapojen muutos (kuidun lisääminen ruokavalioon, istumisen vähentäminen ja liikunnan lisääminen) riittää toiminnallisen ummetuksen hoidoksi. Lisäksi opetellaan säännöllinen ulostamisrytmi. Tarvittaessa lääkäri määrää lääkkeitä harkintansa mukaan.

Miten ravitsemusterapeutti voi auttaa ummetuspotilasta?

Ravitsemusterapiassa arvioidaan kuituvalmisteiden tarve ja rukataan ruokavalio vatsalle ystävälliseksi. Tavoitteena on pysyvä ummetuspotilaan elämänlaadun parantaminen. Ensin kannattaa kuitenkin mennä lääkäriin, sitten vasta ravitsemusterapeutille.

Varaa aika

Jos kärsit ummetuksesta, varaa aika gastroenterologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Mikäli kaipaat neuvoja ummetukseen liittyvissä ruokavalioasioissa, varaa aika ravitsemusterapeutin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Laura

Sote-alan konkari Laura Räty Aavan ja Pikkujätin hallitusten johtoon

Yritykset saavat ensimmäistä kertaa omistajaperheen ulkopuolisen hallituksen puheenjohtajan.
Lue lisää
reppumatkailija-kulkee-kadulla

Turistiripuli – Matkailulääkärimme neuvot välttämiseen ja hoitoon

Turistiripuli jännittää monia lämpimään matkustavia jo ennen reissua. Vatsavaivoihin onkin fiksua varautua, niin loma ei mene pilalle ylimääräisen vessassa istumisen takia. Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan lääkäri Katri Turunen opastaa parhaat käytännön vinkit sekä hoito-ohjeet, joilla voit häätää kurjan lomaseuralaisen päivässä tai parissa.
Lue lisää
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää