Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys

Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on tärkein tutkimus, kun epäillään perä- ja paksusuolen sairauksia. Se on myös ainut tapa havaita suolistosyöpä jo esiastevaiheessa. Siksi sitä kannattaa harkita ainakin kerran elämässään. Tutkimuksen yhteydessä voidaan poistaa polyyppejä, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi kasvaimiksi.

Miksi kolonoskopia eli paksusuolen tähystys tehdään?

Tavallisimmat syyt kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen suorittamiselle ovat 

  • pitkittynyt ripuli
  • verinen uloste
  • epäselvä raudanpuuteanemia
  • positiivinen ulosteen veritesti suolistosyövän seulonnassa
  • vatsakipu
  • suolen toiminnan muutos

Paksusuolen tähystys suolistosyövän ehkäisyssä

Suolistosyöpä on yleensä alkuvaiheessa täysin oireeton, joten sitä on vaikea havaita. Siksi suolistosyövän seulonta käynnistyy koko Suomessa vuoden 2022 alusta lähtien. Aluksi seulonta on kohdennettu 60-68-vuotiaille. Vähitellen se laajenee 56-74-vuotiaisiin.

Suolistosyövän seulonnassa etsitään piilevää verta ulosteesta. Jos veritesti on positiivinen, sinut ohjataan paksusuolen tähystykseen. 

Huomioithan, että negatiivinen testitulos kertoo vain senhetkisestä tilanteesta. Siksi paksusuolen tähystystä kannattaa harkita ainakin kerran elämässään. Tähystys on ainut tapa havaita syöpä jo esiastevaiheessa. 

Paksusuolen tähystyksen yhteydessä voidaan poistaa polyyppejä eli limakalvokasvaimia. Polyypit ovat usein maha-suolikanavan pahanlaatuisten kasvainten esiasteita. Polyyppien poistolla ehkäistään niiden muuttuminen pahanlaatuisiksi kasvaimiksi. Paksusuolen tähystys ei siis ole pelkkä tutkimus, vaan myös hoito.

Suolistosyövän keskeisimmät riskitekijät ovat 

  • sukurasitus
  • lihavuus
  • runsas punaisen ja prosessoidun lihan käyttö
  • liian vähän kuitua sisältävä ruokavalio

Suolistosyövän ilmaantuvuus alkaa kasvaa jo viisissäkymmenissä. Miehillä riski sairastua  on suurempi kuin naisilla. Suolistosyöpää sairastavan lähisukulaisilla, etenkin lapsilla, riski on muuhun väestöön verrattuna kaksin- tai jopa nelinkertainen. Myös krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) lisäävät suolistosyövän vaaraa.

Paksusuolen tähystykseen valmistautuminen

Onnistuneen kolonoskopian edellytyksenä on suolen täydellinen tyhjentäminen, mikä vaatii aikaa. Tarkemmat suolen tyhjennysohjeet löydät täältä. Kaikki tutkimukseen tulevat saavat tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai hoitajalta. 

Paksusuolen tähystystutkimus pyritään tekemään kivuttomasti ja sen yhteydessä annetaan tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä ja/tai kipulääkitystä suonensisäisesti. Mahdollisen lääkityksen vuoksi suosittelemme, ettet tule tähystykseen omalla autolla. Aava Sairaalassa tähystys voidaan tehdä myös nukutuksessa. 

Tähystyksen kulku

Paksusuolen tähystyksessä lääkäri tutkii taipuisalla tähystimellä paksusuolen peräaukosta ohutsuoleen saakka. Tähystystutkimus mahdollistaa koko paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tutkimisen sekä tarvittaessa koepalojen ottamisen. 

Ennen tähystyksen alkua vaihdat päällesi tutkimusvaatteet, joihin kuuluvat niin sanotut reikähousut. Ilkosillaan ei siis tarvitse olla. Halutessasi voit seurata toimenpidettä tietokoneen näytöltä. Paksusuolen pinnalla ei ole tuntoaistia, joten koepalojen otto ei satu. Paksusuolessa on kuitenkin herkkä paineaisti, jonka vuoksi tähystimen liikuttelu voi tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa saatava suonensisäinen kipu- ja rentoutuslääkitys poistaa ikävän tuntemuksen tehokkaasti.

Paksusuolen tähystystutkimus kestää noin tunnin, mutta käyntiä varten on hyvä varata aikaa 1-2 tuntia.

Paksusuolen tähystyksen jälkeen

Lääkäri kirjoittaa tutkimuspäivästä tarvittaessa sairauslomaa. Tähystyksessä otetaan yleensä koepaloja suolen limakalvolta, jolloin suolesta voi tulla hieman verta tutkimuspäivänä. 

Paksusuolen tähystyksen jälkeen saa syödä normaalisti. Juoda kannattaa runsaasti, koska suolen tyhjennys kuivattaa elimistöä. Aluksi suoli saattaa kipristellä tutkimuksessa käytetyn kaasun takia. Se poistuu luonnollisesti hengityksen mukana. Peräaukon mahdollista kipristelyä voi helpottaa perusvoiteella.

Koepalavastaukset ovat yleensä valmiit kahden viikon kuluttua. Saat vastaukset puhelimitse tai kirjeitse, sen mukaan, mitä olet sopinut lääkärisi kanssa.

Ajanvaraus

Varaa aika gastroenterologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Toimenpide- ja tähystysajat varataan puhelimitse klo 9-15 välillä.

Aava Kamppi
Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312

Aava Järvenpää
Myllytie 1 A
04410 Järvenpää
puh. 010 380 3838

Aava Turku Hansa
Yliopistonkatu 20
20100 Turku
puh. 010 380 3850

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää