Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys

FacebookTwitterLinkedIn

Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on tärkein tutkimus, kun epäillään perä- ja paksusuolen sairauksia. Se on myös ainut tapa havaita suolistosyöpä jo esiastevaiheessa. Siksi sitä kannattaa harkita ainakin kerran elämässään. Tutkimuksen yhteydessä voidaan poistaa polyyppejä, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi kasvaimiksi.

Miksi kolonoskopia eli paksusuolen tähystys tehdään?

Tavallisimmat syyt kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen suorittamiselle ovat 

  • pitkittynyt ripuli
  • verinen uloste
  • epäselvä raudanpuuteanemia
  • positiivinen ulosteen veritesti suolistosyövän seulonnassa
  • vatsakipu
  • suolen toiminnan muutos

Paksusuolen tähystys suolistosyövän ehkäisyssä

Suolistosyöpä on yleensä alkuvaiheessa täysin oireeton, joten sitä on vaikea havaita. Siksi suolistosyövän seulonta käynnistyy koko Suomessa vuoden 2022 alusta lähtien. Aluksi seulonta on kohdennettu 60-68-vuotiaille. Vähitellen se laajenee 56-74-vuotiaisiin.

Suolistosyövän seulonnassa etsitään piilevää verta ulosteesta. Jos veritesti on positiivinen, sinut ohjataan paksusuolen tähystykseen. 

Huomioithan, että negatiivinen testitulos kertoo vain senhetkisestä tilanteesta. Siksi paksusuolen tähystystä kannattaa harkita ainakin kerran elämässään. Tähystys on ainut tapa havaita syöpä jo esiastevaiheessa. 

Paksusuolen tähystyksen yhteydessä voidaan poistaa polyyppejä eli limakalvokasvaimia. Polyypit ovat usein maha-suolikanavan pahanlaatuisten kasvainten esiasteita. Polyyppien poistolla ehkäistään niiden muuttuminen pahanlaatuisiksi kasvaimiksi. Paksusuolen tähystys ei siis ole pelkkä tutkimus, vaan myös hoito.

Suolistosyövän keskeisimmät riskitekijät ovat 

  • sukurasitus
  • lihavuus
  • runsas punaisen ja prosessoidun lihan käyttö
  • liian vähän kuitua sisältävä ruokavalio

Suolistosyövän ilmaantuvuus alkaa kasvaa jo viisissäkymmenissä. Miehillä riski sairastua  on suurempi kuin naisilla. Suolistosyöpää sairastavan lähisukulaisilla, etenkin lapsilla, riski on muuhun väestöön verrattuna kaksin- tai jopa nelinkertainen. Myös krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) lisäävät suolistosyövän vaaraa.

Paksusuolen tähystykseen valmistautuminen

Onnistuneen kolonoskopian edellytyksenä on suolen täydellinen tyhjentäminen, mikä vaatii aikaa. Tarkemmat suolen tyhjennysohjeet löydät täältä. Kaikki tutkimukseen tulevat saavat tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai hoitajalta. 

Paksusuolen tähystystutkimus pyritään tekemään kivuttomasti ja sen yhteydessä annetaan tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä ja/tai kipulääkitystä suonensisäisesti. Mahdollisen lääkityksen vuoksi suosittelemme, ettet tule tähystykseen omalla autolla. Aava Sairaalassa tähystys voidaan tehdä myös nukutuksessa. 

Tähystyksen kulku

Paksusuolen tähystyksessä lääkäri tutkii taipuisalla tähystimellä paksusuolen peräaukosta ohutsuoleen saakka. Tähystystutkimus mahdollistaa koko paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tutkimisen sekä tarvittaessa koepalojen ottamisen. 

Ennen tähystyksen alkua vaihdat päällesi tutkimusvaatteet, joihin kuuluvat niin sanotut reikähousut. Ilkosillaan ei siis tarvitse olla. Halutessasi voit seurata toimenpidettä tietokoneen näytöltä. Paksusuolen pinnalla ei ole tuntoaistia, joten koepalojen otto ei satu. Paksusuolessa on kuitenkin herkkä paineaisti, jonka vuoksi tähystimen liikuttelu voi tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa saatava suonensisäinen kipu- ja rentoutuslääkitys poistaa ikävän tuntemuksen tehokkaasti.

Paksusuolen tähystystutkimus kestää noin tunnin, mutta käyntiä varten on hyvä varata aikaa 1-2 tuntia.

Paksusuolen tähystyksen jälkeen

Lääkäri kirjoittaa tutkimuspäivästä tarvittaessa sairauslomaa. Tähystyksessä otetaan yleensä koepaloja suolen limakalvolta, jolloin suolesta voi tulla hieman verta tutkimuspäivänä. 

Paksusuolen tähystyksen jälkeen saa syödä normaalisti. Juoda kannattaa runsaasti, koska suolen tyhjennys kuivattaa elimistöä. Aluksi suoli saattaa kipristellä tutkimuksessa käytetyn kaasun takia. Se poistuu luonnollisesti hengityksen mukana. Peräaukon mahdollista kipristelyä voi helpottaa perusvoiteella.

Koepalavastaukset ovat yleensä valmiit kahden viikon kuluttua. Saat vastaukset puhelimitse tai kirjeitse, sen mukaan, mitä olet sopinut lääkärisi kanssa.

Ajanvaraus

Varaa aika gastroenterologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Toimenpide- ja tähystysajat varataan puhelimitse klo 9-15 välillä.

Aava Kamppi
Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312

Aava Järvenpää
Myllytie 1 A
04410 Järvenpää
puh. 010 380 3838

Aava Turku Hansa
Yliopistonkatu 20
20100 Turku
puh. 010 380 3850

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää