Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys

Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on tärkein tutkimus, kun epäillään perä- ja paksusuolen sairauksia. Se on myös ainut tapa havaita suolistosyöpä jo esiastevaiheessa. Siksi sitä kannattaa harkita ainakin kerran elämässään. Tutkimuksen yhteydessä voidaan poistaa polyyppejä, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi kasvaimiksi.

Miksi kolonoskopia eli paksusuolen tähystys tehdään?

Tavallisimmat syyt kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen suorittamiselle ovat 

  • pitkittynyt ripuli
  • verinen uloste
  • epäselvä raudanpuuteanemia
  • positiivinen ulosteen veritesti suolistosyövän seulonnassa
  • vatsakipu
  • suolen toiminnan muutos

Paksusuolen tähystys suolistosyövän ehkäisyssä

Suolistosyöpä on yleensä alkuvaiheessa täysin oireeton, joten sitä on vaikea havaita. Siksi suolistosyövän seulonta käynnistyy koko Suomessa vuoden 2022 alusta lähtien. Aluksi seulonta on kohdennettu 60-68-vuotiaille. Vähitellen se laajenee 56-74-vuotiaisiin.

Suolistosyövän seulonnassa etsitään piilevää verta ulosteesta. Jos veritesti on positiivinen, sinut ohjataan paksusuolen tähystykseen. 

Huomioithan, että negatiivinen testitulos kertoo vain senhetkisestä tilanteesta. Siksi paksusuolen tähystystä kannattaa harkita ainakin kerran elämässään. Tähystys on ainut tapa havaita syöpä jo esiastevaiheessa. 

Paksusuolen tähystyksen yhteydessä voidaan poistaa polyyppejä eli limakalvokasvaimia. Polyypit ovat usein maha-suolikanavan pahanlaatuisten kasvainten esiasteita. Polyyppien poistolla ehkäistään niiden muuttuminen pahanlaatuisiksi kasvaimiksi. Paksusuolen tähystys ei siis ole pelkkä tutkimus, vaan myös hoito.

Suolistosyövän keskeisimmät riskitekijät ovat 

  • sukurasitus
  • lihavuus
  • runsas punaisen ja prosessoidun lihan käyttö
  • liian vähän kuitua sisältävä ruokavalio

Suolistosyövän ilmaantuvuus alkaa kasvaa jo viisissäkymmenissä. Miehillä riski sairastua  on suurempi kuin naisilla. Suolistosyöpää sairastavan lähisukulaisilla, etenkin lapsilla, riski on muuhun väestöön verrattuna kaksin- tai jopa nelinkertainen. Myös krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) lisäävät suolistosyövän vaaraa.

Paksusuolen tähystykseen valmistautuminen

Onnistuneen kolonoskopian edellytyksenä on suolen täydellinen tyhjentäminen, mikä vaatii aikaa. Tarkemmat suolen tyhjennysohjeet löydät täältä. Kaikki tutkimukseen tulevat saavat tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai hoitajalta. 

Paksusuolen tähystystutkimus pyritään tekemään kivuttomasti ja sen yhteydessä annetaan tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä ja/tai kipulääkitystä suonensisäisesti. Mahdollisen lääkityksen vuoksi suosittelemme, ettet tule tähystykseen omalla autolla. Aava Sairaalassa tähystys voidaan tehdä myös nukutuksessa. 

Tähystyksen kulku

Paksusuolen tähystyksessä lääkäri tutkii taipuisalla tähystimellä paksusuolen peräaukosta ohutsuoleen saakka. Tähystystutkimus mahdollistaa koko paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tutkimisen sekä tarvittaessa koepalojen ottamisen. 

Ennen tähystyksen alkua vaihdat päällesi tutkimusvaatteet, joihin kuuluvat niin sanotut reikähousut. Ilkosillaan ei siis tarvitse olla. Halutessasi voit seurata toimenpidettä tietokoneen näytöltä. Paksusuolen pinnalla ei ole tuntoaistia, joten koepalojen otto ei satu. Paksusuolessa on kuitenkin herkkä paineaisti, jonka vuoksi tähystimen liikuttelu voi tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa saatava suonensisäinen kipu- ja rentoutuslääkitys poistaa ikävän tuntemuksen tehokkaasti.

Paksusuolen tähystystutkimus kestää noin tunnin, mutta käyntiä varten on hyvä varata aikaa 1-2 tuntia.

Paksusuolen tähystyksen jälkeen

Lääkäri kirjoittaa tutkimuspäivästä tarvittaessa sairauslomaa. Tähystyksessä otetaan yleensä koepaloja suolen limakalvolta, jolloin suolesta voi tulla hieman verta tutkimuspäivänä. 

Paksusuolen tähystyksen jälkeen saa syödä normaalisti. Juoda kannattaa runsaasti, koska suolen tyhjennys kuivattaa elimistöä. Aluksi suoli saattaa kipristellä tutkimuksessa käytetyn kaasun takia. Se poistuu luonnollisesti hengityksen mukana. Peräaukon mahdollista kipristelyä voi helpottaa perusvoiteella.

Koepalavastaukset ovat yleensä valmiit kahden viikon kuluttua. Saat vastaukset puhelimitse tai kirjeitse, sen mukaan, mitä olet sopinut lääkärisi kanssa.

Ajanvaraus

Varaa aika gastroenterologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Toimenpide- ja tähystysajat varataan puhelimitse klo 9-15 välillä.

Aava Kamppi
puh. 010 380 5312

Aava Järvenpää
puh. 010 380 3838

Aava Turku Hansa
puh. 010 380 3850

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää