Yhdyntäkipujen hoito

FacebookTwitterLinkedIn

Yhdyntäkivut on vaiettu vaiva. Tiedetään, että vain pieni osa pitkäänkin yhdyntäkivuista kärsineistä naisista lähtee hakemaan apua vaivaansa. Seksuaaliterveys ja seksuaalinen hyvinvointi ovat hyvin tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueita eikä ongelmaa varmasti vähätellä gynekologin vastaanotolla. Lisäksi tietämys yhdyntäkipujen syistä ja hoitomahdollisuuksista on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. 

Mistä yhdyntäkivut johtuvat?

Jotta yhdyntäkipuja voidaan hoitaa tuloksekkaasti, täytyy selvittää kivun syy. Aina syytä ei löydy, mutta oireitasi voidaan silti hoitaa. 

Voit puhua yhdyntäkivuista oman gynekologisi kanssa.

Mahdollisia syitä tai myötävaikuttavia asioita yhdyntäkivuille ovat:

  • limakalvojen hormonivaje ja kuivuus
  • imetyksen aiheuttama hormonivaje
  • vaihdevuosien aiheuttama hormonivaje
  • tulehdukset (esimerkiksi hiivatulehdus)
  • intiimialueen krooniset ihosairaudet
  • lihasperäinen kipu ja lihasjännitys
  • endometrioosi
  • anatomiset syyt (kuten tiukka immenkalvo)
  • aiemmat ikävät kokemukset 

Miten yhdyntäkipuja hoidetaan?

Yhdyntäkipuja hoidetaan monin keinoin. Hoitokeinot määräytyvät kipujen syiden mukaan. 

Käytettävissä olevia hoitokeinoja ovat muun muassa:

Jos yhdyntäkipujen syy on matalan estrogeenitason aiheuttama ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvojen kuivuus, se voidaan todeta helposti gynekologisessa tutkimuksessa ja hoito voidaan aloittaa heti. Hoitona on paikallinen estrogeenihoito limakalvoille. Limakalvojen kuivuus ei aina liity vain esivaihdevuosiin tai vaihdevuosiin, vaan myös esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttö voi aiheuttaa ikään katsomatta limakalvojen kuivuutta ja herkkyyttä. Imetysaikana hormonivaje voi aiheuttaa voimakasta kuivuutta, jonka hoitaminen paikallisilla hormonivalmisteilla on helppoa. Limakalvojen hoitaminen on tärkeää.

Jos yhdyntäkivut johtuvat emättimen häiriintyneestä bakteeritasapainosta, emättimen bakteeritulehduksesta tai vähäoireisesta hiivatulehduksesta, se voidaan todeta myös gynekologin vastaanotolla.

Epäselvissä tapauksissa voidaan yhdyntäkipujen syytä selvittää valkovuotonäytteellä. Aava Kampissa on mahdollista tehdä valkovuotonäytteen mikroskooppitutkimus, ns. Fluor natiivi.Valkovuodon mikroskopointitutkimus antaa tärkeää lisätietoa emättimen bakteeritasapainosta ja mahdollisista tulehduksista. Osa Aavan gynekologeista voi tehdä tutkimuksen saman tien vastaanottokäynnillä ja tulokset  valmistuvat odottaessa. 

Myös irtosolunäyte eli papakoe auttaa tunnistamaan mahdollisia tulehduksia ja hormonivajetta. Hiivaviljelyllä saadaan varmistettua muuten vähäroieinen ja gynekologisessa tutkimuksessa epäselväksi jäänyt sienitulehdus.

Yhdyntäkivut ja endometrioosi

Joskus yhdyntäkipujen syynä on endometrioosi. Endometrioosia voi esiintyä pesäkkeinä munasarjoissa, kohdun takakannatinsiteissä tai emättimen ja peräsuolen välisessä tilassa. 

Endometrioosi voi aiheuttaa monenlaisia kiputiloja, myös yhdyntäkipuja, ja sen hoito on aina yksilöllistä. Yleisin hoito endometrioosissa on hormonaalinen hoito.

Vulvodynia ja vestibuliitti

Yhä useammin yhdyntäkipujen syyksi paljastuu vulvodynia-oireyhtymä. Vulvodynia tarkoittaa ulkosynnyttimien kipua, joka ei selity millään muulla tavalla. 

Nuoremmilla naisilla vulvodynia esiintyy useimmiten emättimen eteisen kosketuskipuna (vestibuliitti) ja se estää pahimmillaan yhdynnän tai esimerkiksi tamponin käytön. 

Tila voi alkaa jo hyvinkin nuorena ja antaa ensimmäiset oireensa ensimmäisessä yhdynnässä tai tamponin asetuksessa. Joskus se kehittyy vasta myöhemmin. 

Kipu on useimmiten luonteeltaan kirvelevää tai polttavaa. Tämän vestibulodyniaksi (aiemmin vulvan vestibuliitti) nimetyn tilan syytä ei tiedetä ja se on ollut pitkään hyvin huonosti tunnettu lääkäreidenkin keskuudessa.

Viime vuosina tieto vulvodyniasta on kuitenkin lisääntynyt. Tiedetään, että tämän poikkeavan kiputuntemuksen aiheuttaa limakalvoalueen hermotuksen muuttuminen. Jostain syystä hermot ovat herkistyneet aistimaan kosketuksen kipuna. Tarkkaa syytä muuttumiseen ei tiedetä, mutta yleisesti hyväksytyn teorian mukaan hermotusmuutoksen taustalla on jonkinlainen vielä tarkemmin selvittämätön erityinen puolustusjärjestelmän reagointiherkkyys, joka on synnynnäinen. Vulvodyniaa esiintyy joidenkin arvioiden mukaan jopa 10-15 prosentilla naisista jossain elämän vaiheessa.

Vulvodynia voidaan diagnosoida helposti ja kivuttomasti gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Vaikka parantavaa hoitoa siihen ei ole, on olemassa paljon hoitomahdollisuuksia, joilla oireita pystytään lievittämään huomattavasti. 

Osa potilaista hyötyy paljon ns. konservatiivisista hoidoista, kuten rasvauksista, puudutteista ja kipulääkkeistä sekä fysioterapiasta, tietoterapiasta ja seksuaaliterapiasta. Oire saattaa hävitä kokonaan tai lievittyä siinä määrin, ettei se enää haittaa arkielämää. Kaikille konservatiivinen hoito ei kuitenkaan auta ja silloin harkitaan leikkaushoitoa.

Ajanvaraus

Naisten Aavassa työskentelee ulkosynnyttimien ja lantionpohjan oireisiin perehtynyt asiantuntijatiimi, johon kuuluu gynekologeja ja fysioterapeutteja sekä kliininen seksologi. 

Yhdessä asiantuntijat tarjoavat laajaa asiantuntemusta eri-ikäisten yhdyntäkipujen hoitoon. Oli kyseessä sitten yhdyntäkipujen syiden selvittäminen, kokonaisvaltainen hoito tai tarvittaessa leikkaushoito, asiantuntijatiimi tekee yhteistyötä sinun parhaaksesi.

Varaa aika nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää