Endometrioosi – oireet ja hoito

Endometrioosi voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja kipuja. Varhainen diagnoosi ja kokonaisvaltainen hoito ovat tärkeitä kipujen kroonistumisen ehkäisemiseksi ja hedelmällisyyden suojelemiseksi. Aavan Endometrioosikeskus on uusi palvelu, joka tarjoaa moniammatillista apua endometrioosioireista kärsiville.

Endometrioosin oireet

Endometrioosi on krooninen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.

Endometrioosin oireita voivat olla muun muassa:

  • kovat kuukautiskivut
  • yhdyntäkivut
  • virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyvä kipu ja verenvuoto
  • ärtyvän suolen oireet
  • vatsan ja lantionalueen kivut
  • lapsettomuusongelmat

Endometrioosi voi olla myös hyvin vähäoireinen. Oireiden voimakkuus ei aina korreloi pesäkkeiden suuruuteen tai syvyyteen. Joillakin naisilla hyvinkin vähäiset muutokset voivat aiheuttaa rajuja oireita.

Endometrioosin varhainen diagnoosi on tärkeä

Tärkeintä on kipujen kroonistumisen ehkäiseminen ja hedelmällisyyden suojeleminen. Endometrioosi voi vaikeuttaa raskaaksi tuloa ja olla yksi syy lapsettomuuden taustalla.

Mitä aikaisemmin endometrioosi havaitaan ja mitä tehokkaammin sitä alusta lähtien hoidetaan, sen paremmin kipujen kroonistuminen ja muut epätoivotut vaikutukset voidaan ennaltaehkäistä.

Endometrioosi voidaan diagnosoida gynekologisessa tutkimuksessa esitietojen ja oireiden perusteella. Tarvittaessa apuna käytetään ultraäänitutkimusta, magneettitutkimusta tai vatsaontelon tähystystä. Endometrioosikeskuksen gynekologit osaavat tunnistaa myös endometrioosin epätyypillisemmät merkit.

On myös tilanteita, joissa on herännyt endometrioosiepäily, mutta jatkotutkimuksissa selviää oireiden taustalla olevan jotain muuta.

Endometrioosin hoito

Endometrioosin hyvä hoito on kokonaisvaltaista. Aavan Endometrioosikeskuksessa endometrioosin diagnostiikkaan ja hoitoon syvällisesti perehtyneet gynekologit toimivat tiiviissä yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Huomioimme endometrioosikivun kokonaisvaltaisen luonteen ja pyrimme kaikin keinoin tukemaan kykyäsi nauttia arjesta ja elämästä.

Aavan uudessa Endometrioosikeskuksessa apunasi toimivat:

  • kipulääkärit

Endometrioosikeskuksessa gynekologimme perehtyvät aluksi huolella tilanteeseesi, aiemmin tehtyihin tutkimuksiin sekä annettuihin hoitoihin. Yhdessä pohditte minkälaisesta hoidosta ja avusta juuri sinä todennäköisimmin hyötyisit.

Parhaimmillaan hoito perustuu pitkäaikaiseen hoitosuhteeseen ja sen perustana on yksilöllisesti valittu sairautta ja oireita rauhoittava hormonaalinen lääkehoito. Paras hoitovaste saadaan, kun hormonihoitoon yhdistetään lääkkeettömät hoidot, kuten fysioterapia, ravitsemusterapia ja vaikkapa akupunktio. Myös psykososiaalinen tuki ja vertaistuki on monille tärkeää.

Hoidamme Aavassa myös kaikkein hankalimmista endometrioosioireista kärsiviä ja toimimme jatkoseurantaa ja tukea tarjoavana yksikkönä, kun hoito esimerkiksi syvän endometrioosin leikkaushoidon jälkeen julkisessa sairaalassa on päättynyt.

Huomioithan, ettemme uusi tai kirjoita huumaavia kipulääkkeitä endometrioosipotilaille.

Ajanvaraus

Endometrioosikeskus on Aavan uusi palvelu ja tällä hetkellä tarjontamme painottuu Aava Kamppiin, Naisten Aavaan. Löydät myös Hämeenlinnan, Kuopion ja Espoon Tapiolan toimipisteistä Endometrioosikeskuksen gynekologeja, joiden kautta hoitopolkusi käynnistyy.

Myös oma gynekologisi tai valitsemasi Aavan muu gynekologi voi käynnistää hoitopolkusi ja voi ohjata sinut tarvittaessa Endometrioosikeskuksen asiantuntijalle.

Varaa aika valitsemasi gynekologin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Endometrioosikeskuksen asiantuntijalle et tarvitse erillistä lähetettä.

Tutustu vertaistukitoimintaan Korento ry | Gynekologinen potilasjärjestö (Endometrioosi, adenomyoosi, vulvodynia, PCOS).

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää