Endometrioosi – oireet ja hoito

Endometrioosi voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja kipuja. Varhainen diagnoosi ja kokonaisvaltainen hoito ovat tärkeitä kipujen kroonistumisen ehkäisemiseksi ja hedelmällisyyden suojelemiseksi. Aavan Endometrioosikeskus tarjoaa moniammatillista apua endometrioosioireista kärsiville.

Endometrioosin oireet

Endometrioosi on krooninen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.

Endometrioosin oireita voivat olla muun muassa:

  • kovat kuukautiskivut
  • yhdyntäkivut
  • virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyvä kipu ja verenvuoto
  • ärtyvän suolen oireet
  • vatsan ja lantionalueen kivut
  • lapsettomuusongelmat

Endometrioosi voi olla myös hyvin vähäoireinen. Oireiden voimakkuus ei aina korreloi pesäkkeiden suuruuteen tai syvyyteen. Joillakin naisilla hyvinkin vähäiset muutokset voivat aiheuttaa rajuja oireita.

Endometrioosin hoito

Endometrioosin hyvä hoito on kokonaisvaltaista. Aavan Endometrioosikeskuksessa endometrioosin diagnostiikkaan ja hoitoon syvällisesti perehtyneet gynekologit toimivat tiiviissä yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Huomioimme endometrioosikivun kokonaisvaltaisen luonteen ja pyrimme kaikin keinoin tukemaan kykyäsi nauttia arjesta ja elämästä.

Aavan Endometrioosikeskuksessa apunasi toimivat:

  • kipulääkärit

Endometrioosikeskuksessa gynekologimme perehtyvät aluksi huolella tilanteeseesi, aiemmin tehtyihin tutkimuksiin sekä annettuihin hoitoihin. Yhdessä pohditte minkälaisesta hoidosta ja avusta juuri sinä todennäköisimmin hyötyisit.

Parhaimmillaan hoito perustuu pitkäaikaiseen hoitosuhteeseen ja sen perustana on yksilöllisesti valittu sairautta ja oireita rauhoittava hormonaalinen lääkehoito. Paras hoitovaste saadaan, kun hormonihoitoon yhdistetään lääkkeettömät hoidot, kuten fysioterapia, ravitsemusterapia ja vaikkapa akupunktio. Myös psykososiaalinen tuki ja vertaistuki on monille tärkeää.

Hoidamme Aavassa myös kaikkein hankalimmista endometrioosioireista kärsiviä ja toimimme jatkoseurantaa ja tukea tarjoavana yksikkönä, kun hoito esimerkiksi syvän endometrioosin leikkaushoidon jälkeen julkisessa sairaalassa on päättynyt.

Huomioithan, ettemme uusi tai kirjoita huumaavia kipulääkkeitä endometrioosipotilaille.

Endometrioosin varhainen diagnoosi on tärkeä

Tärkeintä on kipujen kroonistumisen ehkäiseminen ja hedelmällisyyden suojeleminen. Endometrioosi voi vaikeuttaa raskaaksi tuloa ja olla yksi syy lapsettomuuden taustalla.

Mitä aikaisemmin endometrioosi havaitaan ja mitä tehokkaammin sitä alusta lähtien hoidetaan, sen paremmin kipujen kroonistuminen ja muut epätoivotut vaikutukset voidaan ennaltaehkäistä.

Endometrioosi voidaan diagnosoida gynekologisessa tutkimuksessa esitietojen ja oireiden perusteella. Tarvittaessa apuna käytetään ultraäänitutkimusta, magneettitutkimusta tai vatsaontelon tähystystä. Endometrioosikeskuksen gynekologit osaavat tunnistaa myös endometrioosin epätyypillisemmät merkit.

On myös tilanteita, joissa on herännyt endometrioosiepäily, mutta jatkotutkimuksissa selviää oireiden taustalla olevan jotain muuta.

Ajanvaraus

Endometrioosikeskus on Aavan moniammatillinen palvelu, jonka löydät Naisten Aavasta Helsingin Kampista, Espoon Tapiolasta, Hämeenlinnasta, Turusta ja Kuopiosta. Hoitopolku käynnistyy parhaiten endometrioosikeskuksen gynekologin vastaanotolta. 

Myös oma gynekologisi tai valitsemasi Aavan muu gynekologi voi käynnistää hoitopolkusi ja voi ohjata sinut tarvittaessa Endometrioosikeskuksen asiantuntijalle.

Varaa aika valitsemasi gynekologin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Endometrioosikeskuksen asiantuntijalle et tarvitse erillistä lähetettä.

Tutustu vertaistukitoimintaan Korento ry | Gynekologinen potilasjärjestö (Endometrioosi, adenomyoosi, vulvodynia, PCOS).

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
sikiön

Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille

Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää
Aava

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Aavassa.
Lue lisää
plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on pitkäaikainen riesa

Plantaarifaskiitti on yleinen kantapään kiputila. Se paranee ilman hoitoa itsekseen, mutta vaiva voi kestää jopa toista vuotta. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, jalkakirurgi Reijo Paukku neuvoo, miten jalkaa kannattaa venyttää ja millä muilla konsteilla kipua voi lievittää.
Lue lisää