Endometrioosi

FacebookTwitterLinkedIn

Endometrioosi voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja kipuja. Varhainen diagnoosi ja kokonaisvaltainen hoito ovat tärkeitä kipujen kroonistumisen ehkäisemiseksi ja hedelmällisyyden suojelemiseksi. Aavan Endometrioosikeskus on uusi palvelu, joka tarjoaa moniammatillista apua endometrioosioireista kärsiville.

Endometrioosin oireet

Endometrioosi on krooninen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.

Endometrioosin oireita voivat olla muun muassa:

  • kovat kuukautiskivut
  • yhdyntäkivut
  • virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyvä kipu ja verenvuoto
  • ärtyvän suolen oireet
  • vatsan ja lantionalueen kivut
  • lapsettomuusongelmat

Endometrioosi voi olla myös hyvin vähäoireinen. Oireiden voimakkuus ei aina korreloi pesäkkeiden suuruuteen tai syvyyteen. Joillakin naisilla hyvinkin vähäiset muutokset voivat aiheuttaa rajuja oireita.

Endometrioosin varhainen diagnoosi on tärkeä

Tärkeintä on kipujen kroonistumisen ehkäiseminen ja hedelmällisyyden suojeleminen. Endometrioosi voi vaikeuttaa raskaaksi tuloa ja olla yksi syy lapsettomuuden taustalla.

Mitä aikaisemmin endometrioosi havaitaan ja mitä tehokkaammin sitä alusta lähtien hoidetaan, sen paremmin kipujen kroonistuminen ja muut epätoivotut vaikutukset voidaan ennaltaehkäistä.

Endometrioosi voidaan diagnosoida gynekologisessa tutkimuksessa esitietojen ja oireiden perusteella. Tarvittaessa apuna käytetään ultraäänitutkimusta, magneettitutkimusta tai vatsaontelon tähystystä. Endometrioosikeskuksen gynekologit osaavat tunnistaa myös endometrioosin epätyypillisemmät merkit.

On myös tilanteita, joissa on herännyt endometrioosiepäily, mutta jatkotutkimuksissa selviää oireiden taustalla olevan jotain muuta.

Endometrioosin hoito

Endometrioosin hyvä hoito on kokonaisvaltaista. Aavan Endometrioosikeskuksessa endometrioosin diagnostiikkaan ja hoitoon syvällisesti perehtyneet gynekologit toimivat tiiviissä yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Huomioimme endometrioosikivun kokonaisvaltaisen luonteen ja pyrimme kaikin keinoin tukemaan kykyäsi nauttia arjesta ja elämästä.

Aavan uudessa Endometrioosikeskuksessa apunasi toimivat:

  • vaativaan ultraäänidiagnostiikaan erikoistuneet gynekologit

Endometrioosikeskuksessa gynekologimme perehtyvät aluksi huolella tilanteeseesi, aiemmin tehtyihin tutkimuksiin sekä annettuihin hoitoihin. Yhdessä pohditte minkälaisesta hoidosta ja avusta juuri sinä todennäköisimmin hyötyisit.

Parhaimmillaan hoito perustuu pitkäaikaiseen hoitosuhteeseen ja sen perustana on yksilöllisesti valittu sairautta ja oireita rauhoittava hormonaalinen lääkehoito. Paras hoitovaste saadaan, kun hormonihoitoon yhdistetään lääkkeettömät hoidot, kuten fysioterapia, ravitsemusterapia ja vaikkapa akupunktio. Myös psykososiaalinen tuki ja vertaistuki on monille tärkeää.

Hoidamme Aavassa myös kaikkein hankalimmista endometrioosioireista kärsiviä ja toimimme jatkoseurantaa ja tukea tarjoavana yksikkönä, kun hoito esimerkiksi syvän endometrioosin leikkaushoidon jälkeen julkisessa sairaalassa on päättynyt.

Huomioithan, ettemme uusi tai kirjoita huumaavia kipulääkkeitä endometrioosipotilaille.

Ajanvaraus

Endometrioosikeskus on Aavan uusi palvelu ja tällä hetkellä tarjontamme painottuu Aava Kamppiin, Naisten Aavaan. Löydät myös Hämeenlinnan, Kuopion ja Espoon Tapiolan toimipisteistä Endometrioosikeskuksen gynekologeja, joiden kautta hoitopolkusi käynnistyy.

Myös oma gynekologisi tai valitsemasi Aavan muu gynekologi voi käynnistää hoitopolkusi ja voi ohjata sinut tarvittaessa Endometrioosikeskuksen asiantuntijalle.

Varaa aika valitsemasi gynekologin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Endometrioosikeskuksen asiantuntijalle et tarvitse erillistä lähetettä.

Artikkelit ja tiedotteet
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää
poskiontelotulehdus/

Poskiontelotulehdus? – Punktiota ei tarvitse pelätä

Poskiontelopunktio kuulostaa pahalta? Huoli pois! Punktio on paljon mainettaan helpompi toimenpide – ja usein sitä ei edes tarvita. Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi kertoo, miten poskiontelotulehdus hoidetaan nykyään ja miten pallolaajennus liittyy asiaan.
Lue lisää