Kohdunpoisto (hysterektomia)

Kohdunpoisto eli hysterektomia on yleisimmin tehtävä gynekologinen leikkaus. Se voidaan tehdä joko vatsaontelon kautta tähystyksellä (laparoskooppinen kohdunpoisto) tai emättimen kautta (vaginaalinen kohdunpoisto). Kohdun poistosta toipuminen sujuu yleensä hyvin ja leikkauksen jälkeiset haitat ovat vähäisiä. Aavassa kohdunpoistoja tehdään Aava Sairaala Kampissa.

Milloin kohdunpoistoon päädytään?

Syyt kohdunpoistolle ovat tyypillisesti:

  • runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset
  • oireita aiheuttavat kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet (myoomat) 
  • kohdun laskeuma

Mitä hyötyjä kohdunpoistosta on?

Jos syynä kohdunpoistoon on runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset, kohdunpoisto parantaa yleensä merkittävästi naisen elämänlaatua. 

Kohdunpoiston yhteydessä normaalit munasarjat yleensä säästetään, joten hormonitoiminta säilyy ennallaan. Kuukautisvuodot jäävät sen sijaan kokonaan pois. 

Kohdunpoistolla ei ole vaikutusta seksuaalisuuteen. Seksuaalitoiminnot saattavat päinvastoin jopa parantua.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Leikkaava lääkärisi arvioi ensimmäisellä vastaanotolla leikkauksen tarpeellisuuden, leikkausmenetelmän sekä leikkaukseen liittyvät riskit.

Hän määrää myös tarvittavat tutkimukset tehtäväksi ennen leikkausta. Sama lääkäri huolehtii sinusta koko hoidon ajan. 

Omegavalmisteiden käyttö ja tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta on tärkeää toipumisen kannalta.

Toimenpiteen kulku

Kohtu poistetaan yleensä joko tähystämällä (laparoskooppinen kohdunpoisto) tai emättimen kautta (vaginaalinen kohdunpoisto).

Molemmilla leikkausmenetelmillä haavat ovat pieniä ja toipuminen nopeaa. 

Laparoskooppinen kohdunpoisto tehdään nukutuksessa. Poistettavia ompeleita ei tavallisesti jää.  

Vaginaalinen kohdunpoisto tehdään yleensä silloin, jos kohtu on laskeutunut.

Haava tulee vain emättimen pohjaan eikä poistettavia ompeleita jää.

Leikkaus voidaan tehdä selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa.

Toimenpiteen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinua seurataan heräämössä ja tarvittaessa voit yöpyä sairaalassa.

Kotiutuessa saat mukaasi ohjeet haavan hoidosta, kipulääkityksestä sekä tarvittavasta jälkitarkastuksesta. 

Sairasloman pituus on yleensä 2–4 viikkoa.

Sairasloman aikana kevyt liikunta, kuten kävely, on suositeltavaa.

Laskimotukosriski lisääntyy aina leikkauksen yhteydessä, joten varhainen liikkeelle lähteminen on tärkeää toipumisen kannalta.

Kohdunpoistoleikkauksesta toipuminen sujuu yleensä hyvin. Suurin osa leikkauksen jälkeisistä haitoista on lieviä, eivätkä ne oleellisesti pidennä hoitoaikaa tai toipumista. 

Mikäli kohdunpoiston jälkeen tarvitaan hormonikorvaushoitoa, voidaan oireiden lievittämiseksi käyttää pelkkää estrogeenihoitoa. Rintasyöpäriskin kannalta tämä on turvallisempi tapa kuin yhdistelmähoito.

Joidenkin tutkimusten mukaan kohdunpoisto saattaa altistaa myöhemmin esiintyvälle emättimen laskeumalle tai virtsankarkailulle. Todennäköisemmin näiden haittojen taustalla ovat kuitenkin naisen sidekudosten ominaisuus ja muut riskitekijät.

Merkittävimpiä riskitekijöitä lantionpohjan toimintahäiriöille ja laskeumille ovat ylipaino ja synnyttäneisyys.

Ajanvaraus

Varaa vastaanottoaika leikkaavan lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Aavassa kohdunpoistoleikkauksia tekevät kokeneet gynekologian erikoislääkärit Päivi Galambosi, Anne Kolehmainen ja Nina Mattsson.

Itse toimenpide tehdään Aava Sairaala Kampissa, mutta voit tulla ensimmäiselle vastaanottokäynnille kaikkiin toimipisteisiin, joissa asiantuntijat pitävät vastaanottoa.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää