Side, tamponi ja kuukuppi – Tiesitkö tämän kuukautissuojista?

kuukautissuojat
Voiko tamponin kanssa nukkua? Onko kuukautiskuppi hygieeninen? Saako pikkuhousunsuojaa käyttää päivittäin? Kätilö ja seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi Nuorten Naisten Aavasta vastaa yleisimpiin kysymyksiin kuukautissuojista.
FacebookTwitterLinkedIn

Side, tamponi, kuukautiskuppi – mikä on paras kuukautissuoja?

Terveysside, pikkuhousunsuoja, tamponi ja kuukautiskuppi ovat kaikki turvallisia ja hygieenisiä kuukautissuojia. Hyvän kuukautissuojan pitää olla helppokäyttöinen, mukavan tuntuinen – sellainen, jota sinun ei tarvitse juuri ajatella. Voit luottaa siihen myös yöllä ja liikkuessa. Jos haluat ekologisen vaihtoehdon siteille tai tamponeille, testaa kuukuppia.

Kun kokeilet eri vaihtoehtoja, löydät ne, jotka sopivat parhaiten sinulle ja kuukautisvuotosi eri vaiheisiin.

Miten kuukautiskuppia käytetään? Onko se varmasti hygieeninen?

Silikoninen kuukautiskuppi on turvallinen, ekologinen ja edullinen vaihtoehto siteille ja tamponeille. Voit käyttää sitä uudestaan kuukaudesta toiseen.

Kuppi asetetaan emättimen sisään ja tyhjennetään pari kertaa päivässä. Kun tyhjennät kupin, huuhtele ja pese se kuukupille tarkoitetulla pesunesteellä. Desinfioi kuppi kuukautisten jälkeen keittämällä sitä kymmenisen minuuttia.

Kuukautiskuppi on hygieeninen, kunhan peset kätesi ennen ja jälkeen kupin asettamisen ja peset kupin ohjeiden mukaisesti. Kuukuppi ei esimerkiksi kerää bakteereja samaan tapaan kuin tamponi.

Entä kuukautissieni – voiko sitä suositella?

Kuukautissieni on kestokuukautissuoja, joka asetetaan emättimen sisään tamponin tavoin. Sen käytöstä ei löydy tieteellistä kotimaista tutkimusta, joten asiantuntijat eivät suosittele sen käyttöä.

Jos haluat ekologisen vaihtoehdon siteille tai tamponeille, kokeile kuukautiskuppia. Kestokuukautissuojista kestoside voi sopia ei-kertakäyttöistä vaihtoehtoa etsiville, erityisesti jos helposti puhdistettava kuukuppi ei sovellu itselle.

Sopisiko ehkäisykierukka sinulle? Lue lisää.

Saako tamponin kanssa nukkua?

Voit käyttää tamponia yölläkin, kunhan vaihdat sen uuteen illalla ennen nukkumaanmenoa ja heti aamulla herättyäsi.

Tamponien yhteydessä puhutaan toksisesta sokkioireyhtymästä eli TSS:stä. Se on bakteeritulehdus, jonka voit saada muun muassa siitä, jos käytät samaa tamponia liian pitkään. Verinen tamponi on hyvä kasvualusta bakteereille, joita tamponi kerää narunsakin kautta, jos siihen tulee virtsaa.

TSS on vakava mutta harvinainen sairaus, eli tamponeja ei tarvitse karttaa TSS:n pelon takia. Kun peset kätesi ennen tamponin asettamista ja vaihdat sen vessassa käydessäsi, on tamponin käyttö ihan turvallista.

Runsastuneet tai pitkittyneet kuukautiset? Joskus ultraäänitutkimus on tarpeen. Lue lisää.

Onko normaalia, että tamponi tai kuukuppi sattuu?

Tamponin tai kuukupin ei pitäisi tuntua emättimessä miltään. Jos tamponi tuntuu epämukavalta, se ei todennäköisesti ole tarpeeksi syvällä. Koeta työntää sitä pidemmälle tai testaa lyhyempää mallia.

Jos tamponin asettaminen tai pois ottaminen sattuu, se on luultavasti liian imukykyinen. Tällöin kuiva tamponi hankaa limakalvoja. Vaihda tamponi pienempään, tai jos käytät jo pienintä kokoa, vaihda pikkuhousunsuojaan tai kuukuppiin.

Jos kuukuppi painaa emättimessä, se voi olla huonossa asennossa tai se ei välttämättä ole auennut kunnolla muotoonsa. Kupin ottaminen pois ja asettaminen uudestaan voi auttaa. Jos kuppi painaa vieläkin, kokeile pienempää kokoa tai toista mallia. Jos tunnet kupin antennin sisälläsi, voit luultavasti lyhentää sitä saksilla – varmista tämä pakkauksen ohjeista.

Miksi pikkuhousunsuojia ei saa käyttää joka päivä?

Pikkuhousunsuojatkin ovat kuukautissuojia, ja ne on tarkoitettu vain veriseen vuotoon. Jos käytät niitä esimerkiksi valkovuodon takia, ne voivat aiheuttaa muun muassa emättimen kuivumista, kirvelyä ja kutinaa tai hiivatulehduksen.

Seksi on kivuliasta kuivan emättimen takia? Lue lisää.

Valkovuoto on normaalia, etkä tarvitse siihen suojaa. Riittää, että vaihdat pikkuhousut päivittäin. Jos valkovuoto on niin runsasta, että se vaivaa tai haittaa, varaa aika gynekologille, joka selvittää, mistä se johtuu.

Joskus lisääntynyt valkovuoto voi johtua seksitaudista. Lue lisää.

Mikä on paras kuukautissuoja urheilijalle?

Kuukautiset eivät estä liikkumasta – tarvitset vain sopivan suojan.

Runsaampaan vuotoon toimii mikä tahansa vaihtoehto tamponista kuukuppiin tai runsaille vuodoille tarkoitettuun siteeseen. Jos vuotosi on niukkaa, voi pikkuhousunsuoja riittää.

Uinti ja kuukautiset – mikä on paras kuukautissuoja?

Edes uintia ei tarvitse kuukautisten aikaan vältellä, vaan voit huoletta pulahtaa veteen tamponin tai kuukupin kanssa. Muista kuitenkin vaihtaa tamponi heti uinnin jälkeen, sillä se kerää itseensä vettä ja sen mukana myös bakteereita.

Jos vuotosi on niin niukkaa, että pärjäät pelkällä pikkuhousunsuojalla, voit mennä uimaan ilman suojaa kokonaan.

Todella runsaat kuukautiset – entä jos side tai tamponi ei pidä?

Vuotaako imukykyisinkin side tai tamponi parissa tunnissa läpi? Joudutko vaihtamaan terveyssiteen kesken yöunien?

Jos runsas kuukautisvuoto häiritsee, kannattaa asiasta jutella lääkärin kanssa. Gynekologi varmistaa, etteivät runsaat kuukautiset johdu sairaudesta. Hän voi myös suositella runsaiden kuukautisten hillitsemiseen esimerkiksi e-pillereitä, hormonikierukkaa tai vuotoa tyrehdyttävää lääkettä.

Mietityttääkö jokin kuukautisissasi?

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja Mari Päiväniemi.