Akupunktio

Länsimaissa akupunktiota käytetään pääasiassa tuki- ja liikuntaelinten kipujen ja vaivojen hoidossa. Lisäksi akupunktiolla voidaan hoitaa muun muassa migreeniä sekä jopa mielenterveyden häiriöitä. Myös sen tehosta laihdutuksen tukena on jonkin verran näyttöä.

Mitä akupunktio on?

Akupunktio on perinteinen kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilaan vaivoihin pyritään vaikuttamaan neuloilla akupunktuuripisteistä. Kiinalaisen perinteen mukaan nämä tarkoin määritellyt ihon pisteet määräytyvät kehon elimiä kuvaavien meridiaanien mukaan. Pistelyn ajatellaan vaikuttavan meridiaaneja pitkin tapahtuviin virtauksiin. Hoidon päämääränä on saavuttaa elimistön tasapaino.

Akupunktuuripisteitä on kaikkialla kehossa. Hoitopisteet valitaan ongelman mukaan.

Hoitoon voi tulla ilman lähetettä. Akupunktiota voivat antaa akupunktiokoulutuksen saaneet lääkärit ja fysioterapeutit.

Mihin akupunktiota käytetään?

Länsimaissa akupunktiota käytetään pääasiassa tuki- ja liikuntaelinten kipujen ja vaivojen hoidossa. Lisäksi akupunktiolla voidaan hoitaa

  • nivelrikon särkyjä
  • migreeniä
  • ääreishermoperäisiä kipuja
  • mielenterveyden häiriöitä, kuten masennusta ja ahdistusta
  • unettomuutta

Akupunktiota voidaan käyttää myös laihdutuksen tukena. Hoidon myötä halu syödä yli oman energiantarpeen saattaa vähentyä.

Hoidon kulku

Akupunktio tapahtuu ohuin steriilein kertakäyttöneuloin. Eniten kipua – mutta silloinkin vain hieman – tuntuu, kun neulan kärki lävistää ihosi. Herkimpiä ihoalueita ovat kasvot, jalkaterät ja kädet.

Tarvittaessa perusakupunktioon voidaan lisätä sähkövirta. Se tarkoittaa, että neulaan laitetaan kiinni elektrodi, johon johdetaan sähkövirtaa. Sähkö lievittää tehokkaasti kipua ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Akupunktiohoidon jälkeen pistospaikasta voi tulla vähän verta. Siksi emme suosittele aivan vaaleita vaatteita. Hoito kestää noin tunnin.

Hoitotulokset

Akupunktiohoidon vaikutukset ovat yksilöllisiä. Joku hyötyy jo yhdestä kerrasta, mutta keskimäärin tarvitaan 3-10 hoitokertaa ongelmasta ja lähtötilanteesta riippuen. Hoitotulokset ovat hyviä, etenkin alaselän kivuissa ja migreenissä.

Ennen ja jälkeen akupunktion

Ennen hoitoon tuloa kannattaa välttää kahvin juomista. Kofeiini piristää, joten sen nauttiminen voi vähentää akupunktion rentouttavaa vaikutusta.

Hoidon jälkeen taas kannattaa juoda runsaasti vettä. Akupunktio saa aineenvaihdunnan kiihtymään, mikä lisää janoa. Hoitopäivänä ei suositella saunomista eikä alkoholin käyttöä, koska molemmat kuivattavat kehoa.

Huomioithan myös, että akupunktion jälkeen olo on rento ja sinua voi väsyttää. Ajokyky saattaa olla heikentynyt, joten suosittelemme, että käytät kotiin palatessa muita kulkuvälineitä kuin omaa autoa.

Löydä lähin akupunktio

Ajanvaraus

Varaa aika akupunktioon nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa OMT-fysioterapeutti Katri Sollman.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää
mielen_paalle_2-9 Thinkathonin avulla uusia ideoita rikkinäisen työelämän korjaamiseen
Kuinka löytää uudella tavalla selkeitä ratkaisuja sekä meille että tuleville sukupolville, jotta työarkemme olisi inhimillisempää ja se säilyttäisi myös mielenterveytemme?
Lue lisää