Potilasohje – kohdunsuun sähkösilmukkahoito (Loop)
Miten tutkimus tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?
Kohdunsuun sähkösilmukkahoito (Loop-hoito) tehdään, kun kohdunsuun tähystyksessä (kolposkopiassa) on todettu jatkohoitoa vaativa solumuutos.
Loop-hoidossa kohdunsuulta poistetaan kudospala. Toimenpide on nopea ja tapahtuu paikallispuudutuksessa.
Loop-hoidon jälkeen sairaslomaa ei yleensä tarvita. Toimenpiteen jälkeen on kuitenkin hyvä varata hetki aikaa lepäämiseen, mikäli vointi sitä vaatii.
Hoitoa ei voida tehdä normaalin kuukautisvuodon aikana. Muuta erityistä valmistautumista ei tarvita.
Toipuminen kohdunkaulan sähkösilmukkahoidosta
On normaalia, että hoidon jälkeen esiintyy veristä ja limaista vuotoa jopa 3-4 viikon ajan. Tänä aikana ei suositella tamponin tai kuukupin käyttöä, yhdyntää, uintia tai ammekylpyjä.
Hoidon jälkeen kohdunsuun olisi suositeltavaa parantua noin kaksi kuukautta ennen mahdollista raskautta.
1-2 viikon kuluessa hoidetun alueen päälle muodostunut rupi voi irrota ja saattaa aiheuttaa uuden runsaammaan vuodon. Hyvin runsas verinen vuoto (joukossa hyytymiä) joko heti tai 1-2 vkon kuluttua toimenpiteestä on poikkeavaa. Tässä tapauksessa ota yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin tai oman alueen päivystävään naistentautien päivystykseen.
Pahanhajuinen vuoto, kuume ja alavatsakivut voivat viitata tulehdukseen. Tulehdus on harvinainen jälkiseuraus Loop-hoidosta. Ota yhteyttä Lääkärikeskus Aavan aukioloaikoina toimenpiteen tehneeseen lääkäriin ja muuna aikana oman alueen päivystävän sairaalan naistentautien päivystykseen.
Jatkohoito
Patologi tutkii poistetun kudospalan. Tutkimustulos valmistuu 2-4 viikon kuluessa. Toimenpiteen tehnyt lääkäri ilmoittaa vastauksen potilaalle sovitulla tavalla. Vastauksen perusteella lääkäri ohjelmoi tarvittavan jatkoseurannan (Papa- tai kolposkopiaseuranta) ja sen aikataulun.