Potilasohje vulvodyniasta ja muista vulvan kiputiloista kärsiville
Yleiset elintavat
Monilla vulvodyniasta ja vestibulodyniasta (emättimen eteisen kosketuskipu) kärsivillä naisilla on taipumusta emättimen hiivatulehduksiin ja tulehdukset usein myös pahentavat oireita. Toistuvia hiivatulehduksia voi pyrkiä välttämään ruokavaliomuutoksilla: mahdollisimman kuitupitoinen ja mahdollisimman vähän huonoja, nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi olla eduksi. Tällaisessa ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita ovat makeiset, leivonnaiset, limsat ja muut näkyvää sokeria sisältävät sekä vaalea leipä. Ruis- ja näkkileipää kannattaa suosia.
Liikunta on aina terveellistä, mutta alapään ihoa hankaavia lajeja kuten spinning, pyöräily ja ratsastus kannattaa ehkä välttää, ainakin jos ne tuntuvat ärsyttävän kipeää aluetta. Sen sijaan jooga ja mindfulness-tyyppiset lajit ovat suositeltavia.
Ehkäisypillerit
Ehkäisypillereiden käytöllä epäillään usein olevan merkitystä oireiden taustalla ja niiden käytön tauotusta koemielessä suositellaankin heti hoidon alussa, jos se suinkin on mahdollista.
Hygienian hoito
Alapesun voi tehdä 1-2 kertaa päivässä, mutta saippuoita tai pesuliuoksia ei pidä käyttää, pelkkä vesi riittää. Myös hajustetut vartalonpesutuotteet sekä kylpysuolat ja - vaahdot voivat aiheuttaa ärsytystä. Alapesun jälkeen iho kannattaa kuivata hyvin pehmeällä pyyhkeellä ja kuivumisen estämiseksi sekä ihon ja limakalvojen suojaksi voi käyttää jotain mietoa, hajustamatonta perusvoidetta tai ihoöljyä. Hajusteita ei pidä suihkuttaa alapään alueelle. Häpykarvojen ajelua limakalvojen läheltä ei suositella.
Kuukautissuojia ei tule käyttää pidempään kuin on pakko. Jos tamponit tuntuvat ärsyttävän, on parempi välttää niiden käyttöä. Riittävän usein vaihdettu side on parempi vaihtoehto. Pikkuhousunsuojien säännöllistä käyttöä on syytä välttää. Iho ja limakalvot hengittävät paremmin puuvillaisissa tai silkkisissä pikkuhousuissa, joita voi tarvittaessa vaihtaa useammin. Keinokuiduista valmistettuja alusvaatteita ei tulisi käyttää lainkaan. Myös kiristävät vaatteet, kuten string-housut ja tiukat farkut saattavat olla haitaksi. Aina, kun mahdollista, kannattaa olla kokonaan ilman housuja, jotta limakalvot saavat ilmaa riittävästi.
Pyykinpesussa käytä hajusteettomia, helliä pesuaineita.
Lantionpohjan lihakset
Pitkittyneen kivun seurauksena lantionpohjan lihakset ovat usein kireät, mikä lisää entisestään oireita. Myös virtsarakon tahdosta riippumaton lihaksisto saattaa olla yliaktiivinen. Näiden lihasten rentoutuksen ja hallinnan opettelu on ensiarvoisen tärkeää kipujen välttämisessä ja hoidossa. siihen tarvitaan usein fysioterapeutin apua. Lähete lantionpohjan fysioterapiaan annetaankin mielellään jo hoidon alkuvaiheessa.
Yhdyntä
Yhdyntä ei missään tapauksessa ole kiellettyä, tilanteen vain pitäisi olla mahdollisimman rento, jotta lihasjännitys ei lisäisi kiputuntemuksia. Kannattaa suosia muutakin kuin yhdyntäseksiä. Koskaan ei ole haitaksi käyttää liukastetta. Jos kipu on voimakasta, voi kipualueelle laittaa puuduttavaa geeliä tai voidetta. Yhdynnän jälkeistä kipua voi lievittää huuhtelemalla ulkosynnyttimiä kylmällä vedellä.
Ohjeen on laatinut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Päivi Tommola.