Mielen päälle -thinkathon 26.9.
Riittää! Työelämä on murtamassa meidät, ja tällä menolla se murtaa myös tulevat sukupolvet. On aika ravistella perusteita ja siksi kutsuimme saman pöydän ääreen niin työelämän muotoilijoita, kuin terveyden ja hyvinvoinnin sekä lasten ja nuorten asiantuntijoita.
Yhteistyössä ja pelillistämisellä uusien ratkaisujen äärelle
Mielen päälle -thinkathoniin kokoontui runsas 60 osallistujaa, opiskelijoista työelämän konkareihin, eri ammattiryhmistä ja toimialoilta.
Illan aikana porukka jakaantui yhdeksään ryhmään, jotka jokainen lähti miettimään uudenlaisia ratkaisuja mielenterveyden vaalimiseksi työelämässä.
Ryhmät muovasivat ideoita ja ajatuksia tilaisuutta varten luodun Mielen päälle -pelin kautta.
9 ryhmää ja 9 ideaa
Ratkaisuja etsittiin uudenlaisella fasilitointitavalla Mielen päälle -pelin kautta, jonka Aava oli osallistujille luonut. Pelin kautta synnytettiin ideoita, jotka tarjoaisivat selkeitä ratkaisuja, jotta työarkemme olisi inhimillisempää ja se säilyttäisi myös mielenterveytemme.
Ideoita luotiin valmiiksi luoduille henkilöille ja heidän tilannekuvia varten. Syntyneet ideat toivat ajatuksia niin koulumaailmaan, jossa voidaan valmistautua paremmin työelämään, tai siihen, miten työpaikat ja työntekijät löytäisivät toisensa yhteensopivammin. Haettiin ideoissa myös henkilökohtaiseen mittarointiin ja hyvinvointidatan parempaan hyödyntämiseen uudenlaisia tulokulmia. Kiinnostavia olivat myös ajatukset siitä, miten tekoäly voisi auttaa erityisesti itselleen ankaria.
Syntyneistä ideoista valittiin kahden idean yhdistelmä, joka lähetetään marraskuussa järjestettävään Tekoäly Hackathon Junctioniin, missä Aava ja Pikkujätti ovat mukana. Ideat yhdistävät moninaisin keinoin yksilön osaamisen, kehittymisen, intohimot ja arvot työpaikan strategisiin tavoitteisiin, kykytarpeisiin ja arvoihin & kulttuuriin. Junctionin jälkeen kuulemme taas lisää.
Yhdistelmäidean avulla ihmiset ja työpaikat löytänevät toisensa entistä helpommin ja ideat ohjaavat työpaikkoja panostamaan kulttuuriin, rakenteisiin ja työn sujuvuuteen. Voit tutustua kaikkiin ideoihin kuvagalleriassa.
Katso videolta, minkälaisia ajatuksia kestävästä työstä Mielen päälle -thinkahtonissa tuotettiin.
Mitä seuraavaksi?
Mielen päälle -thinkathonin jatkumona toivomme näkevämme lisää yhteiskehittelyä eri yritysten, organisaatioiden ja tahojen kesken. Koemme tärkeäksi sen, että asiaa tarkasteltaisiin monesta näkökulmasta ja että välillä aiheen äärellä istuisivat yhdessä ne tahot, jotka eivät aina pääse kohtamaan – kuten työelämä ja lapset ja nuoret.
Toki tunnistamme fokusoinnin tärkeyden, mitä teimme myös omassa tapahtumassamme.
Tutustu illan tunnelmiin alta:
Ryhmien luomiin tuotoksiin voit tutustua kuvien kautta:
Yhteistyössä
Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Futuricen ja Nuorten Lääkäreiden yhdistyksen (NLY) kanssa, mukana asiantuntemusta myös Elo Työeläkeyhtiöstä ja Mieli Ry:stä.
Haluatko kysyä tapahtumasta lisätietoja:
Ota yhteyttä tapahtuman tuottajaan Hanni Mariniin joko sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse 040 862 1263
Mikä on thinkathon?
Thinkathon termi yhdistää sanat "thinking" (ajattelu) ja "marathon" (maraton). Se tarkoittaa intensiivistä tapahtumaa, jossa osallistujat kokoontuvat yhteen ratkaisemaan tiettyjä ongelmia tai kehittämään uusia ideoita ja innovaatioita. Mielen Päälle -thinkathonissa osallistujat pääsevät ideoimaan monialaisissa työryhmissä ratkaisuehdotuksia työelämän haasteisiin. Thinkathonissa työskennellään fasilitoidun työpajamallin avulla.
Tapahtumassa olivat mukana muun muassa:
Tuomas Milonoff, Tuottaja ja ohjaaja
Huippusuosioon ja maailmanlaajuiseen levitykseen nousseen Madventuresin luoja, tv-tuottaja ja ohjaaja Tunna Milonoff tunnetaan rajoja rikkovana ja rohkeana mediapersoonana. Tunna on antanut kasvonsa myös monelle yhteiskunnallisesti tärkeälle aiheelle ja herättänyt keskustelua suositulla Docventures sarjalla.
20 vuotta sitten Tunna kannusti ihmisiä hyppäämään pois oravanpyörästä, heittämään repun selkään ja lähtemään maailmalle. Syntyi Madventures, TV-ohjelma joka nousi kulttimaiseeseen. Harrastuksesta ja intohimosta tuli työ. Miljoonien kilometrien, satojen suorien lähetysten, 10 tietokirjan ja 20 yrittäjävuoden jälkeen Tunna koki vakavan työuupumuksen jota hän kuvailee ”Elämänsä vaativimmaksi reissuksi todellisissa ääriolosuhteissa.”
Katariina Seittenranta, Erikoistuva yleislääkäri
Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri, NLY:n varapuheenjohtaja kliininen opettaja ja 1-vuotiaan taaperon äiti. Katariina valmistui lääkäriksi kolme vuotta sitten, ja opiskeluajoista lähtien hänelle on ollut tärkeää saada työskennellä lääkärien tasapainoisemman arjen puolesta. Tätä työtä Katariina on tehnyt Nuorten Lääkärien Yhdistyksessä (NLY) sekä Lääkäriseura Duodecimissa. Katariinalle tasapainoinen arki on sitä, että saa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, vaikuttaa tärkeiksi kokemiinsa asioihin sekä tehdä rakastamaansa työtä.
Teemu Roos, Tietojenkäsittelytieteen professori
Tietojenkäsittelytieteen professori Helsingin yliopistossa, Teemu johtaa Suomen tekoälykeskuksen FCAIn opetusohjelmaa. Roos on maailman parhaaksi tekoälykurssiksi valitun Elements of AI -verkkokurssin luoja.
Hän on aiemmin toiminut vierailevana tutkijana mm. MIT:ssa, Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä sekä Cambridgen yliopistossa. Roos tutkii tällä hetkellä mm. koneoppimisen sovelluksia avaruusfysiikassa ja tekoälytaitojen opettamista lapsille ja nuorille.
Wille Komulainen, Digitaalisten terveyspalveluiden ylilääkäri
Digitaalisten terveyspalveluiden ylilääkäri, innovoiva ja uudistava kehittäjä - start uppien moottori. Wille on ollut useamman start upin taustalla tai luomassa niitä muun muassa terveyspalveluiden kehittämiseksi tai lääkäreiden hyödyksi.
Pauli Waroma, Markkinointijohtaja
Myynnin, markkinoinnin ja muutosjohtamisen ammattilainen, 14 vuotta markkinointitoimiston perustajaosakkaana ja kuusi vuotta terveydenhuollon johtotehtävissä ovat opettaneet mikä liikuttaa ihmisiä ja mikä ei. Mitä muutos tarvitsee, mikä markkinointi on tehokasta ja miten brändiä rakennetaan.
Pauli on toiminut markkinoinnissa yli 20 vuotta. Hän on ollut perustamassa kolmea omaa yritystä ja ollut kahden top 500 yrityksen johtoryhmässä markkinoinnista ja viestinnästä vastaavana johtajana
Petteri Kilpinen, Valmentaja ja liiketoimintajohtaja
Utelias uuden tiedon metsästäjä, joka haluaa herättää ihmiset näkemään nykyisen työelämän uuvuttavat riskit. Petteri on itse käynyt läpi muutoksia niin työelämän oravanpyörässä kuin yksityiselämän haasteissa, Hän haluaa kannustaa myös muita muutokseen — vaikka irtiotto ei ole helppoa.
Petterin missio on ”energisoida, inspiroida ja kehittää ihmisiä, jotta he saisivat enemmän irti elämästään.”
Eira Roos, Työterveyshuollon erikoislääkäri, työterveyshuollon kehitysylilääkäri
Työkyvystä ja elintavoista innostunut työterveyshuollon erikoislääkäri. Eiran erikoisalaa on ennakoiva työkykyjohtaminen, työelämän muutokset, sekä organisaatioiden kollektiivinen työkyvykkyys, joita hän kehittää Lääkärikeskus Aavalla työterveyden kehitysylilääkärinä. Eira on tehnyt tutkimusta elintapojen, mielen hyvinvoinnin, työolojen, työkyvyttömyyden sekä hyvinvoinnin mittaamisesta ja hän on perehtynyt ylipainon ja lihavuuden hoitoon.
Annukka Niemelä, Kliininen psykologi
Annukka Niemelä on alunperin oululainen, vuonna 2017 Jyväskylän yliopistosta valmistunut psykologi, kouluttaja ja systeeminen businesscoach. Psykologityötä Annukka tekee nuorten ja aikuisten parissa, erityisenä mielenkiinnon kohteena mm. ahdistuneisuusasiat, elämänkriisit sekä uupumustilanteet.
Toiselta ammatiltaan Annukka on tanssija, ja keikkailee tällä hetkellä freelancer-artistina sekä musikaaliartistina. Lisäksi hänellä on pitkä historia järjestökentällä mm. Suomen Psykologian Opiskelijain Liiton puheenjohtajana ja Suomen Psykologiliitolla.
Heikki Särkelä, Johtava työterveyspsykologi, kognitiivinen psykoterapeutti
Aavan psykologipalveluita johtava työterveyspsykologi, kognitiivinen psykoterapeutti ja systeeminen prosessikonsultti. Heikillä on yli 10 vuoden kokemus organisaatioiden hyvinvoinnin valmennuksesta ja syvällinen ymmärrys siitä, miten ihminen ja teknologia kohtaavat työympäristössä. Hän on julkaissut useita tieteellisiä artikkeleita erityisesti näiden ilmiöiden rajapinnasta, ja hänellä on vahva tausta työelämän mielen hyvinvoinnin tukemisessa.