64-vuotiaana yhdelle maailman vaativimmista purjehduksista

Mistä nousee palo lähteä ja mitä tarvitaan onnistumiseen? Ainakin tarvitaan varmuus siitä, ettei matkan varrella petä vene, eikä henkinen tai fyysinen kantokyky.

Tapio Lehtinen osallistui 2018–19 Golden Globe Race 2018 -purjehdukseen. Hän oli yksi viidestä purjehduksen loppuun suorittaneista ja viimeinen perille päässeistä. Purjehdusta pidetään yhtenä suomalaisen purjehdushistorian merkittävimmistä onnistumisista, sillä matkalla sai käyttää vain alkuperäisen vuoden 1968 kilpailun aikana olemassa ollutta teknologiaa, eikä pysähdyksiä sallittu.

Tuolla matkalla Lehtinen tuli tunnetuksi “barnaakkeli-miehenä”, joka purjehti yli puolet matkasta alati kasvava barnaakkeliviljelmä veneen pohjassa, vauhtia tuntuvasti hidastaen. Tapiolla jäi matkasta sen verran hampaankoloon, että hän valmistautuu lähtemään samaan kisaan uudemman kerran, tällä kertaa Aavan tukemana.

Tapio tietää jo miltä yksinäisyys valtamerellä tuntuu. Mutta hän on myös kolme vuotta vanhempi ja purjehdus on vähintään yhtä vaativa kuin edellisellä kerralla. Lehtinen on käynyt Aavalla ortopedilla varmistamassa, että hänen polvensa kestävät matkan rasituksen. Lisäksi hänelle on tehty rasitus-ekg ja hän on käynyt ihotautilääkärillä. 200-300 päivää merellä vaatii myös iholta paljon. Aavan ravitsemusasiantuntija on auttanut Tapiota valmistautumaan ruokavaliolla, joka pitää sekä hänen fysiikkansa että mielensä kunnossa.

"Aavan arvoissa on halu ymmärtää ihmistä. Niinpä meidän on lähdettävä siitä, että jokaisen kokemukseen hyvinvoinnista, vaikutetaan hieman eri tavalla. Suomessa on 5,5 miljoonaa tapaa voida hyvin. Kuka on parempi esimerkki omasta tavasta voida hyvin, kuin 64-vuotias mies, joka voi parhaiten silloin kun hän on yksin avomerellä, 10-metristen aaltojen lyödessä sisään veneeseen?", sanoo markkinointijohtaja Pauli Waroma.

Lehtinen on erittäin tyytyväinen Aavan yhteistyöhön.

”Olen saanut todella hyvää palvelua Aavalta. Oikeastaan koko homma lähti siitä, että Aavan lääkäri löysi kurkustani kyhmyn, joka oli jäänyt aikaisemmin pimentoon ja joka onneksi saatiin poistettua ennen kuin se alkoi todella oireilla. Tämän jälkeen myös muita terveyden osa-alueita on laitettu kondikseen ja yhteistyö on muutenkin ollut hedelmällistä. Tuntuu että Aava on osa laajennettua purjehdustiimiäni.” kuvailee Tapio Lehtinen.

Yhteistyön yhtenä tuotoksena on dokumentti, joka rakentuu matkan varrella. Valmistautumisen eri vaiheita on taltioitu, jotta matka voi inspiroida sekä purjehtijoita, että kaikkia muitakin, jotka haluavat elää omannäköistään elämää. Sekä Tapion että Aavan toiminnan ytimessä on vastuullisuus, ei vain luontoa vaan myös ihmisiä kohtaan. Nyt valmiina on valmistautumisen ensimmäisiä vaiheita kuvaava noin 7 minuuttinen minidokumentti. “Tapion Aava” on lyhytelokuva, joka valottaa miestä purjehduksen takana ja avaa oppeja, joita hänelle on vuosien varrella mukaan tarttunut.

Katso filmi:

8-10 kuukautta avomerellä

4.9.2022 Tapio Lehtinen Sailing lähti yksinpurjehdukselle maailman ympäri.

Golden Globe Race -kilpailua pidetään yhtenä maailman vaativimmista purjehduksista, sillä matkalla saa käyttää vain alkuperäisen vuoden 1968 kilpailun aikana olemassa ollutta teknologiaa, eikä pysähdyksiä sallita. Matkaan lähti syyskuun alussa 16 venettä.

Tapio on purjehtinut nyt reilu neljä päivää ja on kilpailussa tällä hetkellä neljäntenä. Se ei tosin vielä kerro paljoakaan, koska matkaa on vielä älyttömästi jäljellä. Yhdellä kilpailijoista on tullut jo ongelmia veneen ohjauksen kanssa ja toinen on lyönyt myrskyssä päänsä ja ollut hetken tajuttomana. Matkan varrella voi tapahtua mitä tahansa.

Katso videosta Tapion tunnelmia lähtöviikonlopulta.

"Täällä maapallolla meri on elämän alku. Ihmisen kyyneleiden, hien ja veren suolapitoisuus on kohtuullisella tarkkuudella sama kuin valtamerten suolapitoisuus. Se on seurausta siitä, että me ollaan merestä aikanaan noustu maanpinnalle ja selittää miksi meillä purjehtijoilla on ikuinen kaipuu takaisin merelle."

Tapio Lehtinen

Yhdessä matkalla: