Aavan tunne

Aava on mielentila, jossa rentoudumme, lataudumme ja inspiroidumme – henkisesti ja solutasolla. Aavan äärellä avautuvat niin silmämme kuin mielemme.

Tämä näyttely jatkaa yhteistyötä valtameripurjehtija Tapio Lehtisen ja hänen miehistönsä kanssa. Se pyrkii antamaan kuvan siitä, miltä merellinen aava tuntuu meille, jotka emme sitä ehkä koskaan tule kyntämään.

Pyysimme Tapion miehistöä taltioimaan aavan tunnetta Ocean Globe Racen ajan, (10.9.2023–20.4.2024), päiväntasaajan molemmin puolin, maailman joka mereltä. Annoimme reissuun mukaan kameran ja päiväkirjan, ja pyysimme nuorta miehistöä kuvaamaan tyynet ja myrskyt, rutiinit ja oivallukset, hiljentymiset ja haltioitumiset,

Silti Aavan tunnetta ei tarvitse lähteä hakemaan maailman meriltä. Se on kaikkien 5,5 miljoonan suomalaisen tavoitettavissa paikoissa, joissa mielemme tyyntyvät, jossa silmämme tavoittavat horisontin viivan, ihmisten kanssa, jotka tuovat elämään lisää elämää. Toivomme, että tämä näyttely, sen kuvat ja ajatukset, inspiroivat sinua löytämään ja tunnistamaan aavan tunteen arjessasi.

Mikä OGR?

Ocean Globe Race on legendaarinen kilpailu, jossa modernin teknologian käyttö ei ole sallittua. Vuoden 2023 purjehdus oli OGR:n 50. juhlavuosi, jossa matkattiin merten halki Southamptonista Cape Townin, Aucklandin ja Punta del Esten kautta takaisin Iso-Britanniaan.

Kilpailijat, kuten Tapio Lehtisen kipparoima Galiana WithSecure, navigoivat maailman merillä kuin olisi vielä vuosi 1973. Se oli ainutlaatuinen mahdollisuus ottaa aikaa aavan äärellä, ilman päivittäistä digitaalista ähkyä, ja pysähtyä kunnolla pohtimaan, kynä ja pokkarikamera kädessä, miltä aava tuntuu.  

Aavan tunne -näyttely Kauppatorilla 4.7.–31.8.

Tiesitkö, että suurimpien etelänmerelle liitelevien albatrossien siipiväli on huikeat 3,6 metriä? Miltä tuntuu, kun sellainen otus liitää aamuauringossa purjeen takaa pään yli? Siitä häivähdyksen kokeaksesi tänä kesänä ei tarvitse lähteä Kolera-allasta pidemmälle. Helsingin Kauppatorille aukeaa Aavan tunne -näyttely, jossa kohtaat niin Tapio Lehtiselle maskotiksi muodostuneen albatrossin kuin jättimäisen View Master-installaation, johon kurkistamalla näet etelänmerelle asti – Tapion miehistön silmin.

Mikä Aava on? Mitä se sinulle merkitsee?

Muuttuuko se matkan aikana?

Mitä se avaa sinussa, purjehduksen aikana ja sen jälkeen?

Aavan tunne -näyttely Kauppatorilla 4.7.–31.8.

Näyttelyn kuvat ja ajatukset

Galianan miehistön kuvaama ja kuvailema aava on yhtä lailla unelmaa ja arkea, mielenrauhaa ja mielen kuohuja, ääretön ja käsin kosketeltava. Sukella syvemmälle niihin tuumiin, tunteisiin ja muistoihin, jotka puoli vuotta aavan äärellä nostivat pintaan.

Äänessä, niin kameran takana kuin edessä, ovat kapteeni Tapio Lehtinen, 65 sekä suomalaismiehistönsä Ville Norra, 51, Alexander von Flittner, 27, Anton Eklund, 26, Elia Koski, 27, Juho Sattanen, 28, Kaisla Jacoby, 20, Lassi Liimatainen, 29, Mauri De Meulder, 26, Mikko Hongell, 33, Pia Grönblom, 50 sekä Viivi Moisio, 21.