Lääkärin etävastaanotto – näin se toimii

etävastaanotto
Voiko lääkärin vastaanotto toimia etänä? Kyllä voi: monet asiat hoituvat lääkärin etävastaanotolla aivan yhtä hyvin kuin lääkäriasemallakin. Lisäksi sinun aikaasi säästyy, sillä lääkärireissu hoituu nopeasti puhelimessa jopa 15 minuutissa –  olitpa kotona, työpaikalla tai kesämökillä. Näin etälääkärin vastaanotto toimii Lääkärikeskus Aavassa
FacebookTwitterLinkedIn

Etävastaanoton pitäminen on nykyään osa monen lääkärin työpäivää. Lääkärikeskus Aavan ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri, diabetologi Ari Aimolahti on pitänyt etävastaanottoa jo parin vuoden ajan.

”Se on oiva ja toimiva ratkaisu monessa tapauksessa. Potilas saa sekä tarvitsemansa avun että säästää aikaansa ja vaivaansa.”


Lääkärin etävastaanotto – tästä on kyse

Lääkärikeskus Aavassa etävastaanotto tehdään puhelimitse. Etälääkäripalvelu on turvallinen, ja sinne tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Etähoidolla on Kela-korvattava kokonaishinta, johon sisältyvät toimistomaksut ja reseptit.

Varaa aikasi etälääkärille netissä ajanvarauksemme kautta. Kun varaat aikaa, valitse toimipisteeksi etävastaanotto ja erikoisalaksi toivomasi erikoisala. Lopullinen hinta määräytyy vastaanottoajan pituuden ja erikoisalan mukaan ja se veloitetaan etävastaanoton jälkeen. Etävastaanotolla määrätyt tutkimukset veloitetaan erikseen. Koska noudatamme EU:n maksupalveludirektiiviä, tietyissä tapauksissa asiakasta pyydetään hyväksymään veloitus tililtä etävastaanoton jälkeen.sä käynti muutenkin.

“Varaat ajan ja olet tavoitettavissa sovittuun aikaan. Voit itse valita, missä olet, kun lääkäri soittaa sinulle puhelimitse”, Ari Aimolahti kuvaa etävastaanottoa.

Vastaanotto kestää tehdyn varauksen mukaan yleensä 15, 30  tai 45 minuuttia. Se on Aimolahden mukaan osoittautunut sopivaksi ajaksi käydä tarvittavat asiat läpi.


Milloin minun kannattaa varata aika etävastaanotolle?

Etävastaanottoaika sopii kenelle tahansa, jolle lääkärissä käyminen on esimerkiksi välimatkojen vuoksi vaikeaa tai käyntiä on hankala sovittaa arjen aikatauluihin.

Uutta diagnoosia ei tehdä puhelimitse, mutta etävastaanotolla hoituvat tutut tai muuten yleiset vaivat.

”Etälääkäripalvelu puhelimessa on käytännön helpotus esimerkiksi flunssaiselle, jonka ei tarvitse lähteä istumaan lääkäriasemalle, tai migreenipotilaalle, joka ei kestä ääniä, valoja tai hajuja, mutta tarvitsee lääkärintodistuksen työnantajalleen”, Aimolahti kertoo.  

Myös erikoislääkärin palvelut ja kontrollikäynnit hoituvat puhelimessa

Etähoito on erinomainen vaihtoehto myös erikoislääkäreiden palveluja tarvitseville. Aimolahti suositteleekin sitä potilailleen, joilla on sairautensa vuoksi säännölliset kontrollikäynnit. Kun lääkäri ja potilas tuntevat toisensa, neljännestunnin puhelinaika riittää hyvin.

”Endokrinologin etävastaanotolla voimme esimerkiksi hienosäätää kilpirauhaspotilaan lääkitystä. Diabetespotilaan hoidossa etänä käymme verensokeriarvot läpi ja tarkistamme lääkityksen. Seuraava kontrolli voidaan taas sopia etävastaanotolle 2—3 kuukauden päähän”, Aimolahti kertoo.

Etälääkäri ohjaa sinut tarvittaessa lääkäriasemalle

Jos oireesi vaativat lisätutkimusta, lääkäri kirjoittaa lähetteen laboratorioon tai kuvantamistutkimuksiin. Mikäli vaivaa ei ole mahdollista hoitaa etänä, lääkäri kertoo sen sinulle ja ohjaa vastaanotolle lääkäriasemalle.

Etävastaanotossa on muutamia rajoitteita, Ari Aimolahti muistuttaa.

”Esimerkiksi unilääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä tai rauhoittavia lääkkeitä ei määrätä puhelimitse. Samoin äkilliset hengenahdistukset, rintakivut ja muut kovat kivut hoidetaan lääkäriasemalla tai päivystyksessä.”

Säästä työaikaa – etälääkäri voi kirjoittaa lyhyen sairausloman

Monella työpaikalla etälääkärin vastaanotto on jo normaali osa työterveyshuoltoa.

”Lyhytkin lääkärireissu keskeyttää työpäivän, sekoittaa usean ihmisen aikataulut ja leikkaa helposti pari tuntia työaikaa. Kun työntekijän ei tarvitse lähteä työpaikaltaan, lääkärikäynti on nopeasti hoidettu”, Aimolahti sanoo.  

Lääkäri voi kirjoittaa sinulle puhelimitse etävastaanotolla 1—3 päivän mittaisen sairausloman. Sitä pidempään sairauslomaan tai sairausloman jatkoon on käytävä vastaanotolla.

Valitse sinulle paras vaihtoehto – lääkäriasemalle vai lääkäri puhelimessa?

Ylilääkäri Ari Aimolahden kokemuksen mukaan etävastaanottoa kokeilleet ovat olleet siihen tyytyväisiä. Tulevaisuudessa Lääkärikeskus Aavan etävastaanottoon kuuluu myös videokuva. Sitä pilotoidaan jo.

”Todennäköisesti etävastaanotto myös mataloittaa kynnystä ottaa yhteyttä lääkäriin.”

Aimolahden mukaan erityisesti työikäiset ovat yleensä ilahtuneita mahdollisuudesta hoitaa lääkärissä käynti puhelimitse.

”Vanhempi väki tulee mielellään vastaanotolle, ja ymmärrän sen hyvin. Heillä saattaa olla useita sairauksia ja paljon kysymyksiä. Minusta on hyvä, että nyt voi itse valita, miten haluaa käydä lääkärissä”, Aimolahti sanoo.