Lääkärin etävastaanotto – näin se toimii

Julkaistu 19.6.2018

Voiko lääkärin vastaanotto toimia etänä? Kyllä voi: monet asiat hoituvat lääkärin etävastaanotolla aivan yhtä hyvin kuin lääkäriasemallakin. Lisäksi sinun aikaasi säästyy, sillä lääkärireissu hoituu puhelimessa 15 minuutissa –  olitpa kotona, työpaikalla tai kesämökillä. Näin etävastaanotto toimii Lääkärikeskus Aavassa.

Etävastaanoton pitäminen on nykyään osa monen lääkärin työpäivää. Lääkärikeskus Aavan ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri, diabetologi Ari Aimolahti on pitänyt etävastaanottoa jo parin vuoden ajan.

”Se on oiva ja toimiva ratkaisu monessa tapauksessa. Potilas saa sekä tarvitsemansa avun että säästää aikaansa ja vaivaansa.”

Lääkärin etävastaanotto – tästä on kyse

Lääkärikeskus Aavassa etävastaanotto tehdään puhelimitse. Palvelu on turvallinen, ja sinne tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Etähoidolla on Kela-korvattava kokonaishinta, johon sisältyvät toimistomaksut ja reseptit.

Varaa aikasi etävastaanotolle Aavan nettiajanvarauksen kautta. Kun varaat aikaa netistä, valitse toimipisteeksi etävastaanotto ja erikoisalaksi toivomasi erikoisala. Aavan etävastaanotto maksetaan maksukortilla verkossa. Etävastaanoton hinta määräytyy mm. erikoisalan ja vastaanottoajan pituuden mukaan. Vastaanottoajan vahvistamiseksi asiakkaan maksukortilta veloitetaan varauksen yhteydessä katevaraus 50 euroa. Lopullinen hinta veloitetaan etävastaanoton jälkeen.

”Vastaanotto menee aivan samalla tavalla kuin lääkärissä käynti muutenkin. Varaat ajan ja olet tavoitettavissa sovittuun aikaan. Voit itse valita, missä olet, kun lääkäri soittaa sinulle”, Ari Aimolahti kuvaa etävastaanottoa.

Vastaanotto kestää tehdyn varauksen mukaan yleensä joko 15 tai 30 minuuttia. Se on Aimolahden mukaan osoittautunut sopivaksi ajaksi käydä tarvittavat asiat läpi.

Milloin minun kannattaa varata aika etävastaanotolle?

Etävastaanottoaika sopii kenelle tahansa, jolle lääkärissä käyminen on esimerkiksi välimatkojen vuoksi vaikeaa tai käyntiä on hankala sovittaa arjen aikatauluihin.

Uutta diagnoosia ei tehdä puhelimitse, mutta etävastaanotolla hoituvat tutut tai muuten yleiset vaivat.

”Etävastaanotto on käytännön helpotus esimerkiksi flunssaiselle, jonka ei tarvitse lähteä istumaan lääkäriasemalle, tai migreenipotilaalle, joka ei kestä ääniä, valoja tai hajuja, mutta tarvitsee lääkärintodistuksen työnantajalleen”, Aimolahti kertoo.  

Myös erikoislääkärin palvelut ja kontrollikäynnit hoituvat puhelimessa

Etähoito on erinomainen vaihtoehto myös erikoislääkäreiden palveluja tarvitseville. Aimolahti suositteleekin sitä potilailleen, joilla on sairautensa vuoksi säännölliset kontrollikäynnit. Kun lääkäri ja potilas tuntevat toisensa, neljännestunnin puhelinaika riittää hyvin.

”Voimme esimerkiksi hienosäätää kilpirauhaspotilaan lääkitystä. Diabetespotilaan hoidossa käymme etänä verensokeriarvot läpi ja tarkistamme lääkityksen. Seuraava kontrolli voidaan taas sopia etävastaanotolle 2—3 kuukauden päähän”, Aimolahti kertoo.

Katso mitkä kaikki 18 erikoisalaa ovat jo Aavalla etävastaanoton päässä!

Etälääkäri ohjaa sinut tarvittaessa lääkäriasemalle

Jos oireesi vaativat lisätutkimusta, lääkäri kirjoittaa lähetteen laboratorioon tai kuvantamistutkimuksiin. Mikäli vaivaa ei ole mahdollista hoitaa etänä, lääkäri kertoo sen sinulle ja ohjaa vastaanotolle lääkäriasemalle.

Etävastaanotossa on muutamia rajoitteita, Ari Aimolahti muistuttaa.

”Esimerkiksi unilääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä tai rauhoittavia lääkkeitä ei määrätä puhelimitse. Samoin äkilliset hengenahdistukset, rintakivut ja muut kovat kivut hoidetaan lääkäriasemalla tai päivystyksessä.”

Säästä työaikaa – etälääkäri voi kirjoittaa lyhyen sairausloman

Monella työpaikalla etälääkärin vastaanotto on jo normaali osa työterveyshuoltoa.

”Lyhytkin lääkärireissu keskeyttää työpäivän, sekoittaa usean ihmisen aikataulut ja leikkaa helposti pari tuntia työaikaa. Kun työntekijän ei tarvitse lähteä työpaikaltaan, lääkärikäynti on nopeasti hoidettu”, Aimolahti sanoo.  

Lääkäri voi kirjoittaa sinulle etävastaanotolla 1—3 päivän mittaisen sairausloman. Sitä pidempään sairauslomaan tai sairausloman jatkoon on käytävä vastaanotolla.

Valitse sinulle paras vaihtoehto – lääkäriasemalle vai lääkäri puhelimessa?

Ylilääkäri Ari Aimolahden kokemuksen mukaan etävastaanottoa kokeilleet ovat olleet siihen tyytyväisiä. Tulevaisuudessa Lääkärikeskus Aavan etävastaanottoon kuuluu myös videokuva. Sitä pilotoidaan jo.

”Todennäköisesti etävastaanotto myös mataloittaa kynnystä ottaa yhteyttä lääkäriin.”

Aimolahden mukaan erityisesti työikäiset ovat yleensä ilahtuneita mahdollisuudesta hoitaa lääkärissä käynti puhelimitse.

”Vanhempi väki tulee mielellään vastaanotolle, ja ymmärrän sen hyvin. Heillä saattaa olla useita sairauksia ja paljon kysymyksiä. Minusta on hyvä, että nyt voi itse valita, miten haluaa käydä lääkärissä”, Aimolahti sanoo.

 

Varaa aika etävastaanotolle nettiajanvarauksemme kautta täältä.

Tämäkin voisi kiinnostaa sinua:

Lue lisää aiheesta

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.